Január elseje a fogadalmak, az ígéretek, a bakancslisták napja. Ilyenkor ígéretet teszünk, hogy mennyi mindent másképp csinálunk majd az új esztendőben, listákat írunk arról, hogy mit szeretnénk megvalósítani az elkövetkező 365 nap alatt. Eszünkbe jut, mi az, ami az elmúlt esztendőben kimarad az életünkből és elhatározzuk, az új évben mindenképpen pótolni fogjuk. A következő listára 2017 legjobb kulturális ajánlatai közül válogattunk, amit, ha eddig nem láttuk, még pótolhatjuk… Ezzel segítünk összeállítani 2018 kulturális bakancslistáját.

 L.T. – 061.hu

Hamlet a Vígszínházban
Shakespeare darabjának különleges, egyedi és modern adaptációját a 2017/18-as évad első felében, 2017 októberében mutatták be a Vígszanházban. Az Eszenyi Enikő rendezte előadásban a dán királyfit a színházhoz ebben az évadban csatlakozó Ifj. Vidnyánszky Attila alakítja. A fiatal színész fergeteges játékáról még a legzordabb kritikusok is dicsérő szavakkal írtak, a folyamatosan mozgó, ízig-vérig 21.századi Hamlet magával ragadja a nézőket. Ifj. Vidnyánszky Attila többek között ezért az alakításáért kapta az év utolsó napjaiban a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt. Ha még nem látták, érdemes pótolni az új évben.

Ifj. Vidnyánszky Attila (Fotó: Vígszínház)

Titanic kiállítás újratöltve
A világhírű Titanic kiállítást már több mint százezren látták, de még mindig óriási az érdeklődés, ezért a kiállítás még január második feléig látogatható. Aki szívesen sétálna a Titanic első osztályának híres, fehér folyosóján, aki szeretné átérezni, milyen lehetett a luxuséttermében kávézni, annak mindenképp ott a helye! A Titanic volt a kor legnagyobb személyi transzatlanti hajója, a technológiai forradalom legmonumentálisabb vívmánya. Utasokat és postai küldeményeket szállított Európa és Észak-Amerika között. A nagy transzatlanti hajók szimbolizálták a 20. század elejének hatalmas fejlődését és a technológia új korszakának kezdetét. Azonban a Titanic elsüllyedt az első útja során az Atlanti-óceánon, 1912. április 15-én. Több mint 1500 ember vesztette életét ezen az éjszakán. A tárlat önálló magyar részleggel rendelkezik, ahol a kor történelmi eseményei mellett bemutatják a Titanic magyar vonatkozású történeteit. 

Fotó: Titanic kiállítás

Recirquel – több mint cirkusz
A Recirquel  újcirkusz társulat Vági Bence rendező-koreográfus vezetésével magyar artistákból alakult 2012-ben. A Recirquel nyíltan vállalt művészi, stiláris mintája a világsikerű Cirque du Soleil. Legfontosabb célkitűzésük, hogy megismertessenek a világgal a közép-kelet-európai, magyar újcirkusz irányzatot. A társulat a magyar cirkuszművészet hagyományait megőrizve dolgozik a műfaj megújításán, amelyben az artisták mellett ugyanolyan hangsúlyos a zene, a tánc, az ének és a színház. A produkció egy kicsit cirkusz, egy kicsit tánc, egy kicsit mozgásszínház. Ha valaki egyszer látta őket, biztosan a rajongójukká válik. A Párizs éjjel, a Meztelen Bohóc vagy az Adieu! című előadásaik a Művészetek Palotájában láthatóak.

Részlet a Párizs éjjel című előadásból (Fotó: Nagy Attila)

A 2018-ban 10 éves Random Trip
A könnyűzene rajongói nem nevezhetik magukat valódi „műértőnek” addig, amíg nem voltak részesei egy-egy dal születésének. Ez történik velünk a Random Trip koncertjein. A Random Trippel 2008 végén olyan műfaj született a magyar könnyűzenében, amire addig nem volt példa. Hétről-hétre, műfajtól függetlenül a húszas-harmincas zenészgeneráció legismertebbjei álltak színpadra, hogy együtt improvizáljanak egy nagyot. Erről szólt akkor és azóta is a Random Trip. A dalok 100%-ban élőben, a közönség füle hallatára születnek meg. 2017 meghatározó év volt a Random Trip lassan évtizedes történetében, mivel idén májusban Zenehíd címmel megjelent első lemezük. A dalokkal fergeteges koncertekre vállalkozó, változó felállású csapat Delov Jávor dobos és DJ Q-Cee vezetésével járják az országot. Érdemes elcsípni őket valahol.


Aurora Borealis – a titkok filmje

Október közepén került a mozikba Mészáros Márta Kossuth-díjas, Balázs Béla-díjas rendező Aurora Borealis – Északi fény című új családtörténete, elgondolkodtató és könnyfakasztó sztorijával a főszereplő anya és lánya kapcsolatának mélységeit és identitásuk valódiságát keresi. Vajon kell-e, hogy a régóta őrzött és mindenki elől elhallgatott családi titkok felszínre kerüljenek? Tisztában kell lennünk a múltunk minden képkockájával ahhoz, hogy szabadon élhessünk? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ Mészáros Márta filmje. Aki megnézi, nemcsak történelem egy korábban eltitkolt szegmensébe nyer betekintést, de egy kicsit a saját életének története is lepereg a szeme előtt a hazafelé vezető úton. Titkainkról magunk döntünk – de Mészáros Márta filmje talán segít ebben a döntésben.

