Bár a világ egyik legnépszerűbb sorozatának befejező évadára még várni kell, az élő Budapesti koncertig már csak néhány hét van hátra. Kevesen tudják, hogy a zeneszerző, Ramin Djawadi nevéhez hollywoodi pályafutásának 15 éve alatt már közel 100 film és tévésorozat muzsikája fűződik. Olyanoké, mint a Vasember, a Tűzgyűrű, a Frászkarika, a Warcraft, A nagy fal vagy a Westworld-sorozat.

061.hu

Május 18-án lesz a Trónok harca élő koncert Ramin Djawadi vezényletével, nagyzenekari előadással és kóruskísérettel, egyedi színpadképpel és lenyűgöző vizuális technikával a Budapest Arénában. Amíg a rajongók a napokat számolják már a koncertig, ismerjük meg picit jobban a szervező Livenation jóvoltából az ikonikussá vált zene szerzőjét.

  • Németországban született 1974-ben Duisburgban, iráni apától és német anyától.
  • Summa cum laude végzett a Berklee College zenetagozatán 1998-ban, itt figyelt fel rá Hans Zimmer, és elhívta magához Hollywoodba.
  • Először Klaus Badelt asszisztenseként kiegészítő zenéket írt, valamint Hans Zimmer filmzenék hangszerelésében segédkezett. Pár hónap után azonban már társ-szerző volt, első önálló filmesprojektje 2003-ban a Beat The Drum zenéje volt.
  • 2004-ben már a Penge: Szentháromság zenéjét jegyezte, és megkapta első Emmy-díj jelölését a Szökés című sorozat főcímdaláért.
  • 2010-től számít igazán elismert zeneszerzőnek, pedig olyan filmzenéket tett le az asztalra már addig is, mint a Mr Brooks, a Vasember, a Szex telefonhívásra, Nagyon vadon, vagy A jövő emlékei-sorozat, amiért újabb Emmy-jelölést is kapott.
  • A Titánok harca volt pályafutása fordulópontja, ugyanis ez a filmzene hozta meg számára azt a munkát, amivel azóta összeforrt a neve: a Trónok harca sorozat filmzenéjét, amiért számtalan szakmai és közönségdíjat is elnyert már. Az emberek hajlamosak kizárólag a Trónok harca zenéjével azonosítani, pedig hollywoodi pályafutásának 15 éve alatt már közel 100 film- és TV sorozat zenéje fűződik a nevéhez, ráadásul a legkülönböző műfajokból, mint például a Tűzgyűrű, a Frászkarika, a Warcraft, A nagy fal, Az ismeretlen Drakula, a Sammy nagy kalandja, vagy A célszemély, a Westworld és A kór TV-sorozatok.
  • Eddig 8 különböző díjat nyert a Trónok harca zenéjével, az ASCAP-tól kezdve a Nemzetközi Filmkritikusok Díján át egészen a Film és Tévés Szövetség díjáig, valamint begyűjtött már egy Grammy-jelölést is.
  • Felesége Jennifer Hawks, zenei producer, gyermekük még nem született.
  • Ramin Djawadi egy ritka képességgel rendelkezik, szinesztéziás. Ez olyan mentális jelenség, amikor az egyik érzékszerv által keltett benyomás automatikusan aktivál egy másik érzetet. Ő színeket társít a zenéhez, ami egyáltalán nem zavarja, sőt, saját bevallása szerint még segíti is a munkájában, így sokkal könnyebben tud zenei motívumokat társítani a félkész forgatott anyagokhoz.                                                              
  • Nem csupán vezényel a Trónok harca élő koncerten, de több dalban különböző hangszereken is közreműködik.

 Fotó: Vanity Fair