A Nemzeti Múzeum után, az 1848. március 15-ei események másik emblematikus helyszínén a Budai Várban folytatódtak a Most vagy soha! látványos felvételei. Az erődítményen belül a reformkorban József kaszárnyaként ismert Táncsics Mihály utca 9. szám alatti épületben forgatott a stáb. Pontosan ott, ahol 174 évvel ezelőtt a pesti tömeg, élén a márciusi ifjakkal kimentette börtönéből a sajtóvétségért elítélt író – politikust, Táncsics Mihályt.

061.hu

A film készítői korabeli krónikák leírásait követve rögzítették az egykor, ezen a helyen lezajlott eseményeket. Azt, ahogy délután négy órakor az emberek odaérnek a hevenyészetten védett épülethez, lefeszítik a földszinti cella ablakára szegezett deszkákat, majd az ablakon át kiemelik, hintóba teszik Táncsicsot (akkori nevén Mihajlo Stančić-ot). A sikeres akció után az emberek kifogták a lovakat és maguk húzták a nap sztárjának szekerét le a várból az „Éljen Stancsics!, Éljen a forradalom! Vesszen Metternich!” jelszavakat skandálva.

A forgatáson közel kétszáz, korabeli ruhákba öltöztetett statisztával, illetve a film főszereplőinek közreműködésével két napon keresztül zajlottak a felvételek, aminek kedvéért az 1848-as utcaképet is újraalkották az itt játszódó események mind hitelesebb megörökítéséhez.

A Vár után a stáb a Kincsem Park régi mázsaházában folytatta a munkát, ami a filmben a Landerer nyomdát „játssza el”. A helyszín kiválasztása mellett többek közt az szólt, hogy ennek az épületnek kialakítása, ablakai hasonlítottak a legjobban a korabeli képeken látott nyomda szerkezetéhez. De nemcsak ez járult hozzá az ide kapcsolódó rész, a forradalmi kiáltványok – Nemzeti dal, 12 pont – kinyomtatásának valósághű felelevenítéséhez. A felvételekhez sikerült szerezni egy 1840-es évekbeli, rendkívül ritka nyomdagépet, aminek a kezelését és szereplők betanítását egy harmadik generációs nyomdász látta el. Sokat hozzátett ez a berendezés az itt játszódó események megidézéséhez. Érezni lehetett a felvételek alatt, hogy a fiatal színészeket szinte bűvöletbe ejtette a szerkezet, hiszen az már akkor működött, amikor a Most vagy soha! játszódik. Természetesen ez a muzeális darab abban a jelenetben már nem szerepelt, amikor a történet szerint pár nyomdagépet meg kellett rongálni. Ahhoz replika eszközöket használt a stáb.

A Most vagy soha forgatási munkálatai ezen a héten a komáromi erőd falai közt folytatódnak.