Pár napja a Jóbarátok egykori Monicája, Courteney Cox azt mondta egy New York-i filmes rendezvényen, benne lenne a sorozat feltámasztásában, bármit megtenne azért, hogy újra együtt legyen a kollégáival. Nemrég a Rachelt alakító Jennifer Aniston is elismerte, hogy néha fantáziál a Jóbarátokról, hiszen ez volt élete legjobb munkája. Arra, hogy folytassák a kultikus sorozatot, nem sok esély van, de nosztalgiázni mindig lehet: összeszedtünk 20 érdekességet a sorozatról, és a legjobb jelenetekből is szemezgettünk.

MM – 061.hu

1. Maxwell’s House. 1993-ban Matthew Perry felkereste az NBC-t, hogy van egy sitcom ötlete, ami egy csapat huszonévesről szól, a címe pedig Maxwell’s House. Az NBC visszautasította Perryt, mert már készülőben volt egy hasonló sorozatuk, a Jóbarátok.

2. Insomnia Cafe? A sorozat korábban a következő címekkel futott volna: Friends Like Us (Barátok, mint mi), Across the Hall (A folyosó túloldalán), Once Upon a Time in the West Village (Egyszer volt, hol nem volt West Village-ben), Insomnia Cafe (Álmatlanság kávézó).

3. Hat helyett négy. A hat főszereplő helyett eredetileg négyet szerettek volna. Monica, Rachel, Ross és Joey lettek volna a baráti kvartett és Phoebe meg Chandler csak, mellékszereplőkként vettek volna részt.

4. Ellen mint Phoebe? Eredetileg Amerika egyik legnépszerűbb komikáját, Ellen DeGenerest kérték fel Phoebe Buffay szerepére, ő azonban nemet mondott.

5. Phoebe és Ursula. Lisa Kudrow a Jóbarátok előtt két évvel már szerepelt egy másik sorozatban, a Mad About You-ban, ahol egy pincérnőt, Ursula Buffay-t alakította. A Jóbarátok producerei úgy döntöttek, hogy „meglovagolják” a helyzetet, és kitalálták, hogy Ursula valójában Phoebe ikertestvére.

6. Shiny Happy People. Először az R.E.M. Shiny Happy People című számát szánták főcímzenének, amikor a sorozat még a Friends Like Us címet kapta. Az eredeti pilot is ezzel a címmel és zenével volt látható.

7. Matt, a macsó. Jennifer Aniston tartott a Matt LeBlanc-kal való találkozástól. Mivel a forgatókönyv alapján egy macsó modellnek állították be, Aniston nem igazán akart vele találkozni, illetve együtt dolgozni. Aztán persze rájöttek, hogy jófej. 

8. Jöhet a taps! A Jóbarátokat élő közönség előtt vették fel, a forgatásokon akár 300 rajongó is részt vehetett. Egy-egy forgatási nap 5 órát is igénybe vehetett, a jelentek között húszperces szünetek voltak, hogy a helyszíneket és a díszletet áttudják rendezni.

9. A kanapé. A Central Perk-ben lévő legendás kanapét a Warner Bros. Stúdió pincéjében találták. Az év elején röppent fel a hír, hogy a kultikus Central Perk kávézó a való életben is megnyílhat. A Warner Bros Entertainment ugyanis januárban engedélyt kapott arra, hogy a közeljövőben használhassa a Central Perk nevet egy kávézóláncnak. A dokumentumok szerint a Warner Bros ugyanarra a logóra is lecsapna, ami a Jóbarátokban is szerepel. Legalábbis ezeknek a leírása pontosan illik a sorozatban látottakra: két kávéscsésze között egy piros CENTRAL felirat, alatta pedig egy zöld PERK felirat. A sorozat húszéves évfordulója alkalmából 2014-ben egyszer már megnyitott a Central Perk, de csak pop-up kávézóként. Egyelőre nem tudni, hogy New York-on kívül hova terveznek még Central Perk kávézót, de az tuti, hogy ha ott lesz benne az ikonikus narancssárga kanapé.

