Várható volt, hogy a Sziget első napjának fő fellépője, Dua Lipa megtölti a nagyszínpad előtti nézőteret, de ilyen heringpartyra edzett kis csapatunk sem volt felkészülve. Este tízkor, 95 ezer főnél a szervezők ki is tették a ‘Megtelt’ táblát. És hogy megérte-e ekkora tömegben aszalódni, hogy élőben láthassuk a pop-Pocahontast, nos, a válasz egyszerű: nem. Egy tehetséges és gyönyörű énekesnő elképesztően profi show-ját láthattuk, a Dua Lipa-jelenséget viszont még mindig nem fejtettük meg. Minden megvan benne, ami a szupersztársághoz kell vagy szükséges, de nincs benne karc, mint mondjuk Lady Gagában, vagy dög, mint Madonnában. Egyenletes, minden elemében megtervezett, de nekünk langyos produkció volt ez. Több életet kaptunk az angol rockduótól, a Nova Twinstől, és az ukrán világzenei csapattól a Luikutól.

MM – 061.hu

Nova Twins

A Nova Twins egy 2014-ben alakult angol rockduó, amelyet Amy Love énekes, gitáros és Georgia South basszusgitáros alkot. Egészen különleges a stílus, amiben játszanak, benne van a nyers punk energia, rock, hiphop, grime, rave, mindezek egyvelege pedig egy olyan brutálisan erős és dögös hangzást eredményez, amivel korábban nem találkoztunk. Ők maguk “urban punk”-nak definiálják a zenéjüket, ami utalhat a széttorzított hangzásra és a vad effektusukra, amelyeket nem szintetizátorral, hanem kizárólag pedálokkal és hangszereikkel generálnak, plusz egy speciális hot hand kontroller gyűrűvel, amelyet Georgia visel az ujján.

A két lány szétszedte a színpadot, és megette a közönséget, amelyet félelmetes energiával mozgatott meg. Hol énekeltettek, hol circle pit alakítására utasítottak, a tömeg pedig szolga mód végrehajtotta a feladatokat. Különös kémia alakult ki a valóban nagyon domináns előadók és a közönség között, ritkán tapasztalni ilyet. 

Nova Twins (Fotó: Facebook)

Luiku

Mindig különleges a szigetes világzenei koncertek hangulata, amikor rengeteg náció a legnagyobb egyetértésben táncol felszabadultan autentikus, vagy autentikus alapokon nyugvó népzenékre. Óriási kár, hogy megszűnt a Világzenei Nagyszínpad, ezek a koncertek mindig üde színfoltjai voltak a fesztiválnak. A Muzsikás együttes negyvenéves jubileumi szigetes koncertjén például meglepő és megható volt látni, ahogyan a francia punk, vagy az indiai házaspár teljesen a hatása alá került a Hidegen fújnak a szelek-nek.

A színpad mára sokkal kisebb lett, a neve is más (Global Village), de az érzés megmaradt. A Luiku koncertjén volt, aki ukrán zászlóba burkolózott, voltak népviseletben fesztiválozók, punkok, unikornis-jelmezben virítók, szóval valóban nagyon vegyes társaság gyűlt össze. Mindannyian azért, hogy hallhassák a kijevi banda szenvedélyes zenéjét. Ilyenkor igaz a leginkább a sokat puffogtatott “a zene univerzális nyelv” mondás. De itt valóban nációtól, kultúrától függetlenül együtt bulizik mindenki, ami mindig nagyon megindító.

A Luiku balkáni, a mediterrán és az ukrán hagyományokból építkezik, elektronikus és élő ütős hangszerekkel, erőteljes rézfúvósokkal és harmonikával. Frontembere Dmytro Tsyperdyuk ukrán zenész és producer, aki a világzene iránti szenvedélyéből és utazásai emlékéből állítja össze a banda repertoárját. Hasonló energiát és hangulatot hoznak, mint a Besh o Drom, nincs ember, akit ezek a balkáni dallamok ne mozgatnának meg.

Luiku

Dua Lipa

Az első nap, és nem túlzás kijelenteni, hogy az idei Sziget legnagyobb durranása Dua Lipa, aki a legek lege a modern popzenei szcénában, persze megérdemelten, mert valóban tehetséges és vitathatatlanul a színpadra termett. Nagyon kitalált és tökéletes produkcióval érkezett a nagyszínpadra a koszovói-albán származású brit énekesnő, rögtön három slágerrel indított, úgyhogy már az első percekben megnyerte magának a hatalmasra duzzadt közönséget. Ehhez persze nagyban hozzájárult a sokat láttató kígyómintás body is. Elhangzott többek között a Physical, a Love Again, a Levitating, és a One Kiss is, hibát pedig nagyítóval sem lehetett volna találni a koncertben. Egyedül a hangosításra lehet panasz, bár a tompa hangzás valószínűleg annak is volt köszönhető, hogy a színpadtól elég messze sikerült kivájnunk három állóhelyet magunknak. Pontos koreográfia, kiváló táncosok, profi zenekar és egy hibátlanul énekelő popdíva. Teljes lehetne az élmény, mégsem az. Azon a kérdésen, hogy a Sziget nagyszínpadára való-e egy ilyen pop produkció, már rég túl vagyunk. Változnak az igények, fiatalodik a közönség, úgyhogy igen, való. Abban is biztosak voltunk, hogy beindítja a két év szünet után újra együtt bulizó szitizeneket. De azt gondoltuk, ha élőben látjuk napjaink elsőszámú popikonját, minden kérdésünkre választ kapunk. Nem így lett. Egy tökéletes terméket láttunk a színpadon, aki becsületesen és alázattal letolta a bulit, ennyi és nem több. Vártunk volna valami pluszt, nagyobb amplitúdót, koszt, szikrát, akármit. Nem találtunk. Lehet, hogy velünk van a baj?

Dua Lipa (Fotó: Getty Images)

Vezető kép: Getty Images