Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Látványos tűzszínházzal, kézműves foglalkozásokkal ünnepelték Szent Iván éjjelét június 24-én, szerda este Óbudán, a Kolosy téren. 

Nullahategy

A június 23-áról 24-ére virradó éjszaka, Szent Iván éjjele a gonosz elűzésének ideje. A nyári napforduló ünnepe ősi hagyomány, amely az életet, a termékenységet és a nap győzelmét jelképezi. Szent Iván éjjelén a tűz erejével megtörhetjük a sötétség hatalmát. Az év legrövidebb éjszakája a régiek hiedelme szerint varázslatos idő, amikor bármi megtörténhet.

A Szent Iván naphoz fűződő hiedelmek és szokások egyrészt a szomszédos népektől, másrészt egyházi közvetítéssel kerültek hazánkba. A magyar szokások szerint régen a június hónapot Szent Iván havának nevezték. A nyárközépi tűzgyújtást, illetve a tűzcsóvák forgatását – népies nevén lobogózást – a történelmi Magyarország egyes területein, főleg Nyitra megyében Szent Iván napi dalok éneklése kísérte.

DSC_2262
A tűz körül álló asszonyok különféle illatos füveket, virágokat füstöltek, s ezeket később fürdők készítéséhez használták fel. Gyógyító hatást tulajdonítottak a tűzbe vetett almának is, mondván, aki abból eszik, nem betegszik meg. Baranya megyében a sírokra is tettek a sült almából, míg Csongrádban azt tartották, hogy a tűzbe dobott alma édes ízét az elhunyt rokonok is megízlelhetik. Szerelmi praktikák és jóslások is fűződnek e naphoz. A szalmából és a többféle fából megrakott tűz fölött a hagyomány szerint a lányok átugrottak, amíg a fiúk azt figyelték, ki mozog közülük a leginkább tetszetősen. Az ugrások magasságából és irányából sokféle jövendölést olvastak ki.

Óbudán, a Kolosy téren is a tűz misztériuma köré épültek a programok. A térre látogatóknak bemutatót tartott az óriás fújtatóval, ezerféle szerszámmal felszerelkezett kovács, aki patkószögből ékszereket és külön kérésre fémdobókockát is készített.

DSC_2281-2

Az est fénypontja a Magma Tűzszínház produkciója volt.  A multimédia performanszot Weöres Sándor versei ihlették. A Magma fő látványeleme a tűz, aminek sajátos hangulata, megrendítő és vonzó jelenléte magával ragadja a nézőt és az előadót is. A Tűzszínház történeteiben a tűz elemi ereje mellett a napszimbólumok és mitikus alakok is megjelennek.

Az alábbi videóban te is gyönyörködhetsz a tűz táncában.

Fotók: Horpáczi Dávid


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •