A népszerű táncdalszerző, Gábor S. Pál dalai dzsesszes feldolgozásban szólalnak meg szeptember 6-án, szerdán a Dohány utcai Zsinagógában, a Zsidó Kulturális Fesztivál keretében.

MTI

“Gábor S. Pál a magyar könnyűzene történetének egyik legjobb zeneszerzője. Ő kért fel minket arra, hogy dalainak dzsesszes feldolgozásait elkészítsük” – mondta Tony Lakatos szaxofonos, a koncert egyik fellépője. A produkció első felében Szakcsi Lakatos Bála szólózongorán játszik, majd a Trio Midnight (Oláh Kálmán – zongora; Egri János – bőgő; Balázs Elemér – dob) a Németországban élő Tony Lakatossal kiegészülve lép színpadra.

A pszichiáterként, a pánikbetegség magyarországi szakértőjeként is ismert Gábor S. Pál szerzeményei a hatvanas-hetvenes években arattak nagy sikert. A számok dzsesszátiratával először csaknem három évtizeddel ezelőtt találkozhatott a közönség Hosszú, forró nyár címmel. A folytatás To Meet Again (a magyar megfelelő: Találkozás egy régi szerelemmel) címmel a közelmúltban látott napvilágot CD-n. “A Hosszú, forró nyár című album komoly inspirációt jelentett számomra, amikor fiatal zenészként 25 évvel ezelőtt hallottam. Most is hasonló muzsikát adunk elő” – mondta Tony Lakatos.

Szakcsi Lakatos Béla hozzátette, hogy a számokat Oláh Kálmán hangszerelte. “Gábor S. Pál rendkívül dallamos számokat, fülbemászó slágereket írt annak idején, amelyeket dzsesszesen is nagyon jól el lehet játszani, sok improvizációval.” Gábor S. Pál egykori nagy slágerei közül a koncerten felhangzik például a Hosszú, forró nyár; a Kicsi, gyere velem; az Úgy szeretném meghálálni; a Találkozás egy régi szerelemmel; a Félig sem szerelem és a Hány éjjel vártam. A zeneszerző dalait annak idején mások mellett Kovács Kati, Zalatnay Sarolta, Cserháti Zsuzsa, Harangozó Teri, Vincze Viktória, Delhusa Gjon és Korda György tette népszerűvé. Az új produkciót először június 30-án a Budapest Music Centerben adták elő nagy sikerrel.

fotó:zsidomuveszetifesztival.hu