Közzétette első negyedéves toplistáját a régió zenéit szemléző Balkan World Music Chart, amelyben – egyetlen magyar lemezként – szerepel a Besh o droM 20 éves jubileumi lemeze. A több évtizede a világzene élvonalába tartozó zenekar jubileumi albuma február közepén jelent meg a Fonó gondozásában – a zenekarral nemrég készítettünk interjút, amelyet ITT olvashatnak.

061.hu

A rangos zsűri által összeállított toplista (https://worldmusic.org.rs/2020/03/31/balkan-world-music-chart-the-first-quarter-2020/) abszolút irányadó a nemzetközi piacon, mint a kelet-közép és délkelet európai piac zenei szakértője.

A magyarországi világzene egyik jelentős képviselője, a Besh o droM 1999-ben alakult. Balkáni és román cigány illetve közel-keleti tradicionális zenét ötvöznek magyar zenével, és játszanak sajátos feldolgozásban, összeolvasztva különböző zenei stílusokat. A zenekar 20. születésnapja alkalmából nem mindennapi kivitelű albumot hozott ki a Fonó gondozásában – a magával ragadó energiájú zenei anyagot Kardos Gábor csodálatos koncertfotói kísérik keményfedeles, impozáns kötetben. „Kardos Gábor koncertfotóin áthallatszik a muzsika, látja, és láttatni tudja a zenét. Egyszer csak ott állt az első sorban szerényen mosolyogva, és csak másnap tudtuk meg, milyen kíméletlenül exponál. Amit kimerevít, mozgásban marad, ami elhangzott, tovább zeng a képein.” – írják a lemezborítón.

Ami a zenét illeti, ott sem csalódunk: táncba visznek, megpörgetnek, magasba emelnek bennünket, a remek muzsikusok egymás alá „adják a lovat”. Szép szólók, zenei poénok, amiket megint magunkkal vihetünk, hogy a következő koncerten is teli torokból énekeljük együtt.

A Besh o droM 20 éve élvonalbeli zenekar, ez az évtizedek alatt nem változott. A jubileumi albumon 12 dal – avagy „beshodromosan” csocsek – található, amelyből árad az életerő és energia. A zenekari tagok három különböző országban élve és alkotva példaértékűen tartják egybe a zenekart és művelik azt a zenei stílust, amely már jellegzetesen a Besh o droMé.