Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Dj Bootsie nemrégen tette elérhetővé Rokka c. számát és a hozzá tartozó videoklipet, amely az elmúlt pár napban igen vegyes fogadtatásra talált. Elég csak megnéznünk az értetlen hozzászólásokat a legnagyobb video-megosztó oldalon, a monoton zene és a dramaturgiailag nehézkes video együtt sokakban zavart keltett. Ezért talán érdemes a nem megszokott képi- és hangzásvilághoz néhány értelmezési lehetőséget nyújtani.

HERPAI ANDRÁS – Nulla6egy

Az új klip hírére az elektronikus zenét kedvelők szinte örömujjongásban törtek ki. Ezt az élményt meglovagolva a számból egy trailer is készült, aminek mind a 9 másodperce feltüzelte a kedélyeket. De mit is takarhat a Rokka elnevezés, mi is lehet ez a különös cím? A dudaszóló és a repetitív taktusok közben az őrült tempójú ugrókötelezés megadta a kezdő lökést, amelyet forrónadrágos lánykák vonulása és a rikító design betűtípus tovább fokozott.

Ennek fényében a rajongók különösen várhatták a folytatást. Különösen azért, mert a Magyarországon elismert és egyre kedveltebb Dj, olyan területeket és zenei témákat is bevont a posztmodern zenei palettába, amelyet eddig nagy ívben elkerültek. Nem egyszerűen „etnós”dallamokat és témákat modernizál, amire már a 90-es években is jócskán akadtak példák. Bootsie a régi zenei elemeket, dalokat, szövegrészleteket nem egyszerűen feldolgozza, hanem az eredeti motívumokból építkezve, a megfelelő alázattal alakítja, hogy az végül új jelentésrétegekkel bővülve váljon kortárs zenévé.

Rokka 2

Ennek a vállalkozásnak csúcspontja 2011-ben a Múzeumok Éjszakáján a Ludwig Múzeumban játszott szett, amelyet klasszikus hangszerekkel kísérve adott elő. Ez az előadás mutatta meg igazán a Bootsieban rejlő tehetséget. Nem túlzás kijelenteni, hogy ő képes a régi magyar témákhoz, szövegekhez úgy nyúlni, hogy azt a mai fiatalok is magukénak vallhassák, megőrizve a komolyságot, vagy ahol kell, a könnyedséget is.

Éppen ez a könnyedség volt Bootsie expressis verbis célkitűzése a Rokka készítésekor. De miért pont a rokka? Kicsit rugaszkodjunk el a mai világunktól, keressünk rá szabad asszociációkat! Egy kísérlet: A rokka, mint a már tűnőben lévő népi kultúra egyik meghatározó eleme, Szt. Erzsébet egyik attribútuma. De inkább ezeket hagyjuk! Inkább induljunk ki a rokka és a hozzá kötődő műveletek monotonitásából, annak ritmusából és az örök körforgásból. Ezt a képzettársítást erősítheti a duda főmotívuma, amely a trailerhez képest alig hallható a basszus alatt.

A repetitív kezdést erősíti a kissé felgyorsított, a történelem folyamán érthetetlenné alakult mondóka szövege is. Egyébként az eredeti szöveg török-kun eredetű, akit érdekel a téma annak érdemes itt olvasgatnia:

Bartha Júlia: A kunság népi kultúrájának keleti elemei, (Kézirat, 2001), Elektronikus kiadás: Terebess Ázsia E-tár, link: http://terebess.hu/keletkultinfo/barta.htm

Talán a gyerekmondóka adhatná a könnyedséget a számhoz, ez azonban nagyon nem jön át. A mély basszusok, a felgyorsított mondóka ismétlődése inkább frusztrációt okoz, és fokozza a néző számára a kissé depresszív hangulatot.

Rokka 3

A videoklip ezt a zavart erősíti a nézőben. Kies utcák, iskolaudvar és környéke, egyszer fiatal kisiskolás lányok ugrókötelezése, másszor nagylányok forró rucis twerkelése. A steril környezet, a kevés szereplő és a rikító színek kontrasztba kerülnek a félig rejtett gettó felling-gel, ami szintén bizonytalanságot kelt. Hogy kapcsolódik a zene a kliphez, és a hogyan a mondóka? Talán ezekben a kontrasztokban rejlik a megoldás, maga a szintézis. Talán a két véglet közötti senki földjén, egyfajta purgatóriumhoz hasonló térben rekedt a zene, a lányok, az ugrókötél és a fehér bicikli.

A Rokka pörög tovább a fejünkben, arra késztetve minket, hogy a napi pörgésben ezt a bennünk létrejött ellentétet feloldjuk. Ez a szám nagyon a máról szól, nagyon a saját zavarunkról. A múltunkban rekedt mondókáinkról és térdzokninkról. Túlmutat az alkotók szándékán és a hallgatók új jelentésrétegekkel telíthetik, amely így önálló létezőként teljességre tör.

Rokka Trailer link: http://www.youtube.com/watch?v=fhp6Je6HaUY
Rokka Official Video és a teljes stáblista link:http://www.youtube.com/watch?v=YYey7UyCkJA

DJ Bootsie – ROKKA
Album: “In SolemVerti” 2014

Dj Bootsie-ről:  http://dj-bootsie.com/

A videót rendezte: JakabPéter
Operatőr: KósaPéter
Producer: SimonBence
A BP CreativeProduction


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •