Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Százhuszonöt éve, 1892. január 3-án született J. R. R. Tolkien angol nyelv- és irodalomtörténész, A Gyűrűk Ura című regénytrilógia írója.  Az író születésnapját idén is egész napos rendezvénnyel ünnepli a Magyar Tolkien Társaság: január 7-én változatos programokkal várnak mindenkit, akit érdekel Középfölde világa. A rendezvény helyszíne az óbudai Alternatív Közgazdasági Gimnázium, Óbudán.

061.hu

Az ismeretterjesztő tematikák között idén olyan kérdések és történetek kerülnek elő, mint Morgoth visszatérése és a végső csata, Középfölde mint a kelta, a viking és az angolszász hagyomány szintézise, a női szerepek Tolkien világában, Bombadil Toma története vagy a szerelem, család és szexualitás Tolkien történetében.

A Tolkien Nap azonban nem csak tudást, számos más elfoglaltságot is kínál. Játékmesterek segítségével élhetjük át Tolkien világának kalandjait, megtekinthetjük a Gyűrűt és más kincseket, valamint megismerkedhetünk a tündék nyelvével ( erről emléklap formájában bizonyítékot is szerezhetünk).  Figurafestők vezetnek be a festés rejtelmeibe, középföldi névjegyeket és hajfonatokat készíttethetünk és a filmekből ismerős fegyverek kiállítása sem marad el. Mesével, zenével, közös énekkel várja a látogatókat a Tűz Csarnoka, a rendezvény konyhája pedig egyaránt kész a tünde ízlés és a hobbit étvágy kielégítésére. A kalandvágyó gyerekek izgalmas állomásos játék keretében ismerkedhetnek meg Középfölde népeivel, és még a legapróbbak sem maradnak szórakoztatás nélkül, dalokat tanulhatnak és régi korok meséit hallgathatják. A rendezvényt a hagyományos születésnapi köszöntővel és koncerttel zárják.

A Magyar Tolkien Társaság 2003. január 3-án, A Gyűrűk Ura szerzőjének 111. születésnapján ünnepelte először a neves évfordulót. Azóta évről évre nagyszabású programmal készülnek erre a napra: az új filmek megjelenésekor azokhoz kapcsolódva, máskor inkább a könyvek világához visszatérve. Ami nem változik, hogy ezen a napon a filmnézőktől a könyvolvasókig szeretnének tartalmas szórakozást nyújtani mindenkinek, akit már elvarázsolt Tolkien világa – vagy akit még csak most fog.


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •