Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 28
 •  
  28
  Shares

A Tűnj el! című társadalomkritikai horror győzött a független filmeket jutalmazó 33. Independent Film Spirit Awards-gálán szombaton Los Angelesben. A komikus Jordan Peele első rendezése, amelyet Oscar-díjra is jelöltek négy kategóriában, elnyerte a legjobb filmnek és a legjobb rendezőnek járó Spirit-díjat. 

MTI

A Tűnj el! a független film nagy szenzációja lett, a mindössze 4,5 millió dollárból forgatott produkció világszerte 255 millió dollár bevételt hozott eddig. Az alkotás a legjobb forgatókönyv és a legjobb férfi főszereplő kategóriájában is versenyben van az Oscarért. Az elmúlt négy évben a Spirit Awards győztese egy nappal később elnyerte a legjobb filmnek járó Oscar-díjat is. 

A legjobb női főszereplő díját Frances McDormand, a Három óriásplakát Ebbing határában főhőse nyerte el, a legjobb férfi színész díját a francia-amerikai Timothée Chalamet, a Szólíts a neveden homoszexuális románc főszereplője kapta. A legjobb forgatókönyvért járó díjat Greta Gerwignek (Lady Bird) ítélték oda, a dokumentumfilmes mezőnyben Agnes Varda és JR Faces Places című alkotása győzött, a legjobb külföldi film a chilei Sebastiano Lelio Una mujer fantástica című alkotása lett, Daniela Vega transznemű színésznővel a főszerepben. 

A Spirit Awards díjait gyakran emlegetik “független Oscarokként”, mivel a hollywoodi nagy stúdiókon kívül, független produkcióban született, 20 millió dollár alatti költségvetésből készült alkotásokat ismerik el velük. A jelölteket a Film Independent nonprofit szervezet egy bizottsága válogatja ki, a díjakról pedig a szervezet több ezer fős tagsága dönt. Az elismeréseket hagyományosan egy nappal az Oscar-gála előtt egy, a Santa Monica-i strandon felállított ünnepi sátorban adják át. A Spirit, a filmdíjszezon utolsó előtti állomása, elég jó barométere az Oscarnak, a tavalyi győztes, a Holdfény például tavaly az Oscar-gálán is elnyerte a legjobb filmnek járó elismerést.


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 28
 •  
  28
  Shares