Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 776
 •  
  776
  Shares

40 évvel ezelőtt mutatták be minden idők legnépszerűbb musical-filmjét, a Grease-t.  Nincs olyan ember a földön, aki az elmúlt évtizedekben ne látta volna és ne szurkolt volna Sandy és Danny szerelmének. Az 1978-ban készült filmtől még az alkotók sem vártak sokat, mégis minden idők legsikeresebb musicalje lett, amit a mai napig kultstátusz övez. A Grease-t öt Golden Globe-, és Tony-díjra jelölték, a People’s Choice Award-on pedig elnyerte a legjobb musicalnek járó trófeát, Ráadásul utat tört az „újkori” musical filmeknek, melyek már kicsit sem hasonlítottak a hollywoodi hőskor – egyébként csodálatos – szteppelős mozijaihoz, de legalább olyan sikeresek lettek. A 40 éves Grease-t  az elmúlt 40 év 10 legsikeresebb filmmusicaljével köszöntjük. 

L.T. 061.hu

Filléreső (Pennies From Heaven)
Ez az 1981-ben készült zenés film, kevéssé ismert Magyarországon, pedig érdemes legalább egyszer belepillantanunk. Igazi sztárparádét kínál, ráadásul olyan világhírű színészek fiatalkori zsenialitásának lehetünk szemtanúi, akik később nem a zenés film világában aratták le a babérokat. A fiatal Steve Martin úgy táncol és énekel, mintha Fred Astaire-t látnánk. Steve Martinnak az első filmjei között volt a Filléreső, amelynek a dalainál több esetben is szerzőként jelölik meg őt. A film másik kiemelkedő alakítása ( a zenét és a táncot is beleértve) Christopher Walken nevéhez fűződik. A későbbi filmekben a gonoszt igen jól alakító Walken fergetegesen, szinte akrobata módjára táncol, egészen ellképesztő őt így látni. A film sztorija egyébként egy romantikus álmot idéz: a 30-as évek Amerikájában játszódó történet központi figurája Arthur, a “dal-kereskedő”, aki olyan világban szeretne élni, ahol a dalok valóra válnak.  Christopher Walken szteppjét mindenképp érdemes megnéznünk.

Rémségek kicsiny boltja
A horror-paródia musical mint műfaj talán egyedülálló, a Rémségek kicsiny boltja című, 1986-os filmre gondolunk. Elképesztő szereposztás, remek dalok és egy történet, amelyen nem tudjuk, hogy sírjunk-e vagy nevessünk, de az biztos, hogy ha egyszer látjuk, nem feledjük el az emberevő, gyilkos virág történetét. A sztoriban egy férfi a húsevő növényt gondoz, és embereket tesz el láb alól, hogy táplálja a szörnyeteget, közben pedig sokat énekelnek. A filmben olyan színészek szórakoztatnak minket, mint Rick Moranis, Bill Murray, Steve Martin és James Belushi. A Rémségek kicsiny boltját több Oscar és Golden Globe-díjra is jelölték és már eldőlt, a remake-je is elkészül. Addig is – bár a sztori kissé bizarr – érdemes megnézni a filmet, ha másért nem a jó dalok és a tényleg parádés szereposztás miatt.

Bugsy Malone
Készülhet egy zenés gengszterfilm gyerekszereplőkkel, sok zenével és tánccal? A 1976-os Bugsy Malone bebizonyította: nagyon is. Alan Parker sztorija a Keresztapa paródiájaként is felfogható, ahol az egytől egyig 16 év alattiak a szereplők – közöttük Jodie Foster – remekül hozzák a dörzsölt gengszter karaktereket. A sztori 1929-es New Yorkba repít minket, ahol Bugsy Malone, a jóképű, csavaros észjárású helyi menő mindig jól megélt abból, hogy a város két maffiafőnökét (Kövér Samet és Dandy Dant) egymás ellen kijátssza és végül ő nyúlja le az ügyletekből a hasznot. Ám szerelmes lesz egy csinos énekesnőbe, ami megbonyolítja a helyzetét. Annak idején többen támadták a rendezőt a felnőttnek öltöztetett, gengszterként viselkedő gyerekek miatt, de a közönség a mai napig imádja a Bugsy Malone-t.

Chicago
Nagyon kevés olyan színpadra szánt musical van, aminek jót tett, hogy megfilmesítették. A 2002-ben moziba kerülő Chicago az üdítő kivételek közé tartozik. és nem csak a főszereplők, Richard Gere, René Zellweger és Catherine Zeta-Jones miatt. Az 1926-ban írt dráma még abban az évben debütált is a Broadwayen, és 172 előadást ért meg. A darabot többen, többször is feldolgozták a későbbiekben, először egy évvel később Cecil B. DeMille rendezett belőle némafilmet, majd Ginger Rogers főszereplésével készült egy Roxie Hart című vígjáték is. Harmadszorra immár musicalként vitték színpadra a Chicagót 1975-ben, ez utóbbi szolgált a hat Oscar-díjat bezsebelő film alapjául.

Táncos a sötétben
A 2000-ben, Björk főszerepésével készült  film sem témáját, sem látvány- vagy zenei világát tekintve nem hasonlít a hagyományos zenés filmekhez, mégis itt a helye a legjobbak között. Lars Von Trier rendezőnek sikerült megmutatni, hogy másképp is érdemes hozzányúlni ehhez a műfajhoz, a film  – musicalként először – Arany Pálmát nyert a Cannes-i filmfesztiválon. Björk egy  Amerikába emigráló cseh munkásnőt alakít, aki gyógyíthatatlan betegségben szenved, ezért hamarosan el fogja veszíteni a látását. A betegség örökletes, így  a karakter mindent megtesz azért, hogy fiát megmentse attól, amitől saját magát már nem tudja megóvni. Fejében néha zenét hall, különleges melankólikus zenét, Björk zenéjét. A Táncos a sötétben musical is, meg nem is, de leginkább egy zenés film. Egyszer mindenképp látni kell.

