A 061.hu és a Szerencsejáték Zrt. hét hetes kalandozásra hívja a hazai szerencsejáték történelme iránt érdeklődőket, amelynek során most akár nyerhetsz is. Oldalunkon minden kedden megosztunk veletek egy-egy érdekes történetet a magyar szerencsejáték múltjáról, a cikkek végén pedig egy kérdéssorral tesszük még izgalmasabbá a kalandozást! Érdemes a Szerencsejáték- történeti Galériából válogatott sztorik részleteire összpontosítani, ugyanis hétről hétre, három játékos között, akik helyes választ adtak,  kisorsolunk három tízezer forintos sorsjegycsomagot. A nyertesek nevét a következő heti cikkben tesszük közzé. Ha Fortuna veled van, akkor akár többször is nyerhetsz.  

Bizonyára még sokaknak fülébe cseng a szerencsében hívő sorsjegy-játékosokat megszólító reklámszöveg a 90-es évek közepéről. A szerencsejáték-piaci szakmai zsargon által csak egyszerűen „kétlépcsősnek” nevezett sorsjegyet 1995 decemberében vezették be Magyarországon, és rögtön 20 millió darabot is nyomtak első sorozatából. A sorsjegyen két kaparófelület volt található. A felső játékmezőn hagyományosan pénzt lehetett nyerni, az alsón (és ez jelentette a játék valóban újszerű elemét) pedig belépőjegyet egy tv-show-ba, ahol a szerencsés játékosok akár több millió forintot is nyerhettek.

A TV2 csatornán sugárzott műsor stúdiójába hetente 27 kisorsolt játékos ült be azzal a reménnyel, hogy 20 perc múlva ő lesz az ország újdonsült milliomosainak egyike, sőt akár 50-70 millióval is gazdagodhat. A kisorsolt játékosok rokonaikat, ismerőseiket is elvihették a műsorba, így a Telemázli utolsó percei általában a hirtelen milliomossá vált játékos családtagjaival közös örömének megörökítéséről szóltak.

A műsor igazi mérföldkőnek számított a hazai televíziós nyereményjátékok történetében. Ma már nehezen elképzelhető, de az akkoriban csúcsmodernnek számító díszlet, melynek játékelemei mind a vásári zsákbamacskák, mind a flippergépek hangulatát idézték meg úttörőnek számítottak a hazai televíziózásban. Ahogy a játékosok megszólítása is, akiket ugyan még nem tegeztek a műsorvezetők, de már csak keresztnevükön emlegettek a műsorban, ami eleinte igencsak megütközést keltett.

A Telemázli show 5 éven át tartó műsorában nemcsak a milliomos nyertesek változtak, hanem a játékok és a műsorvezetők is. Ezzel a műsorral kezdte valódi televíziós karrierjét Borbás Marcsi, akitől később Geszler Dorottya és Dömsödi Gábor vette át a műsor vezetését.

A televíziós játék sugárzásának 300 hetes történetében a legnagyobb összeget Nyilas Andrásné nyerte. A 23 héten át halmozódó főnyeremény 75,3 millió forintot eredményezett a (téesz)nyugdíjas hölgynek. (Ez ma mintegy félmilliárd forint körüli összeget jelentene).

A Telemázli hihetetlen népszerűségét az is bizonyítja, hogy számos paródia is készült róla, melyek közül a legnépszerűbb talán a Gálvölgyi János által készített vicces felvétel, melyben a parodista tökéletesen idézi meg a korabeli játékosok esetlenségét, zavartságát.

Vezető képen: Egy értékelő öttalálatos szelvényt talált a Szerencsejáték Rt. Nádor utcai termében ahol a lottószelvények mintegy 42%-t értékelik. 

Többet is megtudnál az elmúlt közel hatvan év nagy nyereményeiről, lottónyerteseiről, totóbajnokairól? A szerencsejatekgaleria.hu virtuális kiállításán több száz képpel és videóval várjuk a hazai szerencsejáték-történelem iránt érdeklődő látogatókat. (X)

il potere crescente dei social media (4)