Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Elegáns megjelenés, elegáns dalok és egy fiatal énekes, aki mindig profi produkcióval áll a közönség elé. Gájer Bálint, a swing ’n pop stílus hazai képviselője új albumot készített, amelynek dalait a megjelenés napján, november 11-én már élőben hallhatja a közönség Budapesten, a MOM Kulturális Központban. Swingről és popról, koncertről és szerelemről beszélgettünk Gájer Bálinttal.

LEIRER TÍMEA – 061.hu

A lemez címe Swing ’n Pop. Ez a „pop” szócska változtat valamit az eddigi zenei stílusodon?
A címben szereplő „pop”-pal is szerettük volna kifejezni a stílust, amely annyira jellemez minket. A popzene mindig is fontos része volt a hozzám tartozó swinges repertoárnak, és ezt szerettem volna nyomatékosítani. Arra gondoltam, ez egy újabb hívószó lehet azok felé, akik nem feltétlenül swing rajongók, és a dalok megismerésére, a koncertre csábíthatja őket is. Eddig mindig úgy beszéltek rólam, mint a magyar Michael Bublé, és szeretném, ha egy idő után a hazai „swing ’n pop” műfaj képviselőjeként emlegetnének.

gajer-balint-1-hpgy

Fotó: Horváth Péter Gyula

Zavar ez a Bublé dolog?
Nem, hiszen szerencsére ez az összehasonítás mindig pozitív értelemben merült fel. Emlegethettek volna „Michael Bublé imitátorként” is, de a világhírű énekes neve inkább csak mint stílusmegjelölés szerepelt a nevem mellett, így sosem zavart. Ráadásul én is nagyon kedvelem őt.

Emlékszem, hogy amikor megismertünk, mindenki azt kérdezgette, hogy miért pont a swinget választod, hogy mi ez az állandó öltönyös viselet…
Még ma is felmerül, hogy ilyen fiatalon miért választom a swinget, de már nem zavar, hozzászoktam. Valahogy rám talált ez a zene. Egyébként Michael Bublé sikerénél vált nyilvánvalóvá, hogy van még létjogosultsága a swing zenének. A saját szerzemények mellett ezért igyekszem olyan nagy popslágereket is átdolgozni, amelyeket jól ismer a közönség, de én megpróbálom megmutatni, hogy swingesen is óriási az erejük.

Gájer Bálint zenesz 2016.11.07. Fotó: Horváth Péter Gyula

Fotó: Horváth Péter Gyula

 De ha jól tudom, az új albumon most csak két feldolgozás-dal van.
Igen, az első lemezemen még fele-fele arányban voltak saját és a feldolgozás dalok, de most már bátrabb voltam, több saját dalt vállaltam.  Két feldolgozás mellett tizenegy vadonatúj, számomra írt dal szerepel a lemezen.

Az is újdonság, hogy a feldolgozásokat tekintve most nem nemzetközi slágerekhez, hanem két magyar dalhoz nyúltál hozzá, az egyik közülük Szécsi Páltól a „Csak egy tánc volt”. Hogy találtál rá erre a dalra?
Ebben az évben lenne 50 éves a Táncdalfesztivál, és szerettük volna megünnepelni. Ráadásul volt egy műsorunk az Alba Regia Szimfonikus zenekarral, amelyben Szulák Andrea,  Malek Andrea és Farkas Gábor Gábrie énekelték velem együtt az egykori táncdalfesztiválok legnagyobb slágereit. Minden dal, így a „Csak egy tánc volt” is egészen másképp szól, mint annak idején. Hámori János, a zenekarom trombitása hangszerelte és hangolta át az én stílusomra, és szerintem nagyon jól sikerült.

Gájer Bálint zenesz 2016.11.07. Fotó: Horváth Péter Gyula

Fotó: Horváth Péter Gyula

Hány magyar nyelvű dal van a lemezen?
Tizenhárom dalból tíz magyar. Több olyan szám is szerepel az albumon, amelyekben már sokkal könnyebben, szabadabban szólok a szerelemről, a gyengéd érzelmekről, sőt, több lassú dal is van rajta. Egy olyan sláger is felkerült az albumra, amelyet egy francia zeneszerző írt, és a kiadóm segítségével találtunk rá. Ez egy már meglévő dal volt, amelyhez magyar szöveg készült, és végül Ébren álmodom címmel került a lemezre.

Az album első slágere, amelyhez klip is készült a „A női nem”, amely a klasszikus párkapcsolatokról, a régimódi udvarlás dicséretéről szól. Te magad is ennek a híve vagy?
Igen, teljesen. Barátnőmmel is lépésről lépésre jutott el a kapcsolatunk három esztendeje alatt odáig, hogy megkértem a kezét.  Tudok várni, ha van értelme, és ebben az esetben volt. Első videóklipem forgatásán ismerkedtem meg Brigivel.

Párod – ha jól tudom – nem a szórakoztatóipar világát erősíti. Van időtök egymásra?
Néha sajnos nagyon kevés. Brigi nappal dolgozik, és amikor hazaér, én akkor indulok el koncertezni, fellépni. Aztán jön a többi munka, a booking, a közösségi média, hiszen nagyrészt mindent magam csinálok. De most eldöntöttem, hogy ha törik, ha szakad, januárban szabadságra megyünk, és végre nyugodtan elutazhatunk egy kicsit kettesben, valahová a világ végére.

A november 11-i koncerten 10 olyan dalt hallhat majd a közönség, amelyek eddig nem szólaltak meg élőben. Ha jól tudom, ez a tízes szám fontos szerepet játszik az életedben.
Igen, az a szerencseszámom. Tízedik hónap tízedik napján születtem. Ráadásul 10 éve költöztem Budapestre, amikor felvettek a Zeneakadémiára, és akkor vált nyilvánvalóvá, hogy ez jelenti majd az életemet. A tízes valóban fontos, de most van két ennél is jelentősebb szám: idén ünneplem, hogy 25 éve állok a színpadon, hiszen a zenei pályámat a szülővárosomban, Marcaliban kezdtem dobosként. A másik évforduló pedig az, hogy 15 éve énekelek.

A lemezbemutató koncerteden 11 fős nagyzenekarral lépsz fel, sőt még hat táncos is lesz a színpadon. Afféle „las vegasi” show-ra kell számítani?
Ha „las vegasi” nem is, de igazi revü-hangulat lesz a színpadon. Hatfős fúvós szekció és öttagú ritmusszekció kísér, akikkel jól összeszokott csapat vagyunk. A Budapest Táncművészeti Stúdió táncosaival is régóta együtt dolgozom. A lemezbemutató exkluzivitását adja egyébként, hogy tényleg aznap jelenik meg az új album is, ez a koncert lesz az első alkalom, amikor a „Swing ’n Pop”-hoz hozzájuthatnak a rajongók.

Ha jól tudom, a lemezbemutató koncerttel az év még nem ér véget számodra.
Igen, december 22-én én is fellépek a Winter Wonderland nevű karácsonyi koncerten, ahol az Arénában ott lesz még Szulák Andrea, Malek Andrea, Kocsis Tibor, Vastag Tamás és Lányi Lala is. Ezen a koncerten egy nagy létszámú zenekar és egy nagy létszámú tánckar kísér majd minket és különleges vizuális élmény egészíti majd ki a produkciót. A műsor első részében világhírű amerikai karácsonyi dalok hangoznak majd el.


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •