Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 5
 •  
  5
  Shares

Holnap lesz 73 éves Rod Stewart, aki úgy tűnik legyőzte az időt és a divatáramlatokat. Majdnem focista lett belőle, de nem volt elég kitartó, szórakoztatóbb „melónak” tűnt számára az éneklés, és előbb a Faces nevű formációban majd szólóban is bizonyított. A többszörös Grammy-díjas művésznek a válogatáslemezeivel együtt 41 albuma jelent meg, tavaly óta a királynő lovagja. Habzsolta az életet, három feleségétől nyolc gyermeke született, első unokája csak hat hónappal fiatalabb az énekes nyolcadik gyermekénél. Szinte minden dala a nőkről és a szerelemről szól. A hét legnagyobb slágerével melegítünk be január 29-i budapesti koncertje előtt.

L.T. – 061.hu

Da’ Ya’ Think I’m Sexy
Egyik legismertebb slágere, sokáig afféle ars poétikaként is jellemezte a sztárt. A korábbi blues és rock dalok után óriási ugrást jelentett ez a nóta, amelyért Rod Stewart kapott hideget-meleget. A közönség imádta a szexi és a színpadon rendkívül aktív, jóképű sztárt, a kollégák viszont úgy gondolták, eladta magát a népszerűségért, beállt a diszkósztárok sorába. Rod Stewart rá sem hederített a fanyalgókra, a dal pedig szárnyalt, első helyig jutott a brit és amerikai slágerlistán is. Egyetlen szépséghiba csúszott a dologba, a Da’ Ya’ Think I’m Sexy miatt plagizálásért vádolták meg Rod Stewartot. De a siker attól még siker maradt, a szőke hölgyek pedig tucatszám gyülekeztek az énekes öltözője előtt.


Maggie May

A 70-es évek elején Rod Stewart afféle kettős életet élt. Még a Faces nevű formáció tagja volt, de már sorban jelentek meg szólólemezei. Egy ideig fej-fej mellett haladt a két zenei vállalkozás, de az énekes önálló produkciója hamar beelőzte a zenekart. 1971- ben került a boltokba az Every Picture Tells A Story című szólóalbum, amely óriási sikert aratott, a Maggie May című szám egyszerre vezette az angol és az amerikai slágerlistákat. Innentől kezdve Rod Stewart nemzetközi szupersztár lett. A Maggie May egy fiatal férfi és egy idősebb nő szerelmi kalandjáról szól, és állítólag van némi valóságalapja. Rod Stewart az 1961-es a Bealieu Jazz Fesztiválon flörtölt egy idősebb nővel, erről írta a számot. A hölgyet egyébként nem így hívták, Maggie May nevét egy régi liverpooli fok dalból vette az énekes.


Younk Turks

A dal címében a török szó szerepel, de valójában magában a nótában egyszer sem említi meg Rod Stewart sem a törököket, sem pedig Törökországot. Akkor honnan hát a cím? Az énekest rendkívüli módon megérintette Törökország történelme, ahol a 20. század eleji monarchiát a fiatal lázadók megtörték. A fiatalok pártját a nemzetközi politikában úgy hívták, a „fiatal törökök”, azaz Young Turks. Az ő tiszteletükre adott címet a nótának, ami valódi újhullámos sztárrá tette őt 1981-ben.


Sailing

A szerelmi vallomást megéneklő dal Rod Stewart egyik legnagyobb sikere lett, valójában feldolgozás. A Sutherland Brothers nevű formáció játszotta fel először, jópár évvel Rod Stewart előtt, mérsékelt sikerrel. Aztán jött 1975-ben a skót énekes és bár a szám sikerét nem tudta átvitorlázni az óceán túlpartjára, a mai napig nem hiányozhat Rod Stewart koncertjeiről. A Sailing egy szerelmi vallomás, a fiú azt mondja a lánynak, hogy akár az Atlanti-óceánt is áthajózná vele. Sokan ennél többet, spirituális jelentést keresnek a szám mögött.


Baby Jane

Ez a dal 1983-ban ugyanazon a lemezen jelent meg, mint a nagy sikerű Da’ Ya’ Think I’m Sexy és legalább akkora sláger is lett belőle. A dal hátteréről nem tudunk sokat, valószínűleg az 1962-es, Mi történt Baby Jane-nel című film adta az inspirációt, de Rod Stewart nem igazán beszélt erről. A dal harsány klipje mérföldkövet jelentett a korabeli videókultúrában.


Rhythm Of My Heart

Ez egy tipikus „skót rocker dal”, ahol végre érvényesülhettek a skót hagyományok, amelyeket Rod Stewart mindig is magában hordozott. Mintha neki írták volna, pedig tulajdonképpen egy holland énekesnek szánták, de aztán mégis Rod Stewarté lett a siker, amely nemcsak listákat vezetett, de egy ausztrál focicsapat „himnuszának” válaszotta, és számos filmben is szerepelt.


Waltzing Matlida

Ausztrália egyik legismertebb dala, amely annyira népszerű, hogy sok ausztrál szívesen felcserélné vele az Advance Australia Fair hivatalos nemzeti himnuszt. A dal Ausztrálián kívül is jól ismert és a kontinensország egyik jelképének tekintik. A szövegét 1895-ben írta Banjo Paterson, az ausztrálok nemzeti költője. A dal egy vándormunkásról szól (az ausztráliai angol swagman szó a dal keletezésének idején, a 19. század végén „vándorló mezőgazdasági munkást” jelentett, mai jelentése „csavargó”), aki birkát lop, de megöli magát, amikor nyomára akadnak a rendőrök. Rod Stewart ezt dolgozta át 1993-ban. Hosszú idő után ez volt az első olyan slágere amikor a  a korai évekhez hasonlóan eltávolodott a populáris számoktól.

vezető kép: The Rolling Stone


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 5
 •  
  5
  Shares