Június 16-án hétfőn szavaz az országgyűlés az általános korlátozások feloldásáról – a veszélyhelyzet megszűnése után a színházak újra látogathatók lesznek. Élnek-e a lehetőséggel, kinyitnak-e, terveznek-e nyári előadásokat, újragondolják-e a szellőztetést az egyes intézményekben, gondolkodnak-e ritkított széksorokban – erről kérdeztük a fővárosi színházakat. Sorozatunk első részében a Centrál Színház, a Katona József Színház és az Orlai Produkció álláspontját ismertetjük.
 
MM – 061.hu

CENTRÁL SZÍNHÁZ

Puskás Tamás, a Centrál Színház igazgatója szerint először is tisztázni kellene, hogy a nyitás teljes körű lesz-e, vagy az a megoldás lép életbe, hogy minden második sorban, minden harmadik széken ülhet csak ember. Mint mondja, ebben az esetben egyértelmű, hogy nem nyitnak ki. “Abban reménykedem, ha most még ilyen korlátozással indítják is a nyitást, őszig bebizonyosodik ennek az abszurditása. Könnyen átlátható, hogy ha megérkezik a színházba egy negyed nézőtérnyi ember a nagyszínpadi előadásra, és még egy negyed nézőtérnyi ember a kisszínpadira – megközelítőleg 200 ember – és összegyűlnek az előtérben, már azelőtt megfertőzik egymást, hogy beültek volna a nézőtérre. Másrészt, ha egy négyszemélyes család érkezik az előadásra, nincs az a jegyszedő, aki megakadályozza, hogy ők egymás mellé üljenek…És akkor máris annyi a szépen elgondolt kiosztásnak…” – vélekedik Puskás Tamás.

A Centrál Színház igazgatója szerint az is benne van a pakliban, hogy a család csak egyszer fog így színházba jönni, mert azt mondják majd, így nem érdemes, ez nem az igazi. A színészekről nem is beszélve, akiknek a telt házas előadások helyett negyed nézőtér előtt kellene játszaniuk, ami véleménye szerint maga a katasztrófa. “Remek dolog, hogy már itt tartunk, reméljük, őszre teljes körű és korlátlan lesz a nyitás. Mi biztosan megvárjuk azt.

Hirtelen műsort kitűzni, arra jegyet árulni, azokat eladni, összerántani a színészeket, most teljes képtelenség. Egy olyan színháznál, amely lényegében a néző befizetéséből, nem pedig közpénzből él, a negyed házzal való megnyitás öngyilkosság, hiszen minden megtartott előadás jelentős kárt termelne. Mert amíg egy teljes ház mondjuk hoz egy milliós hasznot a színháznak, addig a negyed ház valószínűleg akár félmilliós kárt is csinál. Ez a mi esetünkben megengedhetetlen, hiszen az elmúlt három hónap 300 millió forint bevételkiesést jelentett a Centrálnak

– emelte ki Puskás Tamás. 

A Básti Juli-Puskás Tamás művészházaspár kezdeményezésére 2000-ben indult Keszthelyi Nyári Játékokkal ugyanez a helyzet. Mint azt a direktor elmondta, eddig mindig sikerült megtölteniük a hatszáz férőhelyes nézőteret, ez lehetővé tette a rendezvény működtetését úgy, hogy ez az egyetlen, magán kezdeményezésű nyári játék az országban. “Mégis hogy oldjam meg ezt száz emberrel? Csak kárát látnánk. Más szóval, számunkra a nyitás nem opció, nem a kedvünktől függ” – hangsúlyozta Puskás Tamás.

A szellőztetőrendszer újragondolása a műszaki vezető szerint megoldható a Centrálban – szűrőkkel, valamint a biztonsági követelményeknek megfelelő eszközök beépítésével.

Puskás Tamás, a Centrál Színház igazgatója (Fotó: MTI)

A színpadi érintkezések esetleges leredukálását Puskás nem tartja jó ötletnek. Mint mondja “egy ilyen korlátozás teljesen abszurd, és messzire vezetne. Persze, hogy lehet majd csókolni, ölelni a színpadon, ha ezt szabályozni kell, inkább ki se nyissunk…Magyarországon a koronavírusban elhalálozottak száma ötszáz, ezzel szemben egy rendes év a többszörösét mutatja az influenzában elhaltak számában. Ha az elmúlt években bárki elkezdte volna naponta közölni, hogy hány ember halt meg az influenza miatt, valószínűleg még sokkal nagyobb lett volna a riadalom, mint ami most van. Autóbalesetben is sokkal többen halnak meg, mint koronavírusban, mégsincs betiltva az autózás.