Forrás: emilyandbrad.wordpress.com

10. Gunther. A kávézóban dolgozó Gunthert alakító James Michael Tyler csak azért kapta meg a szerepet, mert tudta, hogyan kell működtetni egy kávégépet. A férfi egy kávézóban dolgozott, mikor megkapta a szerepet, és egészen a negyedik évad végéig meg is tartotta munkáját. Érdekesség továbbá, hogy Tylernek véletlenül lett hidrogénszőke a haja. Egyszer hagyta, hogy egy fodrásztanonc ismerőse kísérletezzen rajta, és ez lett az eredmény. Másnap volt a Jóbarátok forgatásának első napja. Következésképp Tylernek 10 éven át szőkére kellett festenie a haját.

11. Monica lehetetlenül nagy lakása. Mindenkiben felmerült a kérdés, hogy Monica hogy engedhetett meg magának egy ekkora lakást New Yorkban. A készítők azzal magyarázták a dolgot, hogy az ilyen hatemeletes bérházakban a legfelső szintek olcsóbbak, mert odáig senki nem akar már fellépcsőzni, Monica lakása pedig magasan volt. A lakás berendezését egyébként a sorozat két díszlettervezőjének 70-es évekbeli lakásáról mintázták.

Forrás: petofilive.hu

12. Jennifer Aniston utálta a Rachel-hajat. A színésznő 2011-ben a USA Today-nek nyilatkozott arról, hogy mennyire csúnyának látta azt a frizurát, ami végül a Rachel-frizura lett, és amit a mai napig imád minden nő. Állítólag órákig tartott belőni, beszárítani minden alkalommal. Chris McMillian fodrász később beismerte, hogy be volt tépve, amikor kitalálta ezt a hajat. Aniston mégis kitartott mellette, és ma már társtulajdonosok egy hajszalon-hálózatban.

Fotó: Getty Images

13. Hálaadás és a lábízű trüffel. A kilencedik évad hálaadási részénél nem ért rá Reese Witherspoon, aki Rachel húgát játszotta a sorozatban. Ezért  Christina Applegate ugrott be helyette, hogy eljátssza Rachel másik lánytestvérét. Applegate pedig emiatt a kis szerep miatt Emmy-díjat is kapott. Egyébként a 2. évad kivételével minden évadban van hálaadásos rész. Alább az egyik legemlékezetesebb, a lábízű trüffelről:

https://www.youtube.com/watch?v=WuL51N5dLcU

14. Mindenki mindenhol. Az utolsó epizódban megemlítik, hogy mind a hat szereplő lakott már Monica lakásában. Ugyanez igaz Joey lakására is.

15. A nagy fehér kutya Joey és Chandler lakásában igazából Jennifer Aniston tulajdona.

Fotó: cosmopolitan.com

16. Bruce Willis ingyen vendégszerepelt a sorozatban, ugyanis ő és Matthew Perry fogadást kötöttek, hogy a Bérgyilkos a szomszédom című film – amelyben együtt szerepeltek – vajon az első vetítési napján megdönti-e a napi jegyeladási rekordot. Ha igen, Willis ingyen szerepel a show-ban. Mivel így történt, a színész a Jóbarátokban kapott gázsiját jótékony célokra fordította.

https://www.youtube.com/watch?v=us1gRCZhShI&t=7s

17. Meleg helyzet. Bár a Jóbarátok elején még sok meleg viccet sütöttek el, később egy egész rész szólt arról, hogy Ross exfelesége és annak barátnője összeházasodnak. Állítólag az NBC rettegett is tőle, hogy rengeteg őrjöngő levelet fognak kapni emiatt, de végül csak négy panaszos telefon érkezett emiatt. 

18. Perry, a szenvedélybeteg. Matthew Perry több évadra nem emlékszik, annyira be volt állva. Egy 2016. januári rádióinterjúban, amikor megkérdezték, melyik Jóbarátok-epizódot kedvelte a legkevésbé, azt válaszolta: “Volt három évad, amire egyáltalán nem emlékszem, így azok közül egyik sem. Nem annyira voltam magamnál abban az időben. Valahol a 3. és a 6. évad között.”

19. Az utolsó részt több mint 52 millióan nézték. Ez volt a negyedik legnézettebb évadzáró rész Amerikában.

20. Egy darab emlék. Amikor véget ért a Jóbarátok, minden színész kapott egy darabot a Central Perk előtti járda kövezetéből, emlékbe.

Vezető kép: ibtimes.co.uk