A trianoni békediktátum 100. évfordulóján a közmédia minden csatornája és online felületei is megemlékeznek a magyar történelem egyik legtragikusabb napjáról. A Magyar Televízió Duna csatornája június 4-én egész napos műsorfolyammal készül, amelyben helyet kap A beszéd – Apponyi a magyar ügy védelmében című történelmi dráma és Koltay Gábor legújabb, az alkalomra készített Hétköznapi Trianon című dokumentumfilmje is.

061.hu

A közmédia június 4-én többször is jelentkezik az elcsatolt országrészekből, megszólalnak a határainkon túl élő honfitársaink is. A nap folyamán Trianonhoz kapcsolódó filmeket vetítenek, művészek, tudósok, közéleti emberek vallanak arról, mit jelent számukra az összetartozás – tájékoztatott Siklósi Beatrix, a közmédia kiemelt projektjeiért felelős vezetője. Mint mondta, exkluzív tartalommal is készülnek a békediktátum 100. évfordulóján.

Este 19.05-től láthatják a Duna Televízió nézői a Koltay Gábor rendezésében készült Hétköznapi Trianon című film, amelyben két fiatal kutat a trianoni békediktátum okai után Versailles-ban és az erdélyi Bonchidán, bemutatva az 1920 utáni, máig ható tanulságokkal járó nemzetfejlődést és a velünk élő trianoni következményeket is. Ugyanezen a napon a Duna World csatorna 14.00 órai kezdettel ismétli meg a 2018-ban a Hősök terén, több száz fő közreműködő, köztük közismert énekesek, színészek részvételével bemutatott Trianon című rockoperát, Koltay Gergely zeneszerző alkotását.

https://www.youtube.com/watch?v=YQQJ96O3r4o

A közmédia nézői követhetik a parlament emlékülését és Áder János köztársasági elnök ünnepi beszédét, valamint beszámolókat láthatnak minden határon túli eseményről. Ezenkívül a Duna Televízióban láthatják először a nézők a Kossuth térre megálmodott Trianon-emlékművet, amelynek avatására augusztusban kerül sor, és közreadnak egy különleges, örökérvényű hangfelvételt is, amellyel az egykori vallás és közoktatási miniszter Klebelsberg Kuno üzent kora fiataljainak Trianon kapcsán.

15 óra 25 perctől a Wettstein-napló című dokumentumfilmből – a béketárgyalásokban részt vevő Wettstein János diplomata hagyatékának köszönhetően – részletesen ismerhetjük meg a magyar békedelegáció öt hónapi munkájának legfontosabb mozzanatait. 

Este negyed kilenctől a Duna Televízióban Rátóti Zoltán főszereplésével mutatják be A beszéd – Apponyi a magyar ügy védelmében című történelmi drámát. A film azt a beszédet dolgozza fel, amelyet Apponyi gróf a magyar küldöttséget képviselve mondott 1920. január 16-án, a trianoni béketervezet végleges lezárását követően.

Kiemelt kép: Rátóti Zoltán A beszéd – Apponyi a magyar ügy védelmében című történelmi drámában