A budapesti trolibusz-közlekedés legfontosabb állomásait, történetének érdekességeit ismerheti meg a közönség a júniusi HajóHíd Estek újabb állomásán csütörtökön, a Kossuth Múzeumhajón.

MTI

A budapesti trolibusz-közlekedés kétszer is megindult, először 1933-ban Óbudán, utána pedig 1949-ben Pesten. A Közlekedési Múzeum márciusban elindított HajóHíd Est elnevezésű sorozatának júniusi programján szakértő vendég lesz Jakab László villamosmérnök, a Szerbusz trolibusz című könyv szerzője, aki számos műhelytitkot elmesél a közönségnek az áramszedős buszokról. Az est vendége lesz még Takács Nóra Diána, az Örkény Színház színművésze is, aki nemcsak korabeli újságcikkekből, és szolgálati utasításokból idéz, de elmond néhány trolibuszos verset is. A programsorozat eseményeire a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött.

A HajóHíd beszélgetős rendezvénysorozat eddigi rendezvényein többek között olyan témákat érintettek, mint a budapesti metróépítés a Rákosi-korszakban, a zugligeti villamosközlekedés színes múltja, a szocreál vasúti állomások, vagy az Utasellátó története. A havi rendszerességgel jelentkező program házigazdája és a beszélgetések moderátora Legát Tibor újságíró, a Közlekedik. című könyvek szerzője.

A Kossuth gőzös a Duna budapesti szakaszán a legrégebbi ma is látható hajó, amely 1913 és 1976 között közlekedett, 1984 óta pedig műemléki védettség alatt áll, termeiben jelenleg vendéglátóhely működik és a Közlekedési Múzeum kiállítása látható.

fotó:checkmybudapest.com