A világ egyik legnagyobb dalszerzője és énekese, Paul Anka idén nyáron Budapesten ad koncertet. A kanadai születésű sztár 2019. július 17-én, a Papp László Budapest Sportarénában lép fel. Paul Anka már akkor a magyar művelődéstörténet része lett lett, amikor az 1981-es Megáll az idő című Gothár Péter moziban jó ritmusban beúsznak a You Are May Destiny érzelem ittas futamai, de egy évvel korábban, 1980-ban a Hungária együttes a korszakos Rock & Roll Party albumán Szikora Róbert is előadja a Dianát, a Micsoda buli hangfekvésében. 

PZL – 061.hu

Még ezt énekelte az ötvenes évek végén a Dianában: I’m so young and you’re so old... Azóta ő lett öreg, és mindenki fiatalabb nála, aki a koncertjeire elmegy, de ez mit sem számít, amikor a világ egyik legnagyobb dalszerzője és előadója lép fel. Paul Anka összetartó családba született a kanadai Ottawában. Zenei pályafutása már kiskorában elkezdődött, kórusban énekelt, zongorázni tanult, írói vénáját pedig újságírói kurzuson erősítette. Tizenhárom évesen amatőr előadói esteken lépett fel. Első slágere a Diana lett, a dal gyors és óriási sikere 15 évesen sztárrá tette. Nem sok idő múlva már kora hírességeivel turnézott, mint Jerry Lee Lewis, Buddy Holly és Chuck Berry. A szívtipró Anka mások számára is írni kezdett, többek között Buddy Hollynak is írt dalokat, de nevéhez fűződik a My Way is, ami talán Sinatra legnagyobb slágere lett, maga a dal egy korszak himnusza, többet között még a punk idol, Sid Vicious is elénekli a maga sajátos modorában a párizsi Olympia színpadán. Anka sikerű dalai közé tartozik még az Oscar-díjra jelölt 1962-es A leghosszabb nap főcímdala, valamint ő jegyzi a televíziótörténet leghosszabb ideig sugárzott, a The Tonight Show with Johnny Carson című műsor főcímdalát is. 

Stúdióművészként elért későbbi sikerei közé tartozik a slágerlistára került Hold Me ’Til the Morning Comes, amelyet duettben énekelt Peter Ceterával 1983-ban, de Michael Jackson halála után, 2009-ben jelent meg a This Is It című világsláger, majd a Love Never Felt So Good című dal, melyeket Anka közösen írt Jacksonnal. 2013 áprilisában adta ki a New York Times bestsellerlistájára felkerülő önéletrajzi könyvét My Way címmel. Ezzel egyidőben jelent meg a, Duets című albuma olyan művészek közreműködésével, mint Frank Sinatra, Michael Jackson, Tom Jones, Céline Dion és Michael Bublé. Karrierjének kezdete óta dalait összességében több mint százmillió alkalommal adták elő szerte a világon, a Billboard slágerlista állandó szereplője, több mint 126 albuma készült angolul, japánul, németül, spanyolul, franciául és olaszul, nagy- és kislemezei összesen több mint kilencvenmillió példányban keltek el. Anka 2019. július 17-én zenei pályafutásának legszélesebb bemutatására készül a Papp László Budapest Sportarénában.

Képek: Broadway.hu