A Hooligans koncertjével kedd este megkezdődött a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor vasárnap hajnalig tartó tusnádfürdői rendezvénysorozata, amelyet – első és jelenlegi helyszínének nevéből kialakított mozaikszóval – Tusványosként emlegetnek immár két évtizede a résztvevők.

MTI

A közéleti vitafórumokat ifjúsági fesztivállal és gazdag koncertprogrammal ötvöző Tusványosra már a keddi, “nulladik” napon folyamatosan érkeztek a résztvevők, az esti nyitókoncert idejére a tusnádi kempingben a sátorhelyek többsége betelt és a környező házak udvarán is fiatalok vertek sátrat. Mivel Tusnádfürdő az utóbbi hónapokban a településre rendszeresen bemerészkedő, kukázó medvék miatt szerepelt a legtöbbször a híradásokban, és ez még a tapasztalt fesztiválozókat is aggodalommal töltötte el, Albert Tibor polgármester kedden megnyugtatásul közölte: a fürdőváros három legproblémásabb medvéjét altatólövedékkel elkábították, és elszállították a térségből.

A táborozók biztonságáról négy vadőr gondoskodik, ők az erdő mellett, illetve az Olt partján járőrőznek majd. A szervezők mindenkitől azt kérik, hogy ha mégis medvét lát, ne közelítse meg, ne fényképezze, hanem hívja a vadőröket a táborban kifüggesztett számon. A harmincadik kiadásához közeledő szabadegyetem a Tusványost alapító és az azon nevelkedett nemzedékek találkozóhelyeként őrizte meg népszerűségét, de a digitális kor kihívásainak is megpróbál megfelelni. Idén a tábor honlapja ugyan a nyitást megelőző órákban többször “gyengélkedett”, de Tusványos jelen van a közösségi oldalakon, mobilalkalmazás segíti az eligazodást a programok között, és a mobilszolgáltatók új erősítők felszerelésével biztosítják idén a tábor internetellátottságát.

A Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány és az erdélyi Magyar Ifjúsági Tanács idei, 28. rendezvényét Tusványos – a biztos pont címmel szervezik. A tábor területén több mint harminc partnerszervezet húsznál is több rendezvénysátrat működtet, amelyek különböző tematikájú fórumoknak adnak helyet. A szakmai programok hivatalos megnyitóját szerda délelőtt tartják. A hét folyamán számos külföldi szakértő, magyarországi és erdélyi politikus lesz jelen a tusnádfürdői pódiumbeszélgetéseken, idén sem marad el a Kárpát-medencei magyar pártok vezetőinek hagyományos nemzetpolitikai tanácskozása, szombaton pedig Orbán Viktor miniszterelnök részvételével rendeznek közéleti fórumot a koncertszínpad előtti sportpályán.

Kép:Veres Nándor/MTI