A romániai Országos Audiovizuális Tanács (CNA) keddi ülésén új ultrarövid hullámú frekvenciát hagyott jóvá a Kolozsvári Rádió számára, ez lehetővé teszi az egész napos magyar adás sugárzását – közölte a maszol.ro portál.

 MTI

A 98,8 Mhz-es frekvencián várhatóan 2016. március 15-től indulhat egész napos magyar adás. A jelenleg használt 95,6-os frekvencián akkortól kizárólag román nyelven szólal meg a közszolgálati rádió. Eddig ugyanazokon a közép- és ultrarövid hullámú frekvenciákon osztozott a magyar és a román szerkesztőség. A nap bizonyos idősávjaiban magyarul, máskor románul szólalt meg a Kolozsvári Rádió.

Rostás Péter István, az intézmény főszerkesztő-helyettese a portálnak elmondta, hogy az új frekvenciát kimondottan a kisebbségi adásoknak igényelték. A most megszerzett frekvencián egyelőre csak Kolozsváron és a város szűk körzetében lehet majd hallgatni a magyar műsort. A Kolozsvári Rádió középhullámú, továbbá más erdélyi megyékben használt frekvenciáin továbbra is felváltva jelentkezik a magyar és a román szerkesztőség. A rádió vételkörzete jelenleg nyolc erdélyi megyére terjed ki.

Az Országos Audiovizuális Tanács a közszolgálati Marosvásárhelyi Rádiónak is új ultrarövid hullámú frekvenciát juttatott. Ezen Marosvásárhely körzetében lesz hallgatható az egész napos magyar adás. A Marosvásárhelyi Rádió 2013 óta sugároz Székelyföld nagy részén hallgatható egész napos magyar adást. Ennek éppen Marosvásárhely körzetében voltak rosszak a vételezési lehetőségei ultrarövid hullámon.