Programok nélkül is már több mint tízezren tartózkodnak az idei, 24. Sziget fesztiválon, egy nappal a hivatalos nyitás, a szerdai mínusz egyedik nap előtt. A szervezők újabb rekord látogatószámra, mintegy 450 ezer emberre készülnek az elkövetkező egy hét alatt.

“A tavalyi kánikula után idén az előrejelzések szerint jóval kellemesebb lesz az idő, 25 Celsius fokos átlaghőmérséklet várható. Az itt dolgozókkal együtt naponta 90 ezer ember fér be a Szigetre, a rekorddöntés azért is valószínű mert, a bérletek már elkeltek, a csütörtöki, nulladik napra, Rihanna koncertjére a napi jegyek is elfogytak” – mondta Gerendai Károly főszervező a keddi sajtóbejáráson.

A Szigeten már napokkal ezelőtt kinyitottak a kempingek – köztük a rendkívül népszerű francia és olasz kemping – és üzemel a vendéglátóipari egységek többsége. Idén száz országból érkeznek látogatók, a legtöbben Hollandiából, majd az Egyesült Királyságból, Franciaországból, Olaszországból, Németországból és Svájcból. A magyar “szigetelők” száma is évről-évre emelkedik.

Fesztiválozók érkeznek a Sziget fesztiválra a budapesti Hajógyári-szigetnél 2016. augusztus 8-án. A kempingezők már beköltözhetnek az augusztus 10-én kezdődő rendezvényre. Fotó: Horváth Péter Gyula

Idén több mint 1500 program várja az érdeklődőket. A fesztivál helyszínét a Hajógyári-sziget 76 hektáros területén három hét alatt több mint nyolcezer ember építette fel, ezer kamion szállította a hozzávalókat, köztük a konténereket, a kerítéseket és a kordonokat. A talajterhelés csökkentése érdekében több tízezer négyzetméternyi burkolatot raktak ki különböző útvonalakra fémből és műanyagból.

Az újságírók társaságában tett körbejárás során Gerendai Károly elmondta, hogy a Sziget bejáratánál megnövelték az ellenőrző pontok számát, és az eddig megszokottnál nagyobb ellenőrzésen kell átesni, hogy valaki bejusson a rendezvényre. Az adatok rögzítésével személyi azonosítás történik, s szigorúbb a csomagátvizsgálás is. Mindez azonban – tette hozzá a főszervező – nem növeli észrevehető módon a bejutási időt.

A fesztiválon Rihannán kívül mások mellett Sia, Manu Chao, a Muse, David Guetta, Noel Gallagher, Hardwell és a Chemical Brothers lép fel a nagyszínpadon, amely a Sziget közelmúltban elhunyt booking menedzsere, Dan Panaitescu nevét viseli.

“A nagyszínpad előtti placcon 65-70 ezer ember is elfér. Ledes kivetítőket a színpadtól távol is elhelyeztünk” – mondta Gerendai Károly. Megemlítette, hogy az A38 sátor befogadóképessége is nagyobb, mint a Papp László Budapest Sportarénáé.

A nem zenei programok sorába tartozik az idei fesztiválon is az utcaszínház – a francia Transe Express társulat 2007 után tér vissza a fesztiválra, ezúttal Mu című előadásával, amely Jules Verne varázslatos világába invitál. A Cirque du Sziget előadásai két sátorban lesznek láthatóak, napi két-két előadást tartanak a Színház- és Táncsátorban, a Magic Mirrorban az eddigi varietéműsorok mellett kabaré és angol nyelvű stand-up is lesz, a sporthelyszínen az olimpiai közvetítéseket is követni lehet. Vadonatúj a luminárium, amely Angliából érkezett.

Fesztiválozók érkeznek a Sziget fesztiválra a budapesti Hajógyári-szigetnél 2016. augusztus 8-án. A kempingezők már beköltözhetnek az augusztus 10-én kezdődő rendezvényre. Fotó: Horváth Péter Gyula

Idén kiemelt téma a menekültkérdés, sok program kapcsolódik ehhez. Szintén középpontban áll az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulója, az akkor történtekre kiállítással, installációkkal, graffitikkel emlékeznek.

“Számos helyen láthatóak az Art of Freedom pályázatra érkezett művek, például űrkomp vagy polip, a Hello Wood és más alkotócsoportok installációi. A világítás ismét különleges lesz, ötven kilométernyi fényfüzért feszítettünk ki a fák között” – mondta Gerendai Károly.

A Szigeten öt rendelő, kilenc mentőautó és egy hatszáz fős csapat kapcsolódik az egészségügyi bázishoz, gyógyszertár is üzemel. Három recycling központot telepítettek alu/pet és elektronikai hulladékok, elem gyűjtésére, a takarítási munkákat hatszáz ember végzi, az árusoktól kizárólag papírzacskókban lehet vásárolni. Tovább fejlesztették a higiéniai blokkokat; ahogy a főszervező fogalmazott, sok más fesztiválhoz képest kifejezetten jó körülményeket tudnak teremteni a Szigeten.

A BKK kiegészítő, mentesítő és rendkívüli járatokkal készül a fesztiválra a HÉV-ek, a buszok, a villamosok és a hajójáratok tekintetében, a kényelmet megfizetni tudók a Sziget Boat szolgáltatással hét- és kilencfős luxus motoros hajókkal is kijuthatnak a rendezvényre.

Fotók: Horváth Péter Gyula- 061.hu