Január 26-a óta próbálja a Radnóti Színház társulata a Turandot című előadást. A Carlo Gozzi 18. századi olasz drámaíró műve alapján készülő produkciót Juronics Tamás rendező Térey János fordításában állítja színpadra. A bemutató 2016. március 13-án, vasárnap lesz.

061.hu

A férfiakat szenvedélyesen gyűlölő Turandot és a jóképű Kalaf herceg szerelmének történetét a Gozzi darabja alapján készült Puccini-operából ismerjük leginkább. Turandot, a kínai császár lánya a gondolatát sem bírja elviselni, hogy bárki birtokolja őt, ezért eléri, hogy apja törvénybe iktassa: kezét csak az kaphatja meg, aki három kérdésére helyesen megfelel. Aki a próbán elbukik, búcsút mondhat a fejének. Carlo Gozzi 1762-ben írta Turandot című színművét a Ezeregynap meséi című perzsa elbeszélés-gyűjtemény egyik története alapján. A Kínában játszódó, commedia dell’arte elemeket is tartalmazó előadás szürreális világa egy huszadik századi fiktív diktatúrában születik újjá a Radnóti színpadán.

Turandot222

Turandot szerepében Petrik Andreát láthatják; Kína császárát, Turandot apját Bálint András alakítja. A további szerepekben Martinovics Dorina, Kurta Niké, Szatory Dávid, Schneider Zoltán, Pál András, Gazsó György, Csankó Zoltán, Martin Márta, Rétfalvi Tamás, Áron László és Bodoky Márk eh. lép színpadra. Az előadás dramaturgja Hárs Anna, a díszletet Cziegler Balázs, a jelmezeket Bianca Imelda Jeremias tervezi.

A mostani feldolgozás egy számunkra is még ismerősnek ható, 50-es évekbeli diktatórikus államforma világát idézi meg, erőskezű uralkodóval, akinek udvarában hemzsegnek a haszonlesők. A díszlet és a jelmezek is ezt a hangulatot tükrözik majd: egy hosszú, csőszerű bunkerben, búvóhelyen vagyunk katonai viseletet idéző jelmezekben, a háborús helyzetben ugyanis az ország vezetőit védeni kell. Az előadás egészén átível majd Bartók Béla A csodálatos mandarin című zeneműve, ami határozott keretet és hangulati aláfestést ad a történéseknek.

Fotó: Jókuti György