Nevezetes nap április 21. II. Erzsébet életében, hiszen ekkor tölti be 90. életévét. Ám egy fiatal cukrásznő, a muszlim Nadiya Jamir Hussain számára is nagy nap ez. Őt kérték fel ugyanis a királynő ünnepi tortájának az elkészítésére, amit személyesen tálalhat az uralkodónak.

Szinte mesébe illő, hogy a bangladesi bevándorlók  – szülei a   hetvenes években a szegénység elől menekülve kerestek új életteret és hazát –    leányát,  a nemrég még amatőr cukrásznőt csütörtökön családjával együtt fogadja II. Erzsébet királynő a rezidenciáján. A törékeny, mosolygós arcú, háromgyermekes családanyát érte az a megtiszteltetés, hogy az udvar felkérésére elkészítse a születésnapi tortát, amit személyesen adhat át a királynőnek. Nadiya Hussain ma Anglia egyik legjobb cukrászának számít, akinek receptjeit folyamatosan közli a vezető londoni lap, a The Times Magazin. A rendkívül szimpatikus és szerény, családi/vallási tradícióit a muszlim fejkendő viselésével is felvállaló süteménymester a Nagy Brit Sütés, a The Great British Bake Off  televíziós vetélkedő legutóbbi, hatodik évfolyamának a győztese. A BBC1 csatorna tévés produkciójában amatőr cukrász-pékek versenyeznek, az alig több mint fél éve, október 7-én megtartott döntőn a sütős show elérte a televíziós nézettségi csúcspontot: 13,4 milliós átlagos nézettséget produkált. Az addig ismeretlen Nadiya a tíz amatőr cukrász versenyzésével tíz hétig tartó műsorban – az országosan ismert tévés szakács, Mary Berry és a sztárpék Paul Hollywood zsűrizésével – bizonyult a legjobbnak. A legkedveltebb versenyzőként, egyben a miniszterelnök, David Cameron favoritjaként egy nagyon szép esküvői tortával lett a Nagy Brit Sütés csillaga, győztese.

Sikere után úgy nyilatkozott, tortaboltot nyit, de akkor nyilván még nem gondolt arra, hamarosan nem mindennapi rendelést kap a királynő születésnapi tortájának a megsütésére. Állítólag amikor először felkeresték, azt hitte, viccelnek vele.

A minap az ITV Loose Women (szó szerint: Laza Nők ) műsorában elárulta, először egy gyümölcstortát javasolt II. Erzsébet 90. születésnapjára, de utána  egy más és eredetibb, citrusos ízvilágú  torta mellett döntött.

Hogy mi is ez valójában?   A születésnapi köszöntés pillanatáig a legnagyobb titoknak számít az Egyesült Királyságban.

Forrás: hvg.hu