A Rómeó és Júlia cirkuszszínházi előadást a Fővárosi Nagycirkuszban október 2. és 6. között láthatja majd a közönség. A 70 perces előadás a cirkuszművészet és a fizikai színház eszközeivel jeleníti meg a maffiakörnyezetbe helyezett veronai történetet – derült ki az előadás előtt tartott sajtótájékoztatón.

MTI

Az egy hétig látható produkció minden előadása után rendhagyó irodalomórára kerül sor Magyarország legnevesebb Shakespeare-szakértői, egyetemi professzorok, színházi rendezők és dramaturgok közreműködésével – hangsúlyozta Fekete Péter, a cirkusz igazgatója.  “Ez egy hatalmas kaland és egy nagyon izgalmas vállalkozás is, hiszen a cirkuszszínház másképp működteti az artistát és a közönséget is, behoz egy olyan ízt, amit eddig még nem nagyon lehetett látni” – fogalmazott Uray Péter, a darab rendezője.

Az előadásokat követő rendhagyó órákon szó lesz Shakespeare koráról és művészetérő, színműveiről, de még drogpervenciós előadást is tartanak. Fekete Péter elmondta, hogy a Lúdas Matyi című cirkuszszínházi előadás is visszatér október közepén a fővárosi porondra, amelyeket szintén rendhagyó órák követnek.  November 4-től december 31-ig klasszikus karácsonyi műsorral zárja az évet az intézmény – hangsúlyozta Vincze Tünde artistaművész, az előadás rendezője. Kiemelte, hogy az évzáró produkcióban nemzetközi fellépők és a hagyományos cirkuszművészetet megjelenítő számok kapnak helyet.

Fekete Péter a jövő évi események között kiemelte a XII. Nemzetközi Budapesti Cirkuszfesztivált, amelyet január 8.és 14. között rendeznek meg. A seregszemle műsorában a klasszikus programok mellett a kortárs cirkuszművészet képviselőinek is bemutatkozási lehetőséget biztosítanak és a cirkuszfesztiválok történetében egyedülálló módon jelenítik meg a klasszikus, és a kortárs cirkuszművészetet – hangsúlyozta.

A fesztivál hét napja alatt a versenyprogram mellett számos kísérőrendezvényt, egyebek mellett filmvetítéseket, szakmai konferenciákat, cirkuszpedagógiai programokat, kiállításokat rendeznek az újkori cirkuszművészet megszületésének 250 éves jubileuma alkalmából és a művészeti ág népszerűsítéséért. A fesztivál legjobb számait a közönség január 19. és március 15. között láthatja majd Graeser József artistaművész rendezésében.

A jubileumhoz kapcsolódva egy interjúkötet is megjelenik a magyar artistaművészekről, akik pályájuk történetét osztják meg az olvasókkal. Nyáron a vízi cirkusz tér vissza a fővárosi intézmény falai közé, 2018 őszén pedig a hagyományos műsor mellett újra a történetmesélő előadásoké lesz a porond.