Június 18-án különleges ingyenes koncert lesz az esztergomi Kalifa-tanyán, a Zöld Csillag Békefesztiválon ugyanis Radics Béla legendás bíbor Gibson gitárja mellett Balázs Fecó Hammond-orgonáját is megszólaltatja Kosik Kristóf és bandája, a Pengék és Halak. A neves ügyvéd-zenész a magyar rockzene talán legnagyobb hatású megalapozója, a fiatalon meghalt Radics Béla örökségének őrzője, akit most a nem mindennapi eseményről kérdeztünk.

061.hu

A hatvanas-hetvenes évek beat-rock zenéjén felnövekvő generációnak a Tűzkerék és a Taurus fogalom volt. Ahogy fogalom volt Radics Béla legendás gitárja, a bíbor színű Gibson is, amely Kosik Kristóf ügyvéd többéves kutatómunkájának köszönhetően került elő. Generációk nőttek fel a magyar rocktörténet kultikus alakjának a zenéjén. Nemcsak maga Radics zenéje, de különleges gitárja is szervesen kötődött a zenészlegendához. Erről a gitárról évtizedekig semmit sem lehetett tudni, azt sem, hogy megvan-e még valahol egyáltalán. Tizenöt évébe került, de sikerült megtalálnia Kosik Kristófnak a legendás hangszert, aki a nagyközönség számára is elérhetővé tette azt. Azóta többször hallhattuk megszólalni a kezében a Gibsont, legközelebb e hét szombaton lesz rá alkalmunk.

Két legendás hangszer egy színpadon

“Június 18-án öt zenekar lép fel Esztergomban, a Kalifa-tanyán, ezek közül az én szempontomból három igazán érdekes: az R. B. Kapitány Emlékzenekar, a Pengék és Halak, és a Come on Rock zenekar. Mindhárom Radics Béla zenei örökségének továbbvivői. A mi blokkunkban, a Pengék és Halakkal, kizárólag Taurus-számok fognak elhangzani, olyanok, amelyeket 1972 óta alig, vagy nem is lehetett hallani,” – mondja Kosik Kristóf, hozzátéve, azért is lesz különleges ez a koncert, mert Radics eredeti gitárja mellett egy másik legenda, Balázs Fecó hangszere is megszólal.

“Fecó velem adta élete utolsó koncertjét a Csili Művelődési Központban, amikor is a Taurusban használt, eredeti Hammondjánál ült, én pedig természetesen a Gibsonon játszottam. Ez a Hammond Fecó halála után hozzám került, ami szintén ott lesz a szombati emlékkoncerten.”

A Come on Rock Band ugyancsak fontos zenekar a Radics-örökség szempontjából, ebben a bandában gitározik Tóth “Citrom” József, ő gitározta fel 1990-ben a Megátkozott ember című lemezt, ami a Radics Béla szerzői lemeze.  “Játszunk egy olyan számot, az Az lehet szabad címűt, ami ezen a lemezen nincsen rajta, mert még nem volt elérhető hangfelvételen”, teszi hozzá Kosik.

A magyar rocktörténetben otthonosan mozgó zenész-ügyvéd azt is elmondta, hogy előkerített egy 1978-ban készült felvételt Radics Béláról, Póka Egonról és Döme Dezsőről, ebből fogják levetíteni a Királyi madár című számot, ha a technikai feltételek lehetővé teszik.

Ez lesz Kosik Kristóf zenekarának a 0. koncertje, amelyre március óta készülnek, heti 2-3 próbával, a nagy bulijuk pedig október 26-án lesz a Magyar Zene Házában. 

Kőbányai srác

Kosik Kristóf büszkén titulálja magát “kőbányai srácnak”, ami jelen esetben azt jelenti, hogy a néhai Póka Egon által alapított, nagy presztízsű Kőbányai Zenei Stúdió egykori tanítványa. Az itt töltött évek, mint mondja, igen meghatározóak volt az életében.

“Dandó Zolikával, Darabos Zsolttal, Hosszú Mikivel mi voltunk Kőbányán az első gitáros évfolyam. Ilyen értelemben velünk kezdődött ez az iskola. Babos Gyuszi, Fogarasi János, Jávori Vili, Póka Egon tanítottak minket, az egy csoda volt”
A zenész elmesélte azt is, hogy 2017-ben összefutott Babos Gyulával egy reggelizőben, aki őt, mint egykori jó növendéket visszahívta Kőbányára, hogy együtt zenélhessenek.
 
“Visszamentem, és ugyanaz a hangulat fogadott. Elképesztő a Kőbányai Zeneiskola! A titka az, hogy itt nem zenét, hanem zenélni tanítanak!”
 
– fogalmaz Kosik Kristóf.
 
 
A zenész-ügyvéd elmondta azt is, hogy Pókának sikerült egy stabil örökséget hátrahagynia, az iskolának halála után is megmaradt a közösségképző ereje, mint mondja, a Kőbányai Zenei Stúdió egy igazi hungarikum.
 

“Bárhová megyek, Radics Béla neve minden kaput megnyit”

Kosik Kristóf hosszú évek óta azon dolgozik, hogy minél több emberhez eljuthasson az a zenei kincs, amelyet a legendás gitáros ránk hagyott. Az összes Radics-nótát meghallgatták, amelynek a nagy részét már le is kottázták, egy részét feljátszották, hogy legyen egy kezelhető Radics-életmű. Szeretnék, ha lenne valamilyen alap, amelyre akár a zeneiskolák is tudnak majd építeni. Arról, hogy miért fontos a radicsi örökség ápolása, és hol tart ebben a folyamatban, így fogalmazott:

“Minden zenei produkciónál a legfontosabb a közönség visszajelzése. Én úgy látom, iszonyatos nagy igény van erre a zenére, és azt kell, hogy mondjam, bárhova megyek, Radics Béla neve minden kaput megnyit. A másik része az, hogy én nem tudom nem a Teremtő kezének tekinteni azt, hogy előkerült Béla gitárja, a Béláról szóló film, vagy azt, hogy megvan Balázs Fecó Hammondja.”

Ezek olyan értékek, amelyeket meg kell becsülni, és a hozzájuk köthető zenei szellemiséget továbbvinni, tette hozzá. 

Vezető kép: Horváth Péter Gyula