Több száz temető hadisírjai újulhatnak meg az első világháborús hadisírok és emlékművek felújítására kiírt pályázati forrásokból. Erről beszélt Kovács a Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HIM) parancsnoka és Kovács László, HIM centenáriumi pályázati igazgatóságának vezetője az M1 aktuális csatornán kedden.

MTI

A Magyar Közlönyben október közepén jelent meg kormányhatározat a Magyarországon fellelhető első világháborús hadisírok rendbehozataláról 2017 végéig. Erre a célra a nemzetgazdasági minisztériumnak a jövő évi költségvetésben kétmilliárd forintos pluszforrást kell átcsoportosítania a Honvédelmi Minisztérium (HM) számára. A HM pályázatot írt ki a települési önkormányzatok és az érintett temetőket fenntartó egyházak részére.

Kovács László, a HIM centenáriumi pályázati igazgatóságának vezetője elmondta: tartanak még a kutatások, felmérések arról, hány felújításra szoruló hadisír és emlékmű van az országban. A most kiírt pályázaton egy-egy felújítandó hadisír esetében legfeljebb 100 ezer forint, temetői emlékmű felújításához maximum 1 millió forintig lehet támogatási kérelmet benyújtani.

Kifejtette: van olyan temető, amelyben csak néhány hősi halott sírja található. Az olyan sírkertek esetében, ahol kizárólag hősi halottak nyugszanak, a teljes temető felújítására törekszenek – mondta az igazgató, de megjegyezte: ezek általában jobb állapotban vannak. Kovács Vilmos, a HIM parancsnoka azt mondta: a pályázat minden temetőfenntartó számára nyitott. Az eddig beérkezett pályázatok többsége önkormányzatoktól, kisebb arányban egyházaktól érkezett. A most tervezett hadisír-felújításokban 250-300 település 350-400 temetője lehet érintett – ismertette.

Kép: Koszticsák Szilárd /MTI