Fontos várostörténeti pillanat kötődik augusztus 1-hez, ugyanis 1890-ban ezen a napon kezdte meg műkődését a belvárosi Mentőpalota. A építést a szervezett magyarországi mentés megteremtője, a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesületet 1887-ben alapító orvos igazgató, Kresz Géza kezdeményezte. A területet 1 ezüst forintért kapta meg az egyesület a fővárostól. 

061.HU

Az 1889 októberében induló építkezés anyagi hátterét a főváros Törvényhatósági Bizottsága és a lakosság széles körű társadalmi közadakozása biztosította A kivitelezés Quittner Zsigmond műépítész tervei alapján és szakmai irányítása mellett valósult meg. A még épülő Szent István Bazilika mellett működő ideiglenes mentőállomásról fáklyák fényében, zárt oszlopban vonultak át a mentőfogatok új állomáshelyükre. Az új mentőállomást, a kivilágított Mentőpalotát 1890. augusztus 1-jén, nem sokkal éjfél után vették át a mentők.

Azonban elég hamar kiderült, hogy az épület kicsi lesz, ezért még a század legvégén belevágtak a bővítési projektbe, ami a századforduló után pár évvel zárult. Nem is olyan apró érdekesség, hogy a Mentőpalota azon kevés budapesti épület közé tartozik, ami szinte ugyanúgy néz ki, mint amikor épült, architektúrája mind a mai napig eredeti. Nem rombolták le, nem érte bombatalálat, és csak olyan apró változtatások történtek az évtizedek során, mint például az egyik oldalsó bejárat mellett futó ereszcsatorna, ami átkerült az ajtó egyik oldaláról a másikra.

Klösz György: Budapest, Markó utca 22., az Országos Mentőszolgálat, ekkor a Kresz Géza által megalapított Budapesti Önkéntes Mentő Egyesületet (BÖME) központjának udvara. Korabeli mentőautó személyzettel. A felvétel 1896-ban készült.

Az itthon és Európa-szerte egyedülálló épületben a kortársak nem csupán egy mentőállomást, hanem a kontinens első, eredetileg is mentőállomásnak épített épületét csodálták. A folyamatosan gyarapodó mentőfeladatok végett később a palota bővítése mellett döntött a vezetőség, az 1898-ban átadott újabb épületszárny is Quittner Zsigmond tervei alapján és felügyelete mellett épült.

Az 1890-es években épült Mentőpalota falai között nemcsak mentőállomás és irányító központ működött, hanem már a kezdetektől a mentők felszereléseit, tárgyi dokumentumait bemutató múzeum is. A múzeumot, valamint az épületet – továbbá az első magyarországi mentőegyesületet is – Dr. Kresz Géza alapította. Múzeumunk látogatói megismerkedhetnek a mentéstörténet tárgyi emlékeivel, valamint a mentők és szervezetük nemes, önzetlen munkájával. E gyűjtemény Európában egyedülálló.