Az akusztikus gitár tokja egy bizonyos szögből koporsóra is emlékeztet. Johhny Cash csak véletlenül maradt életben, ivott, és úgy vette magához az amfetamint, mint a gyerekek a zizit, Jeff Buckley viszont véletlenül halt meg, 1997-ben belefulladt a Wolf folyóba. Mindkét amerikai hős kvázi-új lemezzel jelentkezett, Cash-nek az 1978-as prágai koncertjének szalagját revitalizálták, és adták ki újra, míg Buckley-nak az elveszett felvételeit, afféle B-oldalas jammeléseit publikálták.

PZL – 061.hu

Johnny Cash megjárt néhány börtönt, sőt számtalanszor lépett fel „böriben”, két legendás albuma, az At Folsom Prison – 1968 és az At San Quentin – 1969 is igazi börtönrock, illetve country. A legnagyobb börtön, ahol fellépett Prága városa volt, a prágai tavasz tizedik évfordulóján, 1978. áprilisában, a város sportcsarnokában. Cash egyébként öt év múlva, 1983-ban fellépett a Budapest Sportcsarnokban is, fél ház előtt, majd 1987-ben a lengyel Sopotban adott koncertet. A hanganyag 1983-ban jelent először, a cover úgy néz ki, mint a Vivaldi hegedűversenyeket tartalmazó csehszlovák Supraphon albumok, de ettől “autentikusabb”.

Cash2

A bulival mindenki jól járt, Gustáv Husák azt hitte, hogy a fellépés legalizálja a kommunista rezsimet, Cash azt gondolhatta, hogy elhozta a szabadság levegőjét, de a legjobban a közönség járt, mert kaptak az amerikai nagybácsitól egy remek bulit. Meglepő, hogy a cseh kommunista vezetés bevállalta a a show-t, mert közismert volt, hogy Cash koncertlemezeiről kivágták a „csúnya beszédet”, és benne volt a pakliban, hogy az arkansasi country farkasa beszól.

De nem tette, csak lezenélte a műsort, amit most felfrissítve újra megjelentettek. Takaros kis setlist: itt van a Ring Of Fire, a Folsomm Prison Blues, a Big River, az I Walk The Line, szóval, kívánságműsor sztereóban, egy best of albumnak sem utolsó összeállítás, és mivel ezek a dalok sosem voltak agyonhangszerelve, élőben is úgy szólnak, mintha stúdióban vették volna fel.

Az 1966-os születésű Jeff Buckley You And I című a semmiből előkerült anyaga valójában reszliket tartalmaz, csak gyűjtőknek ajánljuk. Az a helyzet, hogy Buckley-t vagy rajongva szeretik, vagy nem is ismerik. A felvételek egy pincében lapultak közel két évtizeden át, amikor a kiadó munkatársai rábukkantak. A jórészt feldolgozásokkal saját magát szórakoztató Buckley dalain felesleges lenne számon kérni hangszerelés mutatványokat, hiszen egy szál gitárral jammelget, talán véletlenül maradt bekapcsolva a piros rec gomb a keverőn. Az összeállítás inkább zenés napló, afféle jegyzetek, skiccek, memók gyűjteménye. 

1035x1040-JB_cvr

Hallhatjuk Dylan Just Like A Woman című dalát, a The Boy With The Thorn In His Side és az I Know It’s Over című The Smiths feldolgozásokat, és a Led Zeppelin-féle Night Flight-ot is, illetve néhány saját szerzemény vázlatát. Aki a pop egyik kulcslemezének tartja a Grace-t, – amiért olyan sztárok rajongtak, mint Lou Reed, Bob Dylan, David Bowie, Bono – annak kötelező zarándoklat lesz az a túraútvonal, ami Buckley agyában kezdődik, a stúdiójában folytatódik és koporsóra emlékeztető gitártokjában ér véget.

Johnny Cash
Konzert V Praze – In Prague Live
Sony Music
12 szám 45 perc

Jeff Buckley
You And I
Sony Music
10 szám 40 perc