Február elsején debütált a hazai mozikban a Fantomszál. A hat Oscarra jelölt film az 1950-es évek Londonjában játszódik, és egy képzelebeli ruhakészítőről, Reynolds Woodcockról szól. A tervező brit divat központjában áll, a királyi családnak, filmsztároknak, az előkelő osztálynak készít ruhákat. És még milyeneket! Többek között a jelmezekért is jelölték a filmet Oscarra, így a divat kedvelőinek kötelező darab. Aki már látta, és még több divatos filmet nézne, annak ajánljuk a következő nyolc játékfilmet, illetve összeszedtük mindből a nyolc legjobb ruhát is.

TIHANYI RITA – 061.hu

Coco Chanel (Coco avant Chanel), 2009

A film eredeti címe Coco, Chanel előtt, ez is utal arra, hogy a híres divatikon korai életét dolgozza fel. Gabrielle (a Coco csak becenév) a húgával, Adriennel egy árvaházban él Franciaországban, miután édesanyjuk meghalt, apjuk pedig elhagyta őket. A testvérek együtt maradnak fiatal felnőttkorukig, varrónőként dolgoznak nappal, éjszaka pedig kabaréban lépnek fel. Azonban amíg Adrienne szerelemre és férjre vágyik, Gabrielle Párizsba szeretne menni, és fellépni a híres Alcazarban. Egy gazdag istállótulajdonossal kialakított kapcsolata megnyitja számára a kapukat a francia elit felé, és lehetőséget kap, hogy kalapokat tervezzen. Egy angol üzletember személyében még a szerelem is rátalál. Ugyan a film Chanel életét a hírneve előtti időből mutatja be, de a divat már ekkor is nagy szerepet játszott a lány életében. Gyakran hangoztatta, hogy a kor divatja túl fodros és korlátozó, ezért a neki nem tetsző darabokat ízlése szerint átalakítja.

Yves Saint Laurent, 2014

1958-ban a mindössze 21 éves Yves Saint Laurent váratlanul óriási feladatot kap: a legendás Párizs divatházat kell vezetnie az elhunyt Christian Dior helyett. Első, a Diornak készült kollekcióját nagy érdeklődés előzte meg, majd óriási siker követte az elképesztő és úttörő bemutatót. Nem csak a siker, de a szerelem is rátalált Saint Laurentre Pierre Bergé személyében, aki élete végéig az üzlettársa volt, együtt alapították meg három évvel később az Yves Saint Laurent Company-t.nA film nem csak a divatikon sikerét mutatja be, hanem a szerelem erejét is. Mint tudjuk, a divat ugyan változik, de a stílus örök: az 50-es, 60-as évek divatjai közül sokat ma is hordunk.

Funny Face, 1957

Egy klasszikus Audrey Hepburn – Fred Astaire film, melyben a Hepburn által alakított Jo-t véletlen fedezik fel egy könyvesboltban, ahol dolgozik. A könyvárus lány nem akar modell lenni, de végül belemegy, hogy elutazhasson Párizsba. Idővel a hozzáállása is megváltozik, élvezni kezdi a munkát, és persze a jóképű fotós társaságát. Mivel Audrey Hepburn modellt alakít, ezért a ruhák gyönyörűek, egyedi dizájnok, és mivel a színésznő imádta a divatot, ebben a filmben igazán ki tudta élni magát. Az ikonikus piros ruhától az elmaradhatatlan esküvői ruháig minden megtalálható a filmben.

Spinédzserek (Clueless), 1995

Cher gazdag, csinos, szőke, a legnépszerűbb az iskolában, és általában mindent megkap, amit akar. Amikor tanára nem hajlandó neki jobb jegyet adni, más módszerhez folyamodik, és barátnője, Dionne segítségével összehoz egy randit egy másik tanárral. A sikeren felbuzdulva az újonnan érkezett lányt is megpróbálják összehozni valakivel, természetesen azután, hogy új külsőt álmodtak neki. Az út során Cher azonban rájön, hogy nem csak a ruhák és a divat számít az életben. A kilencvenes évek ikonikus darabjai mind feltűnnek ebben a filmben – te melyiket hoznád vissza a divatba?

