Harminc éve anyukánk szoknyáját rángattuk a boltban, hogy vegye meg azt az ABC-csokit, amilyen betűs még nem volt a gyűjteményünkben – ma már alig emlékszünk rá. Viszont most is összefut a nyál a szánkban a középiskola menzájának csokoládéöntetes piskótájának említésére. A Food Network felmérése azt vizsgálta, hogy mely ételek keltenek nosztalgiát a magyarokban, és mit fogyasztanak leggyakrabban. 

Origo.hu

Gyermekkorunk népszerű édességei közül sok eltűnt; néhány ma is elérhető, de már inkább csak nosztalgiából vesszük őket néha; és van egy pár, amivel időről időre újra próbálkoznak a gyártók, de kérészéletűnek bizonyulnak. A felmérésből kiderül, melyek maradtak meg leginkább az emlékezetünkben.

A felmérést a Tárki Társadalomkutatási Intézet végezte 2015. július-augusztusában. A minta nagysága 1001 fő volt, 18-69 éves magyarországi lakosokból állt. A minta nemre, életkorra, a lakóhely régiójára és településtípusára reprezentatív volt.

A megkérdezettek nagy többsége a

  • Dunakavicsot (79%)
  • a Piros Mogyoróst (77%)
  • Macskanyelvet (76%)

említette, ebben nyilván szerepe van annak is, hogy ezek – ha nem is olyan mennyiségben, mint 30-40 éve – ma is fellelhetők a boltokban. A Négercsók és a Zizi az erős középmezőnyben végzett, míg a citromos joghurt hab,a Donald-rágó és az ABC-csoki állnak az utolsó helyeken.Az ABC-csokira, melyre a megkérdezettek 39 százaléka emlékszik rá, noha most is kapható, még a tényleg ritkaság számba menő gyümölcsös pezsgőpor is megelőzi (43%). Az idősebb (51 év feletti) korosztály elsősorban a Dunakaviccsal kapcsolatban érez nosztalgiát, a fiatalabbaknál leginkább a Piros Mogyorós idézi fel szép emlékeket a gyermekkorból.

Vajon sajog a szívünk a 70-es 80-as évek menzakosztjért? A felmérés ezen részét csak a 30-50 év közöttiek körében végezték, a minta nagysága: 391 fő volt. A piskóta csokiöntettel volt a favorit, ezt a megkérdezettek pontosan háromnegyede szerette, de majdnem ilyen népszerűnek számított a lekváros bukta (72%) is. Harmadik helyen az ábécétésztás paradicsomleves áll (66% szerette). A tejbegríz – 10 százalékkal kevesebb szavazattal – csak ezután következik. Amit pedig a legtöbben utáltunk: a paradicsomos káposzta és a grízes tészta.

A felmérésének eredménye szerint a magyarok többsége a magyar konyha ízeit, receptjeit preferálja a napi étkezései során.Leggyakrabban rántott ételek (főként hús) kerülnek az asztalunkra: a válaszadók több mint fele legalább heti egyszer fogyaszt ilyet,de a hónap során már szinte mindenkinél sorra kerül. A csirkepaprikás is bejáratott ebéd vagy vacsora: 29% hetente, 45% havonta választja ezt.

A túrós csusza és rakott krumpli hetente már kevésbé, de havi rendszerességgel szintén szerepel az étlapunkon, a megkérdezettek 60-60%-a minimum egyszer fogyasztja ezeket egy hónapban. A máglyarakás és a hortobágyi palacsintát azonban elhanyagoljuk, 40 %-unk szinte soha nem eszi ezeket.

Ha azt gondolnánk, hogy a rántott húst csak azért esszük, mert könnyű elkészíteni és tápláló, de a lelkünk mélyén már unjuk – egyáltalán nem! A kérdésre, hogy „Egy hosszú munkanap után mely ételre vágyik legjobban?”- a legtöbben ezt említették (a férfiak 33 százaléka, a nők 18 százaléka), második helyen leves, a harmadik helyen pedig szendvics szerepelt.