Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Egy fesztivál Budapest szívében, a Lipótvárosban? Fellép a hazai könnyű- és komolyzenei előadók legjava és ráadásul ingyenes? Igen van ilyen, a neve pedig Belvárosi Fesztivál vagy röviden csak BelFeszt, amely idén ezen a hétvégén, május 26 és 28 között vár minket az ötödik kerületben. A Belvárosi Fesztivált azoknak találták ki, akik imádják a várost és szeretik az állandó nyüzsgést, de szívesen leülnek csak úgy bámészkodni is. Tökéletes választás azoknak, akik szeretik az újat, de értékelik a hagyományokat, és szeretik jól érezni magukat a főváros közepén!

L.T. – 061.hu

A forró évszak első fővárosi rendezvénysorozata idén is magasra teszi a mércét: a Belvárosi Fesztivál idén is elképesztően színes és színvonalas programot kínál. A felhozatal több mint marasztaló, kora délutántól késő estig jazz, rock, pop, folk és komolyzenei koncertek várnak, a legkisebbeket pedig játszóházak és gyerekprogramok sora szórakoztatja az idén újabb helyszínnel, a Szervita téri Klasszikus Zenei Színpaddal bővülő ötödik kerületi fesztiválon.

A Belvárosi Fesztivál 2007 óta óriási sikerrel fut, a Budapest V. kerületi önkormányzatot minden dicséret megilleti, hiszen elképesztően jó rendezvényt sikerült életre hívniuk. Az elmúlt évben jubileumát ünneplő fesztivál két jelentős díjat is elnyert, hiszen Budapest Főváros Önkormányzata Budapestért díjjal tüntette ki a Belvárosi Fesztivál közösségét, a Budapest Nightlife Awards keretében pedig a második legjobb budapesti fesztivál címét szerezte meg a BelFeszt. A sikertörténet idén folytatódik, hiszen az eddig megszokott három helyszín kiegészül a Szervita téri Klasszikus Zenei Színpaddal és a Belvárosi Piac Zenés Gasztro Helyszínével, így immáron öt különböző tematikájú helyszín fogadja a fesztiválozókat.

Szervita tér

Az Erzsébet tér, a Szabadság tér, Zrínyi utca és a Belvárosi Piac mellett a Szervita tér valóban tökéletes helyszín, hiszen már hangulatával is megnyeri a látogatót, ráadásul minden irányból útba esik. Az V. kerület polgármestere, Szentgyörgyvölgyi Péter elmondta: „A Szervita tér igazán ideális helyszín egy szabadtéri színpad felállításához, koncertek rendezéséhez. Az épületekkel szorosan körülvett városi tér megújítását követően nagyon jó akusztikával rendelkezik és nagyon szép hátteret is ad a fellépő művészeknek.”

Az idén debütáló színtéren a műfaj legnagyobb sztárjai állnak színpadra. Pénteken koncertet ad majd Szilasi Alex, aki zongoraművészként fellépett Európa szinte összes országában, de tősgyökeres belvárosiként elkötelezett támogatója a kerület jelentősebb kulturális eseményeinek. Jónás Dániel és virtuóz barátai a Kodály évhez kapcsolódva többek között egy különleges Kodály átirattal állnak péntek este a közönség elé, szombaton itt lesz a korábban Al DiMeolával is koncertező Sturcz Quartett, de ugyanezen a napon fellép Kovács Orsolya hegedűművész zenetanárokból verbuválódott vonósnégyese is. A hétvége kiemelkedő koncertjének ígérkezik szombaton a világhírű Hegedűs Endre Kossuth és Liszt díjas zongoraművész és felesége, Hegedűs Katica zongorakoncertje és egészen biztosan ismét fantasztikus élményt ad majd ugyanezen az estén Szakcsi Lakatos Béla Rákfogó nevű formációjának fellépése vezet vissza bennünket a könnyebb műfajokhoz. A BelFeszt Szervita téren felállított Klasszikus Zenei Színpadán fellépnek az ötödik kerület ösztöndíjas fiatal zenészei, valamint neves hazai és nemzetközi énekkarok is.

Szakcsi Lakatos Béla (fotó: fidelio.hu)

„Idén 11 alkalommal rendezzük meg a fesztivált, és arra gondolt a belváros vezetése, hogy a Nemzetközi Kodály év kapcsán Klasszikus Zenei Színpaddal szeretnénk gazdagítani a fesztivált.” – monda Szentgyörgyvölgyi Péter, polgármester. – „ Nagyon fontosnak tartom, hogy a felnövekvő generáció zenei képzésére figyelmet fordítsunk és a világhírű hazai klasszikus zenei kultúrát ápoljuk. Ezért ettől az évtől kezdve a Belvárosi Fesztivál Klasszikus Zenei Színpadán, a Szervita téren a világhírű hazai zenészek és komolyzenei együttesek mellett teret kapnak a fiatal tehetségek, így például idén a kerület ösztöndíjas zenészpalántái is. Az ő muzsikájuk nemcsak megérinti a közönséget, de bízunk benne, hogy még több gyereknek meghozza a kedvét a muzsikáláshoz.”

A Szabadság téren, a Nagyszínpadon, az Erzsébet téri Világzenei Színpadon valamint a Zrínyi utcai Nosztalgia Színpadon is minden eddiginél színesebb kínálat várja a közönség a műfaj legnépszerűbb előadóival. A Nagyszínpadon fellép többek között pénteken Szabó Balázs bandája és a Bohemian Betyars, szombaton a Biebers és az Irie Maffia, vasárnap pedig a Cloud9+ és Péterfy Bori zenekara. A BelFeszt világzenei színpadának fellépői között van idén a Kerekes Band és a Góbé zenekar, a nosztalgia színpadon pedig többek között Zoltán Erika, Varga Miklós, Zalatnay Sarolta, valamint Korda György és Balázs Klári szórakoztatják a közönséget.

The Biebers (fotó: koncert.hu)

A családok számára is számos meglepetést tartogat a fesztivál. A már hagyományossá vált Szabadság téri Családi Nap idén éppen gyermeknapra esik, ezért ez alkalomból az Önkormányzat olyan kiváló programokkal ajándékozza meg a gyermekeket, mint Rutkai Bori és Szalóki Ági koncertjei, valamint a Paprika Jancsi bábelőadás. Az évről-évre nagy népszerűségnek örvendő kézműves foglalkozások, kosaras körhinta, népi fajátékok és állatsimogató mellett idén ugrálóvár és lovacskázó is várja a kerület „apraját”.A belvárosi közösség ünnepének egyébként is elmaradhatatlan része a Családi Nap, amely koncertekkel, bábelőadással, bakonyi fajátékokkal, kézműves foglalkozásokkal, kosaras körhintával, állatsimogatóval és ugrálóvárral várja a legifjabbakat. „Azzal a reménnyel készülünk, hogy programjaink között mindenki megtalálja a kedvére valót, nagyon jó szórakozást kívánunk a Belvárosi Fesztiválra érkező minden vendégünknek!” – invitált a rendezvényre az V. kerület polgármestere.


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •