A Pink Floyd, The Later Years 1987 – 2019 című gyűjteményes albumának borítóján Aubrey Powell még 1975-ben készített fotóját láthatjuk. Két férfi valahol Izlandon bámul egy térképet. Nyilván el szeretnének jutni A-ból B-be. A kép annak idején esélyes volt arra, hogy a Wish You Were Here covere legyen, de aztán, mint tudjuk a már legendás Man on Fire című alkotás lett a befutó. Sokáig vártak, míg a kép új értelmet nyerhet. Amikor a nyolcvanas évek közepén a zenekar Roger Waters nélkül folytatta tovább, elővehették volna újra, hiszen hasonló tanácstalanságot fejezett ki a Momentary című 1987-es munka, de aztán akkor a szintén emblematikussá vált ágyakból kompozíció lett a befutó.

PZL – 061.hu

Aubrey Powell alkotása tehát most került a helyére, hiszen a két térképbe vesző férfi (Gilmourt és Masont is szimbolizálhatja) azt keresi, hogy merre is menjenek tovább. A Momentary-korszakot remekül összefoglalja a Delicate Sound of Thunder című magyar nyomásban is megjelent 1988-as koncertalbum, míg a Pulse is a Division Bell-turnét, de a The Later Years nem kötődik szorosan egyik albumhoz vagy turnéhoz sem, egyszerűen a három tagúra fogyatkozott zenekar néhány kitüntetett pillanatát idézi fel, például a Shine On You Crazy Diamond  a legendás Knebworth-féle fellépésnek egy parádés dokumentációja, de itt van a High Hopes egy korai, szépséges, talán kicsit töredezettebb verziója is. A albumot alapvetően gyűjtőknek ajánljuk, ami része egy szinte teljes, az 1987 és 1994 közötti  korszakot dokumentáló 18 darabos limitált szériás csomagnak.

A limitált példányszámban megjelenő gyűjtői csomag 5 CD-t, 6 Blu-ray-t, 5 DVD-t, 2 bakelitet foglal majd magába. Az újrakevert stúdió- és live albumok (A Momentary Lapse of Reason, The Division Bell, The Endless River, valamint a két koncertlemez, Delicate Sound of Thunder és Pulse) mellett 13 órányi eddig nem publikált felvétel kapott helyet, arról nem beszélve hogy egy fotóalbumot is lapozgathatunk, miközben alámerülünk a Pink Floyd kései világában. Minket persze az önállóan s megjelent The Later Years 1987 – 2019 érdekel, hiszen minden izgalmas, ami a Pink Floyd műhelyében valaha is elkészült, különös tekintettel mondjuk a The Division Bell session-ökre. Így jobban megismerhetjük a zenészek észjárását, azt, hogyan jutottak el az album verzióig, de ott vannak például a már említett 1990-es Knebworth-fellépés dalai, köztük például a Wish You Were Here-t.

A Pink Floyd ezekkel a koncertekkel megmutatta, hogy Waters nélkül is meg tudnak szólalni a dalaik, sőt, a legtöbbet mívesebbre hangszerelték, mint az eredeti verziók. Ott az 1973-as Us And Them  Delicate Sound Of Thunder-féle változatának a 2019 remixe, ami után az ember egyszerűen nem jut szóhoz, tényleg van olyan érvényes megszólalás, mint a Dark Side-féle eredeti, ráadásul vinylen hallgatva annyira élményszerű, hogy az ember megérti, miért tud a Pink Floyd sokak számára vallásként működni. Aubrey Powell fotóján látható térkép úgy tűnik, teljesen üres, a mi feladatunk pedug az, hogy felfessük rá a belső tájukat. A Pink Floyd a méretarányokat adja meg és a tájolást. Minden más a mi dolgunk.

Pink Floyd
The Later Years 1987 – 2019
Warner
9 szám 85 perc