Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 492
 •  
  492
  Shares

Hollywood történetének legnépszerűbb hispán importsztárja tegnap, augusztus 10-én ünnepelte hatvanadik születésnapját, aminek alkalmából összeszedtünk róla néhány érdekességet. Egyúttal kívánunk neki gyors gyógyulást, miután a spanyol színész a születésnapján Twitterén közölte, hogy elkapta a koronavírust és karanténban kénytelen ünnepelni.

061.hu

A talán legsikeresebb hollywoodi karriert befutó spanyol filmszínész igazán sokoldalú tehetség: nemcsak elismert színpadi színész és filmsztár, hanem kiváló zenész, énekes és rendező is, aki üstökösszerű karrierje alatt végig hű maradt a gyökereihez, ráadásul karitatív tevékenysége is kiemeli a legtöbb dúsgazdag filmcsillag közül. Az andalúziai Málagában egy tanítónő idősebbik fiaként, Antonio Bandera néven született színész Pedro Almodóvar javaslatára illesztette az s betűt családnevének végére, mondván, így jobban hangzik. A legendás rendező határokat feszegető filmjeitől jutott el a világhírig – tíz évig tartó együttműködésük olyan sikereket eredményezett, mint A matador, A vágy törvénye, a Kötözz meg és ölelj vagy az Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén, de az új évezredben is többször forgattak együtt Spanyolországban. Banderas legismertebb és a legtöbb bevételt hozó filmjei azonban – például a Zorro álarca, a Bérgyilkosok, az Interjú a vámpírral vagy a Desperado  – természetesen Hollywoodban készültek.

 • Banderas kiskamaszként hivatásos focista akart lenni, ám egy 14 évesen elszenvedett lábtörés keresztülhúzta számításait. Egyre többször fordult meg a színházban és miután megnézte a Hair rockmusicalt, a színpad világa végképp magával ragadta. Hosszas szülői ellenállást legyőzve érte el, hogy beiratkozhasson a helyi színiiskolába, de anyja azt szabta feltételül, hogy egyidejűleg a tanárképzőt is végezze el.
 • Az ifjú Banderas tanulmányai alatt fellépett spanyol vígjátékokban, musicalekben, görög tragédiákban és Shakespeare-drámákban is. Diáktársaival országos turnékon vett részt, a Franco-éra rendőrsége többször tartóztatta le rövid időre, mert úgymond felforgató tartalmú darabokban szerepelt.

 • Egy interjúban árulta el, hogy sosem készült Hollywoodba, de még az sem fordult meg a fejében, hogy spanyol filmen szerepeljen, mert úgy gondolta, a színház ennél sokkal komolyabb dolog – világhírét mégis a filmeknek köszönheti. 1982-ben ismerkedett meg a spanyol filmgyártás fenegyerekével, Pedro Almodóvar rendezővel, s még abban az évben elkészült elő közös munkájuk, A szenvedélyek labirintusa.
 • A tengerentúlon 1992-ben debütált A mambó királyai című filmben, de akkor még egy szót sem tudott angolul és a szöveget hallás után magolta be. A következő hónapok lázas nyelvtanulással teltek, így amikor 1993-ban a Philadelphia című filmben megkapta Tom Hanks homoszexuális partnerének szerepét, már nem volt gondja az angollal.
 • Robert Rodriguez rendező a Desperado DVD-s audiokommentárjában azt mesélte, hogy amikor a Salma Hayek és Antonio Banderas közti szerelmi jelenet felvételére került a sor, a teljes stáb felsorakozott, hogy kukkolhasson. Az alkotó azonban úgy folytatta a munkát, hogy a színészeken és a scriptesen kívül mindenki mást kizavart a szobából. A film egyik jelenetét egyébként – a bárban történt második lövöldözést megelőző fürdőszobai jelenetet – ő rendezte és végig saját maga gitározott a filmben. A híressé vált főcímdalt, a Cancion del mariachit is ő adta elő.
https://www.youtube.com/watch?v=-zb_TyGK-7g
 • 2017-ben szívrohamot kapott, s bár saját bevallása szerint nem az övé volt a legsúlyosabb eset, a halál valóságával való találkozás megrázta. Az élmény arra ösztönözte, hogy ne vesztegesse tovább az idejét és valósítsa meg húsz éve dédelgetett álmát: szülővárosában, Málagában egy teátrumot hozott létre.
 • Banderas 1995-ben házas emberként szeretett bele a Hárman párban című film forgatásán partnernőjébe, Melanie Griffithbe. A következő évben elvált első feleségétől, egy spanyol színésznőtől és elvette Griffithet, akitől lánya született. 1999-ben feleségét rendezte a Tűzforró Alabama című filmben. Közös életük végére 2015-ben, 18 évi házasság után tettek pontot.
 • Nem egy alkalommal jelentette ki, hogy abszurdnak tartja a szexszimbólum és a latin szerető szerepkörét, ahová Hollywoodban beskatulyázták, olyannyira, hogy szívesen eljátszaná Quasimodót, a Notre Dame púpos, csúf harangozóját.
 • Beszállt a borturizmusba is, saját szőlőbirtoka és saját parfümmárkája van. Pár éve kiderült, hogy komolyan érdeklődik a divatszakma iránt is, olyannyira, hogy a neves londoni Central Saint Martins divatiskola növendéke lett, ahol korábban Stella McCartney és Alexander McQueen is tanult.

Banderas, mint Picasso

 • Banderas többször is forgatott már Magyarországon: 1996-ban nálunk forgatta az Evitát, de 2015-ben és 2016-ban is állt már nálunk a kamerák előtt. Legutóbb a szintén Málagában született Pablo Picasso bőrébe bújt a National Geographic Géniusz: Picasso című sorozatának forgatásán, amelynek főhadiszállása az etyeki Korda Stúdióban volt, és a legtöbb jelenetét is itt forgatták, de a Nyugati pályaudvart, a Néprajzi Múzeumot, a fóti templomot, az aszódi Podmaniczky-Széchenyi kastélyt, vagy akár Szentendre kacskaringós utcáit is felismerhetjük a sorozatban.

Kiemelt fotó: Banderas a Géniusz című antológiasorozat második évadának bemutatója alkalmából tartott sajtótájékoztatón Madridban 2018. március 21-én (MTI/EPA/Emilio Naranjo)


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 492
 •  
  492
  Shares