A 061.hu és a Szerencsejáték Zrt. hét hetes kalandozásra hívja a hazai szerencsejáték történelme iránt érdeklődőket, amelynek során most akár nyerhetsz is. Oldalunkon minden kedden megosztunk veletek egy-egy érdekes történetet a magyar szerencsejáték múltjáról, a cikkek végén pedig egy kérdéssorral tesszük még izgalmasabbá a kalandozást! Érdemes a Szerencsejáték- történeti Galériából válogatott sztorik részleteire összpontosítani, ugyanis hétről hétre, három játékos között, akik helyes választ adtak,  kisorsolunk három tízezer forintos sorsjegycsomagot. A nyertesek nevét a következő heti cikkben tesszük közzé. Ha Fortuna veled van, akkor akár többször is nyerhetsz.  

061.hu

A mai fiatalok többsége talán nem is tudja, hogy mennyire szerencsések voltak azok a játékosok, akik a 60-a években lakást nyertek a lottón.  Az Ötöslottó sorsolásokat ugyanis sokáig havonta szervezett tárgynyeremény-sorsolások is kísérték. A budapesti nyereménylakások a 60-as évektől pedig már nem véletlenszerűen kiválasztott és a szervező által megvásárolt lakások voltak, hanem kimondottan erre a célra épített házak lakásai.  

A Lottóházak pedig mai napig állnak, többek között a Frankel Leó utcában, a Kárpát utcában és a Margit körúton is. De közülük is talán az egyik legizgalmasabbnak a harmadikként felépített, Üllői út 39-43. számú épület története számít, mely felépítésének körülményei sokat elmondanak a 60-as évek kádári diktatúrájának világáról.

ulloi_ut-korut_sarok_1965

Az Üllői út és a Ferenc körút sarkán épült fel 1959-ben a harmadik Lottóház

Az Üllői út és a Ferenc körút kereszteződése már a 19. század végén is Budapest egyik legfontosabb kulturális „kereszteződésének” számított. 1890-től várta itt vendégeit a híres Valéria kávéház, és vele szemben épült fel 1896-ban Lechner Ödön tervei alapján a szecessziós stílusú Iparművészeti Múzeum.  1956-ban a legendás Corvin közben és a kereszteződés negyedik sarkán, a Kilián laktanyánál zajlottak a forradalom legvéresebb ütközetei. A forradalom leverése után a hatalomnak különösképp fontos volt, hogy a tér romjai senkit se emlékeztessenek a történtekre, így az újjáépítés gyorsan megkezdődött.

Pontosan az Üllői út és a Ferenc körút sarkán épült fel 1959-ben a harmadik Lottóház. A Csics Miklós tervezte, modern épület a forradalom során erősen megrongálódott, eklektikus lakóház helyére épült. Mivel a lottó 1957-es hazai bevezetésekor a lakásépítés meghirdetett társadalmi közcél volt, így jelentős reklámértékkel bírt ez különleges helyen felépült Lottóház.

A hatemeletes lakóház földszintjén egy OTP kirendeltség és számos bolt is helyet kapott. A Lottóház első lakói 1961 augusztusában költözhettek be az épületbe. Az ünnepélyes „kulcsátvételről” és a lakások birtokba vételéről természetesen a Magyar Televízió is beszámolt. Az eseményt Jurij Gagarin magyarországi látogatásához időzítették: a nyertesek már új otthonuk erkélyéről nézhették Gagarin és küldöttsége autókaravánját, és az Üllői úti felvonulást.

Többet is megtudnál az elmúlt közel hatvan év nagy nyereményeiről, lottónyerteseiről, totóbajnokairól? A szerencsejatekgaleria.hu virtuális kiállításán több száz képpel és videóval várjuk a hazai szerencsejáték-történelem iránt érdeklődő látogatókat. (X)

il potere crescente dei social media (1)