A 061.hu és a Szerencsejáték Zrt. hét hetes kalandozásra hívja a hazai szerencsejáték történelme iránt érdeklődőket, amelynek során most akár nyerhetsz is. Oldalunkon minden kedden megosztunk veletek egy-egy érdekes történetet a magyar szerencsejáték múltjáról, a cikkek végén pedig egy kérdéssorral tesszük még izgalmasabbá a kalandozást! Érdemes a Szerencsejáték- történeti Galériából válogatott sztorik részleteire összpontosítani, ugyanis hétről hétre, három játékos között, akik helyes választ adtak,  kisorsolunk három tízezer forintos sorsjegycsomagot. A nyertesek nevét a következő heti cikkben tesszük közzé. Ha Fortuna veled van, akkor akár többször is nyerhetsz.  
061.HU

8550 darab 100 forintos bankó, azaz 855 ezer forint – ennyit nyert 1957. április 11-én – mindössze hat héttel az első hazai ötöslottó-sorsolás megtartása után Magyarország első lottónyertese, özvegy Ring Sándorné nyugdíjas.

“Szerencsejátékban nincs recept, tehát csupán az érdekessége miatt mondjuk el, hogy nyert ilyen tengernyi pénzt Ring Sándorné.” – számolt be a Népszabadság az álomnyereményről. A korabeli híradásból kiderült: az özvegyasszony még szerdán megvette a szelvényt, de csak csütörtök délelőtt 10 óra körül jutott eszébe, hogy jó lenne kitölteni. Egy hirtelen gondolattól vezérelve pedig gyermekei és saját életkorát ikszelte be a szelvényen: Misi akkor 23, Marica 26, Sanyi 33, Laci 37, ő maga pedig 66 éves volt.

A frissen indult Ötöslottó keresve sem találhatott volna a korszellemnek jobban megfelelő „reklámarcot”. Özvegy Ring Sándorné ugyanis férjét 1945-ben egy bombatámadásban vesztette el, ráadásul Budapest ostromakor lakásuk egész berendezése elpusztult. Ezt követően arra kényszerültek, hogy társbérletben, Ring Sándorné mindössze havi 266 forintos özvegyi nyugdíjából éljenek.

Özv. Ring Sándorné nyugdíjas hatgyerekes családanya, az első öttalálatos lottónyeremény boldog tulajdonosa kezében az 1.758.466-os számú szelvénnyel, mellyel négy gyermeke és saját évszámait játszotta meg a lottón,  jobbra Marica nevű lánya. Fotó: MTI/Fényes Tamás

Sokatmondó az is, hogy mihez kezdett a család a nyereménnyel. Az időközben újabbra váltott társbérlet nekik jutó részét a pénzből leválasztották, Érden gyümölcsöst vettek, a többit meg a családon belül osztották el, így testvérenként „alig” 120 ezer maradt. (Jól tükrözi a korabeli árakat, hogy a népbüfében 3 forintért már komplett ebédet lehetett kapni, igaz, az év divatslágerének számító nyersgumi talpú cipő 400-ba került.)

Igazi „luxuscikkre” csupán Mihály költött, mivel a katonaság biztosította számára a fedelet (persze évekig véletlenül se osztottak neki jutalmat), ő egy autót vásárolt lottónyeremény-részesedéséből. “A márkára már nem emlékszem, de nagy volt, és fekete”– nyilatkozta évekkel ezelőtt egy interjú során.

A korszellem és az árak azóta bizony sokat változtak, de egy biztos: ma is százezrek izgulnak családi számaikért minden egyes lottósorsoláson.

Többet is megtudnál az elmúlt közel hatvan év nagy nyereményeiről, lottónyerteseiről, totóbajnokairól? A szerencsejatekgaleria.hu virtuális kiállításán több száz képpel és videóval várjuk a hazai szerencsejáték-történelem iránt érdeklődő látogatókat. (X)

Vezető kép: Özv. Ring Sándorné a 6. játékhét öttalálatos lottónyertese átveszi a nyereményt a MEDOSZ székházában. MTI Fotó