A 061.hu és a Szerencsejáték Zrt. hét hetes kalandozásra hívja a hazai szerencsejáték történelme iránt érdeklődőket, amelynek során most akár nyerhetsz is. Oldalunkon minden kedden megosztunk veletek egy-egy érdekes történetet a magyar szerencsejáték múltjáról, a cikkek végén pedig egy kérdéssorral tesszük még izgalmasabbá a kalandozást! Érdemes a Szerencsejáték- történeti Galériából válogatott sztorik részleteire összpontosítani, ugyanis hétről hétre, három játékos között, akik helyes választ adtak,  kisorsolunk három tízezer forintos sorsjegycsomagot. A nyertesek nevét a következő heti cikkben tesszük közzé. Ha Fortuna veled van, akkor akár többször is nyerhetsz.  

061.hu

1956 októberében a magyar válogatott 2 gólos győzelmet aratott idegenben az osztrákok felett. Puskás Ferenc a 27. percben szerezte meg a vezetést, majd Sándor Károly a 65. percben állította be a végeredményt. A magyar siker azért volt sokak számara meglepetés, mert a mérkőzést megelőző hónapokban itthon és külföldön is több vereséget szenvedett válogatottunk.

Ez a két magyar gól és a mellette helyesen megjósolt másik 11 mérkőzés eredménye egy totózónak nem akármekkora pénzt hozott: tippjeivel a Totó 17 éven át tartó, 12 főmérkőzéses időszakának legnagyobb nyereményét, 648 789 forintot nyert meg Radspiller Béla Gyula, budapesti lakos! A nyertes a Hungária Vegyiművek dolgozója volt, aki már október 16-án kedden, 2 nappal az aktuális forduló lezárulta után jelentkezett nyereményéért, de további 7 napot kellett várnia, míg a rekord totónyeremény kifizetésére sor került.

A szerencsés (vagy inkább szerencsétlen) munkásembernek egészen pontosan 1956. október 23-án, a forradalom kitörésének napján fizették ki nyereményét. A nyeremény-kifizetésen a nyertes feleségével és legkisebb kisgyermekével jelent meg. A nyeremény sorsáról és a nyertes forradalom alatti és utáni életének eseményeiről a mai napig sem tudunk semmi biztosat. Sorsáról azonban könyv és film is született: igaz ezek biztosan inkább fikcióra épülnek. A Szabó Illés által írt Telitalálat című könyvben (melyből azonos címmel Gáspár Sándor főszereplésével készült mozifilm) például az aranyra és valutára váltott nyeremény az enyészetévé lesz, mivel a közeli kocsmát, ahova főhősünk nyereményével beköltözik, rommá lövi egy szovjet tank. 

A vezető képen: Rádspiller Béla feleségével legkisebb gyermekével és a totónyereménnyel. Fotó: MTI/ Jármai Béla

Többet is megtudnál az elmúlt közel hatvan év nagy nyereményeiről, lottónyerteseiről, totóbajnokairól? A szerencsejatekgaleria.hu virtuális kiállításán több száz képpel és videóval várjuk a hazai szerencsejáték-történelem iránt érdeklődő látogatókat. (X)
il potere crescente dei social media