Hallottál már arról, hogy a ’60-as években Angliában kialakult egy motorépítő stílusirányzat, egy szubkultúra, amelyet a gyorsaság és a kávé szeretetének a kombinációja hívott életre? Az első cafe racerek valóban e párosítás miatt születtek, ugyanis brit fiatalok kávézóról kávézóra versenyeztek egymással, ám a rövid távokon a kis teljesítményű motorokkal csak az nyerhetett, akinek a legkönnyebb volt a mocija. Emiatt tulajdonosaik minden felesleges alkatrésztől, burkolattól megszabadították, így megalkotva a cafe racereket. 

C.N.- 061.hu

Ez a vagány szubkultúra hazánkba is beszivárgott, olyannyira, hogy pénteken este nyolctól a Madách téri Konyhánál a The Cafe Club Budapest az Iron and Wind csapatával összefogva igyekszik a nagyközönségnek bemutatni a cafe raceres életérzést. “Ez a fajta motorozás nem a sebességről, a gyorsulásról és az adrenalinkeresésről szól, sokkal inkább a mobilitás nyújtotta szabadságról, amelyet persze összekötünk némi gasztronómiai élvezettel” – kezdi a történetet Török Geri, a The Cafe Club Budapest alapítója.”

európa 1

“Eleinte azt hittem, csak én hódolok egyforma rajongással a speciality kávézásnak és a motorozásnak, azonban hamar kiderült, hogy nem én vagyok az egyedüli, aki szívesen kombinálja a kettőt, így egyre nagyobb csapatban kezdünk el járni. Külföldön rengeteg ilyen tematikus kávézó létezik már, mint például a kultikus Deus Ex Machina. Nehéz megmagyarázni a kávé és a motor kapcsolatát, de ha nagyon muszáj talán úgy lehetne, hogy a gyalogosoké, bringásoké a sör, a motorosoké a kávé.  A kiváló találkozási pontként is funkcionáló, gombamód szaporodó helyek különleges kínálatát felfedezve, a kávézás rejtelmeit megismerve, lehetőségünk van arra is, hogy megosszuk tapasztalatainkat a motorokról, hiszen a cafe racerek világa igen különleges, mivel ezek általában épített járgányok. A legjobb az az egészben, hogy mindenki saját képére formálhatja a motorkerékpárját. Ez megvalósulhat, akár egy félprofi otthoni tuningban, ám egyre több itthon az olyan vállalkozás, ahol a motorépítést mesterszinten űzik. Ezekkel a műhelyekkel az Iron and Winden is megismerkedhetnek a résztvevők ” – térünk át a pénteki rendezvény kínálatára.

_DSC7717-Edit

“Az esemény valódi apropója, hogy elindul az Iron and Wind honlap, ami a motorozás valamint a köré épülő kultúra és életérzés népszerűsítését szolgálja. Készülünk motorkiállítással, ahol a legjobb garázsokból kigördülő kétkerekű épített csodákat sorakoztatjuk fel. Lesz még filmvetítés is, amire a  Neuga Budapest műhely például két meglepetés mozival készül. Azok akik eljönnek a rendezvényre a The Cafe Club Budapestes találkozókon illetve túrákon készült fotókból láthatnak egy kis ízelítőt iLumzPhoto-tól. De természetesen a kávé sem maradhat ki a kínálatból: a Tamp and Pull jóvoltából mindenki a vendégünk egy cseppfolyós kenyai feketére.”

_DSC8953

Azok, akik pénteken nem tudnak a Madách térre lemenni, és megcsodálni a két keréken guruló gépeket, lehetőségük van máskor is beszippantani a benzingőzt, ugyanis a The Cafe Club Budapest rendszeresen szervez találkozókat és közös mocis túrákat. Ezekről a klub Facebook oldalán tájékozódhatsz. Nincs motorod, de fontolgatod már a dolgot? Akkor is érdemes csatlakozni a kijelölt találkozási pontokon a csapathoz akár egy kávé erejéig, hiszen számtalan értékes tanáccsal vághatsz neki álmaid motorjának megtervezéséhez. 

Fotók: Szabó Zsolt, iLumzPhoto