Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Összeszedtük az idei év legjobb budapesti gasztro- eseményeit nektek. A felsorolás nem teljes, mert van olyan ígéretesnek tűnő rendezvény, aminek még nem nyilvános az időpontja. Ezért figyeljétek a Nullahategy.hu Facebook- oldalt és Gasztrológia rovatunkat, ahol folyamatosan tájékoztatunk benneteket, ha kijött egy új dátum egy látogatásra érdemes fesztiválról.

HORPÁCZI DÁVID- Nullahategy

home-herb-gardenCorvinus Díszkert 2015 – Kertészeti és Gasztronómiai Szakkiállítás és Vásár Budapest (április 24-26., Corvinus Egyetem Budai Arborétum)

Részemről az egyik kedvenc tavaszi program, mert minden évben itt szerzem be az elvileg évelő földi eper palántáimat, amik persze úgyis elszáradnak az otthonomban télen. Fűszernövényekben és egyéb botanikai csodákban nagyon erős a felhozatal, de emellett persze ehetünk és ihatunk is. Borkóstolók és minőségi borokat kínáló magyar borászatok, pálinka- és sörfőzdék, hazai kézműves sajtok, mézek és csokoládék mind megtalálhatóak a rendezvény területén.

 

sormajalis02Kocsmajális (május 1., Dürer Piknik Park)

Második alkalommal rendezik meg a Kocsmajálist, ami nem szól másról, minthogy fővárosi italmérések, vendéglátóhelyek mérik össze főzőtudományukat, miközben mi degeszre tömjük a hasunkat, piknikezünk és hallgatjuk a jobbnál jobb DJ-k művészetét. Kaja, pia, piknik – klasszikus majális. Nagyon fontos, hogy a belépés díjtalan, de a látogatók adomány jelleggel kóstolhatják majd meg a versenyműveket, és az ebből befolyt összeggel a Budapest Bike Maffiát támogatják majd.

 

piafesztillBudapesti Pálinkafesztivál
(május 7-10., Városháza park)

2015 főszereplője kétségtelenül az alma. A hazai pálinkafőzdék párlatainak házasításából született Év Almapálinkáját idén is először a fesztiválon kóstolhatja meg a közönség. Nyilván a legtöbb stand is kicsit rágyúr az almás vonalra, ami az ételeknél is érezhető lesz. Idén nincs belépő, nincsenek kerítések, így nagyobb helyen rendezik meg a fesztivált, reméljük ez nem fogja a kulturált alkoholfogyasztásból kizökkenteni az arra tévedőket.

12437-rosalia-1423729772Rosalia 2015 (május 8-10. XII. kerület, Gesztenyés kert)

Budapest egyetlen tematikus rozé fesztiválja, kiegészülve gyöngyöző és habzó borokkal, valamint komoly pezsgőkínálattal. Maga a nyár. A helyszínválasztás itt is nagyon erős, mert a hatalmas gesztenyefák alatt talán kevésbé száll a fejünkbe a sok buborék. A legjobb dolog, hogy az ingyenesség mellé jazz színpadot is kapunk, így akár éjfélig is rophatjuk, hogy kitáncoljuk magunkból az elfogyasztott mindent.

 

11031028_782978995124457_1859442730346715302_nFood Truck Show
(május 7-10., Dürer Piknik Park)

Ha ezt jól megcsinálják, akkor ez lesz a legmenőbb gasztrobuli tavasszal. Én amúgy is vizionálok egy food track robbanást idén, talán ez lesz az első fecske ez ügyben? A mozgó vendéglátóhelyek világszinten is nagyon pörögnek, reméljük nálunk is elindul valami. Természetesen a kaja mellett utcazenészek, mutatványosok és gyerekeknek játszóház is a program része.

 

iii-budapesti-kenyer-es-peksutemeny-fesztival-430x286Kenyér- és Péksütemény Fesztivál
(május 9-10. Budai Vár Savoyai és Halászó Fiú terasz)

Negyedik éve teszek itt egy próbát, hogy meglássam, mennyire sikerül előrelépni ebben az ágazatban és szerencsére minden évben találok valami előremutatót. A rengeteg adalékanyag és rossz tömeggyártás miatt a bizonyos kétéltű kisállat hátsója alatt lévő magyar kenyér és péksütemény felhozatal idén ismét megpróbálhat bizonyítani, hogy van még remény. Adjunk neki esélyt.

 

2Belga Sörfesztivál (május 16-18. Bálna Budapest)

Ha rossz az idő bent iszunk, ha süt a nap, kint. A helyszínválasztás tökéletes a májusi szeszélyes időjáráshoz és talán a Bálnát is kicsit jobb színben tünteti fel egy ilyen esemény. A számok is veszélyesek: 31 belga sörfőzde, 150 féle sör, amiből 50 csapra verve is elérhető. A három napos fesztivál idei kiemelt söre a Magyarországon most debütáló pilseni típusú új belga sör, a Gallica Premium Pils. Hogy ez mit takar, arról győződjünk meg személyesen és találkozzunk ott.

 Gourmet Fesztivál (május 21-24. Millenáris)

1A gasztrofesztiválok etalonja. Igen, ez nem egy olcsó fesztivál és a csúcsgasztronómiáról szól, amit hazánkban sokan nem annyira értenek meg, de mégis, ha valaki érdeklődik a tisztességes alapanyagok újszerű felhasználása iránt, akkor kötelező. Nem mellesleg ott lesz az egész hazai elit, akiket bátran elkaphatunk pár mondatra és biztosan hasznos tanácsokkal látnak el, hogy kicsit elfelejtsük a fűszerpaprika, rántott hús és húsleves szentháromságot a vasárnapi ebédnél. Idén főszerepben a paprikás csirke!

 

budavar-borfesztivalBudavári Borfesztivál (szeptember 9-13. Budai vár)

Kétségkívül a legszebb fesztiválhelyszín a Budai vár. Borban pedig erősek vagyunk, úgyhogy idén is a legjobb helyen kerülnek bemutatásra Magyarország 22 borvidékének kiválóságai. Minden nap este 11-ig hörpölhetünk, miközben szokás szerint kapunk zenei aláfestést és egyéb kulturális programokat is. A rendezvény nem titkolt célja, hogy minél több hungaricum szőlőfajtából készített bort és egyéb magyar borkülönlegességet tudjanak megkóstolni a fesztivál vendégei

 

buj-falunap-es-lecso-fesztivalDisznótoros Kolbászfesztivál
(október 16-18. Magyar Vasúttörténeti Park)

Kolbász falu, pálinka utca, bor terasz, kézműves utca, népművészet utca, 100.000 négyzetméteren disznóvágás, kolbásztöltés, kolbászgyúrás és némileg indokolatlan, de mindenképp vicces Fásy mulató. A rendezőség az egész családra gondol, gyerekeknek ott a sok vonat, szülőknek a kolbász és még nyugdíjas napról is gondoskodtak.

Vezető kép: szepvilagunk.weebly.com


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •