A Megamorv-Petőfi Bizottság már el is temette azt a Szibériából Magyarországra hozott tetemet, akiről azt gondolják, hogy Petőfi Sándor maradványai – állították a pénteken délben megtartott sajtótájékoztatójukon. A Morvai Ferenc vezette bizottság pénteken öt órára hirdette meg az általuk Petőfinek gondolt tetem eltemetését, de váratlanul bejelentették, hogy már el is temették a Szibériából hozott csontvázat.

Morvai Ferenc azt mondta, két egyház szertartása szerint tartották meg a temetést, amelyet egy “cselnek” szántak, de mint mondta, péntek délután egy kegyeleti megemlékezésre majd azért átmennek a Fiumei úti sírkertbe.

A Fiumei úti sírkertben a hvg.hu kérdésére azt mondták, nem tudnak Petőfi-temetésről, de megemlékezést bárki tarthat.

A hvg.hu tudósítójának Morvai Ferenc azt mondta, az 58-as parcellában “temették el” a tetemet, ahol valóban van egy sír, amelyre azt írták: “Petőfi Sándor költő, forradalmár született Magyarországon 1823-ban, meghalt szibériában 1856-ban. Eltemette 2015. július 17-én a MEGAMORV-Petőfi Bizottság Egyesület”. A sírra egy “Akik még nem tudtátok, most megtanulhátjok…” feliratú zárófedél került épp az újságíró jelenlétében.

A lap a helyszínen úgy értesült, hogy a bizottság körülbelül egy hónapja rendelt egy sírhelyet, amelybe pénteken behelyeztek egy urnát, majd rávésték az emlékfeliratot. A temetőtől megtudták, a sírkőre igazából bármit rá lehet vésni, de Petőfi-temetésről továbbra sem tudnak.

A szibériai Petőfi ügye 1989-ben kezdődött, amikor a Megamorv-Petőfi Bizottság (MPB) bejelentette, hogy megtalálták Petőfi Sándor sírját a szibériai Burjátföldön, a Bajkál-tó közeli Barguzinban. A feltárt maradványokról igazságügyi orvosszakértők és régészek már 1990 tavaszán megállapították, hogy női csontvázról van szó, tehát nem lehetnek Petőfi Sándor maradványai, a bizottság elnöke azonban azóta is ragaszkodik ahhoz, hogy Petőfi maradványait találták meg, idén márciusban két kínai szakértő véleményére hivatkozva azt mondta, a csontok genetikailag erős hasonlóságot mutatnak a Petőfi-leszármazottakkal.

Az MTA továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy női csontvázról van szó, és szerintük a kínai szakértők jelentésében is súlyosan hiányos és téves következtetések szerepelnek.

Petőfi Sándor 1849. július 31-én a segesvári ütközetben tűnt el, a holttestét nem azonosították a csata után, így indultak el már a XIX. században a találgatások a későbbi sorsáról. A barguzini Petőfi elmélet alapja, hogy feltételezik, hogy orosz hadifogolyként Szibériába magukkal vitték az orosz csapatok, de valószínűbb, hogy a csata áldozatainak tömegsírjában, vagy egy környékbeli magányos sírban nyugszik.

Forrás, fotó: HVG.hu