Szeptember és tanév első napja ha nem is rémálom, de nem a legboldogabb dátum sem a tanárok sem a diákok életében. A pop- és rocksztárok között sem lehettek sokan, akik odaadó rajongással csüngtek az iskolán, de valamiért sokukat mégis dalszerzésre inspirálta a suli. Az állandó témák, mint az “iskolai elnyomás”, a “diákszerelem” és a “romboljuk porig az egészet, úgy ahogy van” mellett egészen érdekes sztorik is megbújnak néha a sulis dalok mögött. A következő listában ilyet is talál, aki keres.

LEIRER TÍMEA – 061.hu

Pink Floyd: Another Brick In The Wall
Ha ki kellene választani az iskolai elnyomás és a tanári diktatúra himnuszát, szinte biztos hogy a Pink Floyd Alan Parker filmjéből is ismert dala, az Another Brick in the Wall nyerne. A szám tulajdonképpen három részből áll, a második az elhíresült „We don’t need no education”.  A dal és a klip az iskolát agyatlan,  szigorú, lelkeket nyomorító rendszerként festi le, ahol egy félelmetes darálóban egységes masszává gyúrják, ezzel eltűntetik a Föld színéről a különböző személyiségeket. A Pink Floyd film hősét az iskolában szerzett sérelmek kísértik és teszik zárkózottá. Mi tagadás, az Another Brick In The Wall nem teszi könnyebbé az első iskolai napot, de nem is azért készült.


Van Halen: Hot For Theacher
A Van Halen 1984-es dala valójában a tanár-diák soft pornó kissé giccses, rockzenével színesített verziója. David Lee Rothot nem a hangja miatt szerették, hanem mert jópofa volt, marha nagyokat ugrott a színpadon, és mindig volt mellette egy-két alul öltözött csaj. A Hot For Teacher-ben tulajdonképpen a kamasz srácok álmát, a szuperdögös, hosszú combú, nagy mellű tanárnőt énekli meg, aki – a fiúk fantáziájában – csak arra vár, hogy elcsábíthassa az osztály srácait.  A klip nyilván nem szól semmiről, de az iskolapadok között billegő Lilian Müller, az egykori Playboy-modell felelősségteljes tanerő módjára látja el a feladatát.


The Connells ’74-’75
A The Connells ’74-’75 című számát talán nem lehet feltétel nélkül szeretni, de aki a 90-es évek elején rá volt tapadva az akkor még – youtube híján – az MTV Europe slágerlistáira, nem törölheti ki az emlékezetéből a 70-es évek közepén végző gimnáziumi osztály „tablófejeit”. A klipben nincs semmi különös, a 74-75-ös tanévben végző osztály tagjait látjuk akkori, és 20 évvel későbbi fotókon. A nosztalgikus dal a maga keserűségében arról szól, milyen jó is volt még akkor, a gimnázium idején. A dolog érdekessége egyébként, hogy a fényképeken szereplő lányok és fiúk, avagy nénik és bácsik 2005-ben újra összejöttek és beálltak immár megőszült „tablófejeikkel a Connels videóklipbe. Mondjuk ez aranyos ötlet.


Rocksuli
A Rocksuli tulajdonképpen nem egy dalt ad nekünk, hanem egy egész filmet, és vele a reményt, hogy bár szeptember elsején semmi kedve nincs az embernek az iskola felé venni az irányt, tulajdonképpen még jöhet – akár a véletlennek köszönhetően – egy jó fej tanár, akinek a segítégével izgalmasra fordulnak a dolgok. A filmben és alábbi klipben Jack Black zseniális. Ha ő jön, talán mind visszamennénk a suliba.


Boomtown Rats: I Don’t Like Mondays
Bob Geldof még a Boomtown Rats-szel, adta elő ezt a dalt 1979-ben. Első hallásra hangulatosnak, néhol viccesnek tűnhet. A klipben iskolai egyenruhában ülnek a srácok és a lányok, Geldofék meg zenélnek és senki sem szereti a hétfőt. A dal sztorija ennél sokkal nyomasztóbb, 1979-ben egy 16 éves diáklány, Brenda Ann Spencer lelőtt két felnőttet és megsebesített nyolc gyereket és egy rendőrt egy San Diegói iskolában. Amikor megkérdezték tőle, miért tette, annyit mondott: „Nem szeretem a hétfőket.”