Divatdiktátorok (Pret-a-Porter), 1994

A Robert Altman csupa híres színésszel készített filmszatíráját  a párizsi Divathéten forgatták 1994-ben. A színészek azt az instrukciót kapták, hogy a karaktereik nevén szólítsák egymást, a jegyeken feltüntették, hogy forgatás lesz, és mégis, a végeredmény olyasmi lett, amire nem számítottak. Altman többek között bezsebelhetett egy pert a jóhírnév megsértéséért Karl Lagerfeldtől, a Chanel tervezőjétől. A karakterek ugyan kitaláltak, de mégis karikatúrái a divatvilág valós szereplőinek. A legnagyobb különbség a Divatdiktátorok, és mondjuk a Zoolander között, hogy előbbi nem egyértelműen komédia, a szereplők nem tudták, hogy benne vannak-e a viccben vagy sem, mert azt sem tudták, van-e egyáltalán vicc. Mivel a filmet az igazi Divathéten forgatták, így a ruhák is valódiak, a kifutókon valódi dizájnerek 1994-es kollekcióit láthatjuk. Ugyan a film görbe tükröt tartott a divatvilág elé, de több tervező kollekcióját is megörökítette.

Az ördög Pradát visel (The devil wears Prada), 2006

Bizonyára sokan ismerik ezt a vígjáték-drámát. Anne Hathaway fiatal, frissdiplomás lányt alakít, Andyt, aki az egyetem után megszerzi az állást, amiért „egy millió lány ölni tudna”: ő lesz a második asszisztense a nagy divatlap, a Runway főszerekesztőjének, akit pedig Meryl Streep játszik. Andy újságíró szeretne lenni, asszisztensként azonban nem az ír, hanem kemény főnöke kívánságait teljesíti. A magazin stylistja segítségével új stílust kreál magának, és készen áll a kíhívásokra: hamarosan azonban rájön, hogy nem csak a karrier a fontos az életben. A film ugyan még mindig vicces, de a kétezres évek divatja jelenleg nem túl menő. Ennek ellenére érdemes megnézni, hogyan alakul át Andy stílusa a munkája hatására.

Egy boltkóros naplója (Confessions of a shopaholic), 2009

Rebecca súlyos „boltkóros” – képtelen leállni a vásárlással, újabb és újabb dizájner darabokat vesz magának annak ellenére, hogy már óriási adóssága van. Arról álmodik, hogy az Alette nevű divatmagazin újságírója lesz, ehelyett azonban egy átmulatott éjszaka után véletlen egy pénzügyi magazinnak küldi el a próbacikkét – ahová fel is veszik. Itt épp arról kell írnia, amire ő maga képtelen, de szokatlan hasonlatai és friss látásmódja miatt a cikkei sikeresek lesznek. Azonban ahogy közelebb kerül a céljához, elgondolkodik, hogy valóban erre vágyik-e. A film jelmeztervezője direkt arra törekedett, hogy Rebecca mindig kitűnjön a tömegből, teszi ezt hangos színekkel, extra kiegészítőkkel, eklektikus darabokkal. Mindenképpen ikonikus, a film is, a ruhák is.

Zoolander, a trendkívüli (Zoolander), 2001

Derek Zoolander (Ben Stiller) ismert modell, aki már háromszor nyerte meg Az év férfi modellje díjat. Amikor azonban fiatalabb riválisa lesz a győztes, feje tetejére áll az egész élete. A barátai elhagyják, az apja csalódott, és Derek úgy érzi, semmire nem jó már. Ekkor azonban ismét alkalmazza valaki modellként, de a látszat csal: Mugatu átmosta az agyát, hogy rávegye a malajziai miniszterelnök meggyilkolására. Zoolander ruhái ikonikusak: a film igyekszik mindent túlhangsúlyozni a viccfaktor érdekében, teszi ezt a ruhákkal is. Még ha a legtöbben nem is választanánk magunknak Derek vagy Hansel ruháit, attól még nézni jó – és nevetni is.