Július 14. és 23. között rendezik meg a Fesztivál Akadémia Budapest (FAB) eseményeit; a rendezvény tíz napja alatt a főváros több helyszínén koncertekkel és széles programkínálattal várják a közönséget. Harminchat koncert lesz látható harmincöt világhírű szólistával, emellett száz egyetemista és százötven alapfokú és középiskolai diák vesz részt a programokon, akik megtapasztalhatják az intenzív műhelymunkában való létezést, az egyedi formációkban koncertezést, esténként pedig cigányzeneszóra költhetnek el közös vacsorákat. A Fesztivál Akadémia célja, s egyben legnagyobb erénye a közösségépítés: a tíz nap alatt nemzetközi barátságok, életre szóló szakmai kapcsolatok születhetnek.

MM – 061.hu

A rendezvény csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a Kelemen Barnabás és Kokas Katalin hegedűművész házaspár által nyolc éve életre hívott Fesztivál Akadémia Budapest felvonultatja a nemzetközi zenei élet élvonalbeli művészeit, a magyar kultúra krémjét. A FAB klasszikus, kortárs, magyar népzenei és cigányzenei koncertekkel, a társművészetek találkozásával várja a közönséget Budapest különleges helyszínein.

Közös hang a “kakofóniában”

Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára elmondta: a minisztérium nagy örömmel és hittel támogatja a Fesztivál Akadémia Budapest programsorozatát, amelyen 45 nemzetközi sztárszólista, 25 ország 100 diákja és 150 tehetséges magyar fiatal, valamint 80 zenepedagógus adja át magát a muzsika örömének, és nyitja ki ennek az örömnek a kapuit a nagyközönség számára is.

Azon túl, hogy a zene alkotórésze az emberi kultúrának és sarokköve a szociális érzékenységünknek, valami sokkal fontosabbat is jelent számunkra, jelképezi az összetartozást – emelte ki, hozzátéve: közös nyelvünk a muzsika, amely megért és megértet minket egymással. Meg tudja teremteni a békét, a reményt, hogy újra megtalálhassuk embertársainkkal a közös hangot, hogy a mai sokszor zavaros időkben, “kakofóniában” is ráleljünk a helyes és tiszta dallamra – hangsúlyozta. Vitályos Eszter köszönetet mondott a művészházaspárnak és csapatának, akik, mint mondta, munkájukkal lehetővé teszik, hogy 10 napon át a legszebb közös nyelvünkön keresztül ismerjük és szeressük meg jobban egymást. Az államtitkár biztosította a jelenlévőket, hogy a KIM ehhez a jövőben is minden támogatást meg fog adni.

Mesterkurzus, pedagógus továbbképzés, koncertek, előadások

Kelemen Barnabás elmondta: a Múzeum-napon hat helyszínen, köztük a Liszt Múzeumban, a Terror Házában, a Magyar Zene Házában, a Szépművészeti Múzeumban és a Széchenyi fürdőben is hallhatók zeneművek. Mint kiemelte, a nyári tíz nap esszenciája annak a munkának, amelyet egész évben végeznek. A FAB-ra érkező 100 egyetemista diák mindegyike 4 egyéni mesterkurzuson vesz részt, amelyen a vendégművészek tanítanak. Továbbá 150 magyar, zenei pályára készülő, 18 év alatti gyermek és 80 pedagógus akkreditált továbbképzése is zajlik a FAB keretében.

“Két olyan napunk lesz a Zeneakadémián, ahol két szimfonikus zenekarral lépünk fel sokadmagunkkal: a nyitókoncerten a Concerto Budapesttel, kilenc szólistával, három karmesterrel három félidőn át Beethoven, Mozart és Brahms kamara versenyműveket adunk elő. A zárókoncerten pedig a Pannon Filharmonikusok lépnek fel, amelyen Bartók művei lesznek hallhatók” – mondta a sajtótájékoztatón Kelemen Barnabás.

“Lesz egy egész napunk a Margitszigeten, ahol reggeltől estig a magyar népművészet és művészet lesz a középpontban. De olyan őrültségek is lesznek a nap végén, amikor Borlai Gergő Amerikában élő, világhírű jazz és fúziós dobos eljátssza velünk Bartók vonósnégyesének az utolsó tételét, úgy hogy mi minden hangot eredeti formájában adunk elő, se hozzá nem teszünk, se el nem veszünk, csak a hangszerek lehet, hogy kicsit elektromosabbak lesznek”, hívta fel a figyelmet a különleges programra a Kossuth-díjas hegedűművész.

A BMC-ben kortárs művészeti napot tartanak Ligeti jeligével, a Ligeti Kürt trió egész évben kizárólag ezen a napon fog felcsendülni, Kurtág György pedig Bartók negyedik vonósnégyesét fogja tanítani a Kelemen Kvartett közreműködésével.

A zárónapon, július 23-án a Viva “La Gitane” napon az éttermitől a népin át a balkáni cigányzenéig a műfaj szinte összes variánsa megjelenik – fellép mások mellett Roby Lakatos, a Parno Graszt, a Söndörgő, Szalóki Ági, valamint ifj. Sárközy Lajos és zenekara.

Kokas Katalin kiemelte: a jegyeladás elindult, a jegyárak nagy skálán mozognak, az árakat differenciálták, hogy a programok mindenki számára elérhetővé váljanak. Mint mondta, a FAB keretében kerekasztal-beszélgetések, szakmai előadások, filmvetítések, hangszer- és fényképkiállítások, matinékoncertek, nyitott próbák és műhelymunkák is várják az érdeklődőket.

Közönségből közösség

Balog Zoltán református püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke úgy fogalmazott: a programsorozat közönségből közösséget teremt. “Ez egy közösségteremtő, közösségépítő és közösségmegtartó vállalkozás” – hangsúlyozta. L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatója kiemelte: a FAB keretében június 18-án rendezik meg a Múzeum-napot, amely a Múzeumkertben, az Auguszt-Géraldine cukrászdában indul, majd a múzeum épületében is koncerttel várják a résztvevőket.

A programok között lesz családi nap a Margitszigeten, könyvtárnap, Bartók-nap és kortárs művészetek napja is. Július 19-én a fiatal tehetségek napját A katona története című darab előadásával zárják a Zeneakadémián.

Fotók: Fesztivál Akadémia Budapest