Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 82
 •  
  82
  Shares

Egy Facebook- posztban értekezik a hazai koronavírus körüli teendőkről az ismert hazai állatotthon, a Noé. Az állatokat segítő szervezet tippeket ad arra az esetre, hogy létezik-e olyan vészterv, segítő terv, amely arra vonatkozik, mi történik az állatokkal egy esetleges karantén, váratlan kórházi elhelyezés esetén. Sajnos az állami szervekre nem támaszkodhatnak az állattartók egyelőre, így érdemes a gazdáknak maguknak felkészülni.

061.HU

Álljon itt néhány fontos óvintézkedés, elsősorban a társállat tartóknak:

1. A legfontosabb, hogy az állattartó minél gyorsabban szervezzen B illetve C tervet maga helyett, vagyis egyeztessen le minimum 2, egymástól független segítőt, akit értesíthet probléma esetén, és aki vállalja, hogy átmenetileg gondoskodik a bajbajutott állatokról. Meglátásunk szerint ebben a helyzetben nem elég egy ilyen segítő, szükséges kettő fixen leegyeztetett.

2. Kérjük, a kisállattartókat az ajtajukra fügeszék ki, hogy milyen és mennyi kisállat tartózkodik a lakásban és, hogy esetleg van-e nyilvános értesíthető telefonszám. Társasház, lakóközösség esetében ezeket az információkat érdemes leadni a közös-képviselőnek, gondnoknak, illetve az önkormányzat szociális osztályán.

3. Gondoskodjon előre minimum két hétre elegendő táplálékról állatai számára. Az oltási könyveiket, esetleges gyógyszereiket, kezelési protokolljukat, orvosi feljegyzéseket készítse össze és tegye azonnal megtalálható, egyértelmű helyre a lakásban. Egy esetleges szükséges beavatkozás esetén a segítőknek ne kelljen keresgetni azokat!

4. Sok – elsősorban idős – állattartónak nincs rokona, barátja, ismerőse, akit a fentiekre meg tud kérni. Ha Ön állatszerető, van önben ilyen jellegű segítőkészség és a környezetében ismer ilyen embert, akkor ajánlja fel Ön neki a segítségét. Esetleg erről tegyen ki felhívást a lakókörnyezetében!

5. Amennyiben tudomást szerez olyan állatról, mely gazdája hirtelen kórházba, karanténba került és a kisállatok egyedül maradtak ellátatlanul, akkor hivatali időben a helyi önkormányzathoz, azon kívül a rendőrséghez kell fordulni. FIGYELEM! Civil állatvédők a hatóság jóváhagyása és jelenléte nélkül nem léphetnek magánterületre. Mégis azt tanácsoljuk, hogy ilyen esetben a hatósággal párhuzamosan a helyi állatvédőket is érdemes értesíteni, hogy segítségükkel nyomást gyakoroljanak a minél gyorsabb hatósági intézkedésre.

6. Az állatok corona vírusa nem ugyanaz, mint a COVID-19, csak egy vírus családba tartoznak. Az állati vírus nem fertőzhetnek meg embereket, míg jelen tudásunk szerint a COVID-19 nem tud az állatokon keresztül terjedni, fertőzni. Természetesen napjainkban a higiéniás szabályok alkalmazása szó szerint életfontosságú, hiszen a vírus megtelepszik a környezetben a tárgyak felszínén, az emberek bőrén, haján és akár az állatok szőrén is.


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 82
 •  
  82
  Shares