Május első vasárnapja az édesanyákról szól. Egy szép dallal nem lőhetünk mellé, jöjjön most a 061.hu csapatának top 8-as anyák napi listája!

061.hu

Kovács Kati: Úgy szeretném meghálálni

Az Úgy szeretném meghálálni Kovács Kati előadásában vált ismertté 1979-ben, ez az egyik legnépszerűbb dala. A felvétel 1979-ben kislemezen, majd 2011-ben a Reader’s Digest által kiadott box-set Találkozás egy régi szerelemmel című lemezén jelent meg. A dal zeneszerzője Gábor S. Pál, szövegírója Szenes Iván.

B.B. King: Nobody Loves Me But My Mother

“Senki sem szeret engem, csak az anyám” – énekli a blues örök királya, B.B. King. A műfaj önmagában zsigerekig hatol, a legendás zenész tolmácsolásában pedig már-már húsba vájó.

John Lennon: Mother

A Mother John Lennon első szólólemezének nyitódala. A korong a The Beatles felbomlását követően, 1970-ben jelent meg. A John Lennon/Plastic Ono Band nyers és őszinte, nagy hatással volt rá Lennon Arthur Janov pszichiáternél folyó terápiája is. Ez legfőképp a Mother és a Well Well Well című dalokban tükröződik. A lemez a mai napig egyike a valaha készült legszemélyesebb és legjobb zenei műveknek. Lennont édesapja egészen korán, még csecsemőkorában elhagyta, az édesanyja pedig, habár jó viszonyban voltak, egy percig sem nevelte a majdani Beatle-t. Ennek állít emléket a Mother, amelyben Lennon magát is okolja, amiért nem nevelte rendesen a fiát, Juliant.

Genesis: Mama

A Mama volt az első kislemez a Genesis 1983-as azonos című albumáról. Ez a zenekar legsikeresebb kislemeze az Egyesült Királyságban, amely a UK Singles Chart 4. helyéig jutott, emellett Svájcban, Ausztriában, Norvégiában, Írországban és Hollandiában is benne volt a top 10-ben. A Genesis egykori tagja, Steve Hackett egy interjúban azt mondta, ez a kedvenc dala a zenekartól.

Pink Floyd: Mother

A Mother a Pink Floyd legendás, 1979-es The Wall című albumának egyik dala. A The Wall egy elkeseredett, elidegenedett, Pink nevű rocksztár történetét meséli el, a Mother című dalból pedig kiderül, mindez azért van, mert egyedülálló anya nevelte fel, aki a második világháborúban elvesztette férjét. A dalban Pink Roger Waters, az anya pedig David Gilmour hangján szólal meg. A féltő édesanya segít Pinknek a fal építésében, hogy megvédje őt a külvilágtól. A dalt feldolgozta mások mellett a Pearl Jam is.

Shirelles: Mama Said

Anya tudja a legjobban, ha szerelemről vagy szívfájdalomról van szó – énekli a soul lánycsapat, a Shrilles 1961-ben. A dalt Luther Dixon és Willie Denson írta, a szerzemény 1961-ben a pop és az R&B toplista tíz legjobbja közé, valamint a Billboard Hot 100 negyedik helyére került. Kevesen tudják, de ez a dal ihlette Van Morrison Days Like This-ét is. 

Elvis: Mama Liked The Roses

A Mama Liked the Roses Elvis egy 1970-ben kiadott dala, amely későbbi karácsonyi albumán is helyet kapott. Johnny Christopher írta, aki társszerzője volt az If You Talk in Your Sleep és az Always On My Mind-nak is. “Ó, mama olyan különleges módon szerette a rózsákat/Minden anyák napján hozunk neki”- énekli a király a szentimentális dalban.

Ozzy Osbourne: Mama, I’m Coming Home

A Mama, I’m Coming Home Ozzy Osbourne 1991-es No More Tears című albumának a harmadik dala. Sharon Osbourne korábban azt állította, hogy a dalt Ozzy neki írta, de valójában Lemmy Kilmister (Motörhead), Zakk Wylde (Osbourne gitárosa), és a producer Tom Fletcher írta együtt. Lemmy dalszerzőként működött közre a No More Tears albumon, az ő nevéhez fűződik a Hellraiser, a Desire és az I Don’t Wanna Change the World dalok szövege is. A dalhoz két klipet is forgattak: az első elég szürreálisra sikeredett, Osbourne-nak nem tetszett, mert úgy érezte, hogy a videó nem illik a dal mondanivalójához. Ezután Samuel Bayerrel – ő rendezte a Nirvana Smells Like Teen Spirit című számához a klipet – készített egy másik videót, ezzel Ozzy már elégedett volt.