A továbbra is fokozott terrorfenyegetettség miatt megerősített és láthatóbb biztonsági intézkedések mellett kezdődik meg szerdán a 70. cannes-i filmfesztivál, amelynek hivatalos versenyprogramjában négy amerikai alkotás mellett főleg európai filmek versenyezhetnek és amelyben idén kiemelkedő a magyar részvétel.

MTI

A terrorfenyegetettség miatt már az elmúlt két évben is rendkívüli biztonsági intézkedések voltak érvényben a fesztivál idején a francia tengerparti kisvárosban, de a közeli Nizzában tíz hónappal ezelőtt elkövetett iszlamista merénylet miatt idén ezt megerősítette és láthatóbbá tette a francia rendőrség a fesztiválozók védelme érdekében. Az alig 70 ezer lakosú település lakossága a következő 12 napra megtriplázódik.

A francia rendőrség tájékoztatása szerint több lesz az emberi és anyagi erőforrás, nagyobb figyelemmel kísérik a kiberbiztonságot és több lesz a fegyveres rendőr is, de pontos számukat nem árulták el. A fesztiválpalota környékén 550 térfigyelő kamera működik és nyolcvan önkéntes megfigyelő is folyamatosan elvegyül a hömpölygő tömegben, és ha bármi gyanúsat észlel, riasztja a rendőrséget. Ezen kívül háromszáz, virágágyásokkal díszített betontömbbel akadályozzák meg, hogy dzsihadista támadók kamionos merényletet próbáljanak meg végrehajtani a Croisette-en.

Öt alkotással, köztük egy koprodukcióval Magyarország vezeti a listát a meghívott filmek számát illetően a közép-európai országok közül a hivatalos programban, ahova 36 országból 60 film kapott meghívást az 1930 nevezés közül. A hivatalos versenyprogramban 19 film, köztük Mundruczó Kornél Jupiter holdja című új filmje versenyezhet az Arany Pálmáért, míg a második legfontosabb válogatásban, az Un Certain regard (Egy bizonyos nézőpont) nevű versenyben 18 alkotás, köztük Kristóf György első játékfilmje, az Out mutatkozhat be.

Ez utóbbi film a legjobb elsőfilmet illető Arany Kamera díjért is versenyez. Szentpéteri Áron Láthatatlanul című rendezése pedig a Cinéfondation válogatásban szerepel, amely a filmes egyetemek legjobbjait vonultatja fel. Pataki Szandra WireLess című diplomamunkája pedig a Short Film Corner szekcióban mutatkozik be. Emellett bemutatják Fábri Zoltán legendás filmje, a Körhinta felújított és digitalizált változatát.   

Fotó: othercinema.com