Értem a veszélyt, érdekel az emberiség reakciójának lélektana, vannak is ötleteim, azonban kénytelenek leszünk együtt élni vele, a színház pedig az életünk nehezen nélkülözhető része

– húzta alá a színidirektor.

KATONA JÓZSEF SZÍNHÁZ

Habár normál üzemmenetben a kőszínházakban júniussal befejeződik a színházi évad, az intézményeknek lehetőségük nyílhat az újranyitásra. A Katona József Színház igazgatósága a 061.hu kérdésére elmondta, a nyári szünet miatt egyébként sem terveztek volna erre az időszakra előadásokat. Egyes intézményeknek minden bizonnyal újra kell gondolniuk a szellőztetést is, erre a Katonában úgy néz ki, nem lesz szükség. Mint írják: “A szellőztetőrendszerünk friss levegő bekeveréses, úgyhogy a jelenlegi információink szerint nincs szükség ennek újragondolására. Az intenzív szellőztetésre az egészségügyi javaslatokkal összhangban kiemelt figyelmet fordítunk.”
A beltéri színházi előadások szabályozásának a szabadtéri színházakra vonatkozó előírások lehetnek az alappillérei, eszerint másfél méteres távolság szükséges és minden negyedik széken ülhet néző. Hogy megoldhatók-e a Katonában a ritkított széksorok, arra ezt a választ kaptuk: “Természetesen biztosítani fogjuk nézőink között az előírt távolságot. Ugyanakkor egyelőre csak találgathatunk, hogy milyen feltételekkel lehet majd ősszel játszani.
 
Figyelemmel kísérjük a szabadtéri színházakra vonatkozó előírásokat, mert valószínűleg ezek lesznek a beltéri előadások szabályozásának kiindulópontjai, de várjuk a konkrétan ránk vonatkozó iránymutatást is. Az biztos, hogy mindent megteszünk majd nézőink egészségének megóvása érdekében. A távolságtartáson túl, nagy eséllyel szükséges lesz védőmaszk viselése és a lázmérés is. Művészeinket pedig a próbafolyamat elején tesztelni fogjuk.
 
A Katona álláspontja egyértelmű azzal kapcsolatban is, mennyiben lesznek hatással a színjátszásra, a színház szabadságfokára a szabályozások: például, hogy érintkeznek-e majd egymással a színészek a színpadon. “Az előadások lényegét, művészi értékét nullázná le, ha mindezeket nem lehetne megtenni. Nem tervezünk tehát ilyen jellegű változtatásokat” – húzták alá.
 

Fotó: Katona József Színház

ORLAI PRODUKCIÓ

Orlai Tibor, az Orlai Produkció vezetője szerint az utóbbi években a színházi évad már szinte mindenkinek egész éves, csak nyáron, szabadtéren játszanak. “A jelenlegi helyzetben zárt térben nem tervezünk előadásokat nyáron, mert nem tudni, milyen feltételekkel lehet újranyitni, hány nézőt tudunk leültetni” – mondta megkeresésünkre, hozzátéve, szabadtéri előadásokra azonban készülnek a szabadtéri befogadó helyszínek meghívására, hiszen általában a nagyon kevés szereplős előadások iránt van érdeklődés. Elmondta azt is, hogy ezek a tárgyalások még nagyon az elején tartanak, így egyelőre azt sem tudják, milyen előadásokról lesz szó. “Ez gyakorlatilag óránként változik, hiszen a nézőszám, a veszteség elkerülése a szabadtéri színházaknak is alapvetés, az elsődleges szempont mindenkinek  az egészségvédelem a nézők és a kollégák felé.

Az Orlai Produkció fő játszóhelye a Belvárosi Színház, arra, hogy itt szükséges-e a szellőztetés újragondolása, Orlai Tibor azt mondta, a szellőztetőrendszer vonatkozásában eddig hivatalosan semmilyen előírással nem találkoztak, várják a pontos előírásokat, reméli, hogy meg tudnak felelni azoknak. Elmondta, a Belvárosi Színházban fix széksorok vannak, azaz a székek nem kivehetőek, de az előírások által meghatározott távolság, ültetés kivitelezhető üresen hagyott székekkel.

Orlai Tibor szerint az alkotókat nagyon foglalkoztatja a kérdés, mennyiben hatnak majd a szabályozások a színjátszásra. “Ennek a megoldását még nem látjuk, és nyilvánvalóan a járvány alakulásának is a függvénye. Egy biztos: a vakcina jelent erre majd végső megoldást.

A testközeli, intim jelenetek hosszútávon nem kihagyhatóak az előadásokból, tehát az alkotóknak az átmeneti időszakra kell biztonságos, kreatív megoldásokat kigondolniuk.

A Belvárosi Színház nézőtere (Fotó: architema.net)