Madách Imre Az ember tragédiája című drámája előtt tiszteleg a Várkert Irodalom-sorozat szeptember 20-án a Várkert Bazárban a magyar dráma napja alkalmából. A magyar irodalom egyik legfontosabb művéről Huszti Péter színművész, Jankovics Marcell rajzfilmrendező, író és Szinetár Miklós rendező, forgatókönyvíró beszélget – mondta el Juhász Anna irodalmár, az est műsorvezetője vasárnap az M5 kulturális csatorna Hétvégi Belépő című műsorában.

MTI

Juhász Anna kiemelte: a drámát a kettős évforduló is aktuálissá teszi, hiszen 195 éve, 1823-ban született Madách Imre és halála után évekkel, 135 éve, 1883-ban mutatták be Az ember tragédiáját. A szeptember 21-i bemutató miatt ezen a napon ünnepeljük a magyar dráma napját. 

“Úgy gondoltuk, a szeptemberi évadot egy ilyen fontos művel kezdjük, hiszen ez az egyik legtöbbször és legszínesebben feldolgozott dráma, ami nemcsak, hogy kötelező olvasmány, de tényleg üzen a mai kornak is. Ez a 15 szín nagyon sokat ad hozzá a mai mindennapjainkhoz” – mondta el a műsorban Juhász Anna. 

A Várkert Irodalom-sorozat történetében első alkalommal kerül az est középpontjába a magyar dráma. Jankovics Marcell rendezésében 2011-ben, csaknem 30 évnyi munka után készült el Az ember tragédiájának animációsfilm-változata. “Tegnap kaptam meg a dráma lengyel műfordítását, amelyet az én filmemből vett standfotókkal illusztráltak. Elmondhatom, hogy Az ember tragédiája számomra is egy főmű” – mondta el a rendező. Hozzátette: a film készítése közben, 28 év alatt sokat változott a technika, idővel megkerülhetetlenné vált a számítógép használata.

Az animációs filmet is felelevenítik szeptember 20-án a Várkert Irodalom vendégei. A Várkert Bazár rendezvénytermében az alkotó, a mű és a dráma műfaja előtti tisztelgésként beszélgetéssel és felolvasószínházzal idézik meg a szerzőt és művét, Az ember tragédiáját 19 órától.

Fotó: kozepsuli.hu