Június 11-én, szombaton 12 és 13 óra között dedikálja új könyvét Stefka István az Ünnepi Könyvhéten a Kairosz Kiadó standjánál. A Túléltem, mások belehaltak – Stefka István emlékei a médiaháborúról című kötetben a Pestisrácok.hu lapigazgatója személyes történeteken keresztül eleveníti fel az elmúlt harminckét év médiaátalakulását és azt, hogyan működött annak idején a politikavezérelt magyar sajtó.

061.hu

“A kilencvenes években még hihetetlen hatalmú újságírók és tévések kulcsszerepet játszottak abban a gátlástalan lejáratásban, amellyel megpróbálták megbuktatni és befeketíteni az Antall-kormányt. Erről szólt az a médiaháború, amely 1990-ben tört ki, de valójában még ma is tart. Stefka István ott volt a frontvonalban, elveszített jóbarátokat, végignézett számtalan árulást, majd azt, ahogyan ez a liberális-posztkommunista társaság önmagát is felfalta. Mégsem ünnepel, mert a másik oldal által indított harc túl sok áldozattal járt. Lehet, hogy egyesek az olvasáskor félrenyelik majd a kávéjukat, de ez nem baj. Stefka István ott volt, mindent látott és nem takargat semmit. Könyve egyszerre olvasmányos és tanulságos – egy konzervatív rádiós-újságíró, egy médiaháborús veterán őszinte, hiteles visszaemlékezését olvashatják”

-olvasható a Túléltem, mások belehaltak – Stefka István emlékei a médiaháborúról című kötet fülszövegében.

Stefka István több évtizede szereplője a médiának, így első kézből rendelkezik információkkal ahhoz, hogy egészen Antall József kormányzásáig visszanyúlva elemzést készítsen a magyar sajtó helyzetéről, történetéről.

A médiaháborús veterán olyan riportokat készíthetett, amelyek akkoriban a médiában tabunak számítottak. Elsőként beszélgetett például a határon túli és a magyarországi kisebbségek helyzetéről, ő számolhatott be a Kossuth Rádió Napközben című műsorában olyan témákról, amelyek a késői Kádár-kor súlyos hibáira, problémáira világítottak rá. A könyv bemutatja a rendszerváltozást követően a médiában történő posztkommunista térfoglalás folyamatát, a ’90-es évek legelején kibontakozó médiaháború időszakát, amikor Stefka bátran odaállt a nemzeti hangok mellé, ezzel olyan nem várt gyűlöletcunamit elindítva, amely egy időre tönkre is tette a pályafutását.

Nem szakkönyvről van szó, a kötet nagyon olvasmányos publicisztikák folyama, amelyben sok olyan esemény is megelevenedik, amit talán már elfelejtettünk.

A könyvbemutatóról – ahol Stefka István beszélgetőpartnerei Alexa Károly irodalomtörténész, az MTI volt vezérigazgatója Betlen János televíziós szakember és Huth Gergely, a PestiSrácok.hu főszerkesztője voltak – készült videót ITT nézhetik meg!

A sok belső titkot és árulást feltáró, személyes hangvételű kötet megvásárolható a KAIROSZ Kiadó könyvesboltjában és weboldalán!

Fotó: Horváth Péter Gyula