Amikor a belvárosi Trabant’60-ba lépünk, olyan mintha egy retro designcenterbe tévednénk be. A 25 pluszos korosztály garantáltan csillogó szemmel, “Ilyen nekem is volt!”- felkiáltásokkal járja végig a lokált. A valódi retro életérzést megannyi tárgy, hangulati elem és persze étel teremti meg. Ezekről mesélt nekünk Leidal Tamás, tulajdonos.

SZABÓ FRUZSINA ANNA 061.hu

Amikor a szomszédos éttermünk, az Urban Betyár készült, akkor ez a helyiség kihasználatlanul, üresen állt. Édesapámnak szenvedélye a régi, retro tárgyak gyűjtése, volt is neki egy viszonylag nagy kollekciója, és úgy gondoltuk, azokat felhasználva, a nosztalgia hullámot meglovagolva, megalapítjuk ezt a retro étkezdét. A korszak legnépszerűbb autója, a Trabant köré építettük fel, így természetesen egy eredeti 1962-es P50-es típusú darab is helyet kapott az étteremben. Még mielőtt beemeltük a jelenlegi helyére a Németországból vásárolt kocsit, be is indítottuk. A benne lévő motor persze a súlya miatt kikerült belőle, de nem dobtuk ki, a kirakatban bárki megnézheti.”

A korábban lottószámlálóként majd művészeti iskolaként működő térbe a plafonon forgó installáció visz dinamizmust, amelyről bőröndök lógnak le, és a klasszikus utasellátókat idézik meg. A Trabant’60 legkülönlegesebb ismertetőjegye, hogy egy egészt képeznek benne a berendezési tárgyak, mégis jól látható részekre lehet elkülöníteni őket. Így felfedezhetünk benne egy fodrászatot valódi fodrászszékekkel, lámpaként funkcionáló burával, egy randisarkot diszkófénnyel valamint egy családi ház nappaliját rádióval és működő Orion televízióval. 

A retrobárral kapcsolatban egy dolgot garantálni tudunk: az ételre várva sem fogunk unatkozni, ugyanis a legnagyobb falfelület üvegpolcain több száz múltidéző apróság kap helyet a Rubik-kockáktól, az üveg szódásszifonig, a régi játékoktól, a rég elfeledett társasjátékokig, könyvekig minden fellelhető. A legjobb az egészben, hogy ezeket egyáltalán kézbe is lehet venni. Érdemes pár percet időzni “a hirdetőoszlopnál” is, amelyre ikonikus reklámplakátok kerültek.

A dekor egyik kiemelkedő pontja a Trabanton kívül a neoncsőből kirajzolódó Espresso-felirat. ” Ez a reklámtábla a ’60-as évekből származik. Erre kivételesen én bukkantam rá, nem az apukám. Egy Bosnyák téri kocsmánál volt kint, sajnos évek óta nem működött, a tulajdonosa szerint elfagyott. A leszerelés elég kalandos és nehéz feladat volt, ugyanis öt méter magasról kellett létra segítségével lehozni”- mesélte Tamás.

Miután egyik ábulatból a másikba estünk, már jött is az ételünk. A tálalás fontos eleme az Angliából érkezett kék- fehér zománc étkészlet. Az étlapról a Balaton-part ízvilága köszön vissza. Nehéz választani az ígéretesebbnél ígéretesebb fogások közül. Mit együnk? Talán egy balatoni rántott csirkemellet szendvics ropogós burgonyával? Vagy egy tépett BBQ sertést molnárkában, ropogós burgonyával? Netán egy fogas filét paprikás lisztben remoulade mártással, friss kenyérrel? Nem, a ’60-as évekhez, a diavetítőhöz, a szódás szifonhoz és a Trabanthoz mégis csak a csalamádés retro burger passzol legjobban.

Fotók: 061.hu és Trabant