Alice Cooper: School’s Out (For Summer)
A  színpadi lefejezésekről elhíresült Alice Cooperről ma talán senki sem gondolná, hogy annak idején vallásos környezetben nevelkedett, ilyen típusú oktatási intézményben rémisztgette a tanárokat. Mondjuk valószínűleg nagyon utálhatta az egészet, hiszen a 70-es évek elején egy olyan dallal aratta első sikerét, amely az iskola totális bezárásáról szól. Amikor megkérdezték tőle, hogy melyek az élete legszebb pillanatai, elmondta, hogy a karácsony ajándékok kicsomagolása mellett az a néhány pillanat volt életében a legjobb, amikor a tanév utolsó napján már csak percek választották el a vakációtól. Az idei tanév első napján talán vannak, akik máris egyetértenek vele, úgyhogy School’s Out For SummEver.

Bergendy együttes: Iskolatáska
Ha iskoláról ír dalt valaki, az vagy a lázadásról, vagy a szerelemről, vagy a lázadó szerelemről szól. A Bergendy Iskolatáskája is hozza mindezt, bár egy kicsit másképp. Ott van ugye Peti, aki áll a ház előtt, (gondolom csak a rím miatt délelőtt, hiszen már reggel el kellett volna indulni) és nagyon nem akaródzik neki a suli felé venni az útját. Itt meg is van a lázadás. Addig-addig ácsorog ott bambán, amíg nem jön egy kislány, aki megtetszik neki és elindul utána. Itt meg is van a dalban a szerelem. (Ráadásként a bizonyíték hogy női jelenléttel végre döntésképes lett a kis Peti, aki addig csak tötymörgött a ház előtt.) Akár jó vége is lehetne a dolognak, de nincs: Peti szomorúan konstatálja, hogy a suliba értek. Egy keményebb dalban egy tökös srác pont itt vágta volna földhöz a táskát és fordul vissza, de Peti vagy nagyon szerelmes vagy egy igazi lúzer.

Fenyő Miklós: Rendezd át az iskolát
Fenyő Miklós a Hungária együttes feloszlása után sok mindennel próbálkozott. Volt, ami jól sült el, volt, ami kevésbé. A breaket talán már ő is bánja de ez a Miki and the Chips Cherry and the Chaps együttes zeneileg nem feltétlenül megvetendő, de a témaválasztás átgondolandó lett volna. Értékelnünk kell Fenyő Miklós idealizmusát, mely szerint egy kis rockabillytől a suli klassz hely lesz, de ha odafigyelünk a szövegre, már nem annyira bízunk az örök optimista énekesben. A halandzsa angolról a mai napig nehéz eldönteni, hogy ez valami vicc, paródia vagy komoly kreatív töprengés eredménye. Mondjuk mindegyiknek ijesztő.

Police: Don’t Stand So Close To Me (1980)
A Don’t Stand So Close To Me Sting első Grammy díjas slágere volt, amelye még a Police nevű csapattal vitt színre. A szám egy fiatal tanárról szól, akit szó szerint zaklat egyik fiatal tanítványa. Énekesi karrierje előtt Sting angoltanárként próbálta megkeresni a kenyerét, a klipben is jól áll neki a katedra, de mindig is tagadta, hogy a dal róla szólna. A Police ezzel a számával felkerült a Billboard százas listájának top 10 dala közé.

Bart Simpson: Do The Bartman
Arról, hogy ennek a dalnak itt van-e a helye a suli indító klasszikus és kevésbé klasszikus nóták között, talán lehetne vitatkozni. De hadd legyen ez a szám ajándék a sulit gyűlölő, hiphop imádó Bartért még tiniként rajongó generációnak. Bart Simpson nem mindig volt jó fej, a családja különösen idegesítő, de lehet szeretni. Amikor először megjelent a sárga fejével 1989-ben, még a rajzfilm sikeréért sem adtak volna egy fél centet sem, aztán a rapperré váló Bart hús-vér sztárokat letaszítva hetekig vezette a slágerlistákat. Bart Simpson a suli előadáson domborít, és épp meghódítja a világot, az iskolát meg leszarja. A dalt állítólag Michael Jakckson írta.

Vezető kép a Rocksuli 2. című filmből – imdb.com