A 061.hu és a Szerencsejáték Zrt. hét hetes kalandozásra hívja a hazai szerencsejáték történelme iránt érdeklődőket, amelynek során most akár nyerhetsz is. Oldalunkon minden kedden megosztunk veletek egy-egy érdekes történetet a magyar szerencsejáték múltjáról, a cikkek végén pedig egy kérdéssorral tesszük még izgalmasabbá a kalandozást! Érdemes a Szerencsejáték- történeti Galériából válogatott sztorik részleteire összpontosítani, ugyanis hétről hétre, három játékos között, akik helyes választ adtak,  kisorsolunk három tízezer forintos sorsjegycsomagot. A nyertesek nevét a következő heti cikkben tesszük közzé. Ha Fortuna veled van, akkor akár többször is nyerhetsz.  

Nincs olyan lottójátékos, aki ne játszott volna el a gondolattal: milyen érzés is lenne, ha egy sorsolás után ő is így kiálthatná világgá, hogy megütötte a főnyereményt!

Ötösöm van! – ez a mondat a kor leghíresebb reklámfilmjében ugyan egy osztályteremben, de nem a gyerekek szájából hangzik el. A hetvenes évek kabaré sztárjai ugyanis iskolapadba ültek, hogy a lottót népszerűsítsék. A reklámban áthallásos viszonyba kerül az ötös osztályzat és a lottóötös, a színészeknek köszönhetően rendkívül vicces és bájos módon. Szendrő József, Lorán Lenke, Hlatky László, Kibédi Ervin és Csala Zsuzsa együtt léptek fel a Vidám Színpad előadásaiban is. Így a reklámban a kabaré világa és a lottó kapcsolódott össze – a korabeli ember pedig értette ezt.

 

Mai szemmel talán furcsának tűnhet, de egyébként akkoriban a diákok körben is igen népszerű volt a lottójáték, hiszen még nem volt érvényben a szerencsejátékokat a 18 éven aluliak körében tiltó jogszabály. A hetvenes évek legelején hetente 6-7 millió lottószelvénnyel játszottak a magyarok. A lottó mindenkit érdekelt, és a korabeli média igyekezett kielégíteni ezt a híréhséget.

Népszerű művészek, közszereplők és sportolók is gyakran nyilatkoztak lottózási szokásaikról és a nyeremény-álmaikról. És nemcsak a Vidám Színpad sztárjai, de olyan más, korabeli nagyágyúk is szívesen szerepeltek lottóreklámokban, mint Latabár Kálmán, Kabos László és Alfonzó.

Kibédi Ervin pedig nem csak arcát adta a lottóreklámnak, hanem híres kupléjának refrénjét is „lottósította”. A Kibédi-féle lottóreklámban, amikor a szereplő észreveszi, hogy lejárt a szelvényfeladási határidő és ő elfelejtette bedobni a lottószelvényét, a fejéhez kap és szomorúan dalolni kezdi: „én nem hiszem, hogy normális vagyok”. És valószínűleg mai napig így éreznek azok, akik épp azon a héten nem adják fel szelvényüket, amikor valakinek pont ötöse lesz a lottón!

Többet is megtudnál az elmúlt közel hatvan év nagy nyereményeiről, lottónyerteseiről, totóbajnokairól? A szerencsejatekgaleria.hu virtuális kiállításán több száz képpel és videóval várjuk a hazai szerencsejáték-történelem iránt érdeklődő látogatókat. (X)

il potere crescente dei social media (2)