Kaliforniai álom – La La Land
Az Emma Stone és Ryan Gosling főszereplésével készült 2016-os film olyan, mint egy klasszikus musical. A dalok, a látványos „mesevilág” a hollywoodi álom mind-mind az 50-es évek zenés filmjeinek világát hozzák vissza a nézőnek. Érdekesség, hogy a La-la land olyan, mintha egy Broadway musical filmes adaptációja lenne, pedig eredeti a történt. A díjeső ellenére a kritikusoktól kapott hideget-meleget, de az biztos, hogy a jazz zongorista és a kezdő színésznő küzdelme és romantikája megérintette az embereket. Olyan zenés filmet hozott a közönségnek, amilyet már régóta nem láttak, olyan új dalokat és hangulatokat, amelyektől már elszokott a 21. századi mozilátogató közönség.  Emma Stone pedig fantasztikus.

Blues Brothers
Az 1980-ban készült film mára igazi klasszikussá vált, a dalai pedig egytől-egyik örökzöldek. A Blues Brothers esetében a siker szinte előre borítékolható volt, hiszen ha ilyen zeneszámokhoz hozzáadunk két olyan színészt, mint John Belushi és Dan Aykroyd, máris eltűnik minden kétségünk.  Ráadásul a sztorija is rendkívül szórakoztató, a The Blues Brothers zenekar alapítói, egy csőd szélén álló árvaház számára akarnak pénzt szerezni, ezért összeszedik a régi zenekari tagokat. A koncertek között a szó szoros értelmében feldúlják Amerikát, olyan sztárok segítségével, mint Aretha Franklin, Ray Charles vagy  James Brown. A filmnek készült egy újabb verziója is 2000-ben,  de korántsem lett az első részhez hasonló siker.

Mamma Mia
Ha valamiben az ABBA dalai szerepelnek, garantált a siker, ezt az állítást tények bizonyítják. Gondoljunk csak az ABBA musicalre vagy a Muriel esküvője című filmre, vagy akár csak Madonna Hung up című dalára, ami komoly mélypontról húzta vissza az énekesnőt az ezredforduló után. Miért ne lett volna fantasztikus közönségsiker egy ABBA dalaira épülő zenés film, amiben ráadásul Meryl Streep a főszereplő? A Mamma Mia igazi könnyed, nyári szórakozás, amin nem kell sokat gondolkodni, viszont lehet rajta sírni és nevetni vagy éppen együtt énekelni valamelyik jól ismert ABBA slágert a szereplőkkel. A film második része – Cher szereplésével kiegészülve – idén nyáron kerül a mozikba.

Pitch Perfekt – A tökéletes hang
Nézzünk meg egy tini filmet, de felejtsnk el előtte mindent, amit korábban a tini filmekről gondoltunk vagy hallottunk. A Tökéletes hang először olyan, mintha az agyonjátszott High School Musical vagy a Glee valamelyik epizódját néznénk, de aztán kiderül, hogy mégsem egészen. Az Anna Kendrik által előadott Cup Song óriási siker lett, a filmet jellemző dalválogatás pedig bebizonyította, hogy a fiatal közönség is nyitott a különböző stílusokra. A történet nem bonyolult, de jók a karakterek és a film a folytatásaival együtt igen viccesre sikeredett.

Dreamgirls
A 2006-ban készült Dreamgirlsről mindenki úgy beszél, mint a filmről, amely a színésznők közé emelte Beyoncet. Az állítás tulajdonképpen igaz is, de ki kell jelentenünk, hogy  – bár a Listen című dal valóban nagyon nagy siker lett – a film igazi sztárja nem Beyonce hanem Jennifer Hudson. A fiatal énekesnő óriásit alakít és még nagyobbat énekel a filmben. Amit Beyonce-től magától értetődőnek veszünk, azt tőle meglepetésként éljük meg és elgondolkodunk rajta, vajon melyikük is érdemli meg inkább a koronát. A filmben egyébként csodás dalok szerepelnek és hitelesnek tűnő kulisszatitkok. Hogy az adott lánytrió valóban létezett-e vagy csak a fantázia szülötte, azt ránk bízzák a készítők.

Grease – Pomádé
Végezetül ne maradjon ki a felsorolásból maga, az apropót adó Grease sem, aminek az alapötlete 1970-ben, egy színházi bemutató utáni partin született, ahol az ötvenes évekből való régi hanglemezeket játszottak, felelevenítették az általuk is megélt korszak hangulatát. Ekkor javasolta Jim Jacobs, hogy próbáljanak meg egy zenés színdarabot összehozni, mely az ötvenes évek végén, a greaser korszakban játszódik. Még aznap éjjel, néhány sör után össze is állt az alaptéma. 1977. június 23-án kezdték el forgatni a musicalt, melyhez nem készült részletes forgatókönyv, ezért sokszor a színészek spontán párbeszédei hallhatók a filmben. Az 53 napig tartó munkát a résztvevők egy vidám ünnephez hasonlították, mely közben újraélték a rock and roll korszakot és saját gimnáziumi éveiket. A mára kultikussá vált film, amely sztárrá tette John Travoltát és Olivia Newton Johnt, viszonylag alacsony költségvetésű, eredetileg egynyári sikernek szánt moziból lett minden idők legsikeresebb filmmusicalje.


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 776
 •  
  776
  Shares