Fotó: Aurora Borealis

Élet- történetek – a valóság a színpadon
A Mozsár Műhelyben színpadra kerülő Élet.Történetek sorozat ősz óta látható a Mozsár Műhelyben, benne egyedülálló módon Lengyel Nagy Anna való életből vett történeteit láthatja színpadra adaptálva a közönség. Eredetileg a Kossuth Rádió Életmesék című rádióműsorában lehettek részesei a hallgatók. A sztorikat az eredeti interjúkat készítő Lengyel Nagy Anna alkalmazta színpadra, készített belőlük monodrámákat. Az előadások olyanok, mintha egy jó barátunk ülne velünk szemben és mesélné el életének történetét. Megérint, mert igaz, megérint, hiszen akár velünk is megeshetett volna.

Az Élet. Történetek.Hu három szereplője (Fotó: szinhaz.hu)

Arany János „személyesen” – Önarckép álarcokban kiállítás a PIM-ben
Mindannyian tanultunk Arany Jánosról az iskolában, nagyon sok versét olvastuk, de a költőről, mint emberről talán kevesebbet tudunk. A Petőfi Irodalmi Múzeum az Arany János emlékév keretében arra vállalkozott, hogy az Arany Jánosról kialakult képet árnyalja, az életút kevésbé ismert epizódjait is megismertessék a látogatóval. A 2018 novemberéig látható Önarckép álarcokban című kiállításra belépve már az első pillanatban kiderül, hogy nem egy hagyományos, Arany életét bemutató tárlatra érkeztünk. A falakon rengeteg kép, képzőművészeti alkotás fogad, a korabeli kéziratok és Arany portréi mellett a költő verseinek hősei tekintenek ránk. Összemérhetjük erőnket Toldi Miklóssal, megfejthetjük a rímeket és a meghallgathatjuk, milyen dallamot írt annak idején a költőóriás. 

Arany János kiállítás a PIM-ben (Fotó: Horváth Péter Gyula)

Újabb csodák új helyszínen, a Csodák Palotájában
Idén ősszel újra megnyílt és új játékokkal, előadásokkal, bemutatóterekkel és négy tematikus szabadulószobával várja szombattól a látogatókat a Csodák Palotája (Csopa) új helyszínen, Budapesten, a Bécsi úton, Óbudán. Az interaktív központot 21 évvel ezelőtt fizikusok alapították, azonban a Csopa vezetése fontosnak tartotta, hogy a fizika mellett a többi tudományterület felé is nyissanak, ezért az élményalapú oktatás és a játszva megismerés felől kezdték építeni, fejleszteni a Csodák Palotáját.  Az új, 5000 négyzetméteres, két szintes helyszínen több mint 250 eszköz és játék mutatja be közérthető és szórakoztató formában a természettudományok csodálatos jelenségeit. Az Öveges-teremben látványos tudományos előadások várják a látogatókat, de kialakítottak négy tematikus szabadulószobát, különleges 5D-s, 9D-s és körmozis élményvetítésekre alkalmas termet, de lehet kalandozni a Tudósok Csarnokában és az Űrbázison is, a számos izgalmas program és interaktív, az egész család számára legalább félnapos kalandozást nyújtó tudományos programok mellett.

Csodák Palotája (Fotó: origo)

Rejtve maradt Rejtő Jenő
Rejtő Jenő, avagy P. Howard 75 esztendeje halt meg. Ennek tiszteletére végre megjelent nyomtatásban egy régóta a Petőfi Irodalmi Múzeumban pihenő, kiadatlan kisregénye, a Tatjana. A kötet igazi szenzáció, hiszen alighanem ez a szerző  utolsó, kéziratban maradt hosszabb lélegzetű műve. Az író 1932-től kezdett el “gyorsregényeket”, füzetes-tízfilléres ponyvákat írni, melyek egytől egyig saját nevén (tehát nem álnéven, mint a P. Howardok) jelentek meg, többnyire a Világvárosi Regények sorozatban. Ez a kisregény igazi noir elbeszélés: egyes szám első személyben regéli el egy, a tisztesség útjáról le-letérő dokkmunkás kiábrándító kalandjait a kikötői alvilágban, mindezt egy reménytelen szerelem árnyékában.

(Kép: Cultura.hu)

Nyári tervek közé – mozi a szabad ég alatt
A 2017-es évből számos filmet ajánlhatnánk, akár a hazai, akár a nemzetközi kínálatból, melyeket, ha eddig még nem láttak, semmiképp sem szabad kihagyni 2018-ban. Mivel rendkívül nehéz lenne választani közülük, inkább valami mást ajánlunk. Bár még van néhány hideg hónap, addig türelemmel kell lennünk, de nyáron újra várnak minket a szabadtéri mozik a fővárosban. Egyre több ilyen lehetőség kínálkozik és ha még nem próbálták biztosan állíthatjuk, a csillagos ég alatt való mozizást semmiképp sem szabad kihagyni.

Várkert Mozi – fotó: Várkert Bazár