Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 85
 •  
  85
  Shares

Május első vasárnapja van, az édesanyák ünnepe. Egy csokor virág, egy finom ebéd vagy vacsora, egy csodás sütemény – a minimum, amivel kedveskedhetünk ilyenkor a mamának. De mit adhatnánk még? Nagyon egyszerű, könnyen megvalósítható és hálás program: leülni egy óriási tál pattogatott kukoricával, egy kis sütivel és innivalóval és végre együtt végignézni egy filmet a mamával. Úgy, ahogy régen, úgy, ahogy már régóta nem. Összegyűjtöttünk néhány filmet a mamával közös anyák napi mozizáshoz…

L.T. – 061.hu

Sellők
Cher igazi jutalomjátéka volt ez a film, amelyben a Shoop Shoop Songtól a Winona Ryderrel való összeborulásig volt minden… Az 1990-ben forgatott film tényleg nagyon helyes, igazi laza, anyák napi mozi, főhőse a gyerekeit egyedül nevelő Rachel, akit Cher alakít. Igazi szenvedélyes egyéniség, aki küzd a hétköznapi problémák megoldásán és mindent megtesz lányaiért, akikkel bizony néha nem egyszerű az élet. A hétköznapok mellé ott vannak még a szerelmi gondok, férfiak ostromolják a csinos édesanyát, aki mindig elköltözik, ha tönkremegy egy kapcsolata. Lányaival összesen 18-szor költözött már, de amikor a kissé pocakos, de nagyon kedves szomszéd cipőboltos udvarolni kezd neki, úgy érzi, célba érkezett. Persze ott vannak még a lányok…. Aki  laza, sírva nevetős délutáni filmre vágyik a mamával, érdemes ezt választania.

Édesek és mostohák
Az édesek és mostohák igazán szívhez szóló, megérintő történet. Ez is laza kis délutáni filmnek indul, de végül inkább a sírás fojtogatja a torkunkat. Persze nem kell aggódni, a sztori inkább jó érzéseket kelt az emberben mint keserűséget:  az élet nagy dolgairól szól, úgy mint szeretet és elfogadás. A sztori szerint Isabelnek, a tehetséges divatfotósnak (Julia Roberts) meggyűlik a baja élettársa vásott gyerekeivel és azok anyjával, Jackie-vel (Susan Sarandon). A két nő között korántsem felhőtlen a kapcsolat és tarthatna bármeddig az állóháború, ha tragikus fordulat nem következik be: Jackie-ről kiderül, hogy halálos beteg. Mivel Isabelre hagyja majd a gyerekeit, át kell gondolnia a hozzá fűződő viszonyát.

Kisasszonyok
Amikor az ember kosztümös lányregényről hall, azonnal az eszébe jut Jane Austen neve. A Büszkeség és balítélet valóban az egyik legismertebb ilyen típusú könyv és film, de nem szabad elfeledkezni Louisa May Alcott sorozatáról, a Kisasszonyokról sem. A négy March lány történetét többször is feldolgozta a filmtörténet, 1994-ben pedig nem akármilyen szereplőgárdával készült mozi belőle. Winona Ryder, Christian Bale, Susan Sarandon vagy Kirsten Dunst…, csak néhány a jól csengő nevek sorából. A történet a négy March lányról szól, akik elég szűkös anyagi helyzetben élnek, egyetlen megoldás anyagi problémáikra, ha sikeresen mennek férjhez. Mindent megtesznek, hogy a család jövedelmét növeljék, ráadásul nagyon tehetségesek a művészetek terén. Persze volt kitől tanulniuk, édesanyjuk óriási szeretettel, bár igen szigorúan készíti fel őket a való életre.  De vajon meddig tud hatással lenni a kötelességtudó, de igen öntudatos lányokra? A filmet kifejezetten anyák napi, mama-lánya mozinak találták ki. Ráadásul rendkívül fordulatos, talán még a család férfitagjai is átvészelik valahogy.

Mamma Mia
Ha valamiben az Abba dalai szerepelnek, garantált a siker, ezt az állítást tények bizonyítják, nincs ez másképp az anyák napjára időzítendő filmek esetében sem. A Mamma Mia mozi e hét vasárnapi  közös megtekintése több szempontból is jó ötletnek tűnik. Egyrészt az Abba slágerek garantálnak nosztalgiát és vele együtt jó érzést keltenek majd a mamában, amihez anya és lánya közös útkeresése és sírva kacagása csak hab a tortán. A Mamma Mia igazi könnyed, nyári szórakozás, amin nem kell sokat gondolkodni, viszont lehet rajta sírni és nevetni vagy éppen együtt énekelni valamelyik jól ismert Abba slágert a szereplőkkel. Meryl Streep pedig ebben a filmen is fantasztikus.

Szívtiprók
A kifejezetten nőket megérintő filmek között jöjjön egy olyan, ami a férfiakat is garantáltan a képernyő elé szögezi majd. Két rendkívül csinos színésznőt látunk egy nagyon fordulatos sztoriban. A Sigourney Weaver és Jennifer Love Hewitt főszereplésével készült mozi igazi szélhámos történet. A két nő, anya és lánya forgatókönyve nagyon egyszerű: szenvedélyes szerelem, gyors esküvő, másnap gondosan előkészített házasságtörési jelenet tettenéréssel, aztán válás a megcsalt feleség számára igen előnyös anyagi haszonnal. A szereposztás részben állandó: az anya játssza a forróvérű, majd megtört szívű asszonyt, lánya a szexi kis csitrit, aki lehetőleg az esküvő után 24 órán belül félreérthető helyzetbe hozza a férjet. A harmadik főszerepet ellenben mindig más személyesíti meg, bennük csupán egy a közös: pénzes pasik mindahányan.  Megy is minden, mint a karikacsapás, anya és lánya kiválóan összedolgozik, de egyszer csak közbeszól a szerelem. Mozgalmas anyák napi délutánnak ígérkezik….

Így neveld az anyádat
A szerepcserés filmek is jól jönnek a mamával együtt. Érdemes elgondolkodni rajta, vajon mi lenne, ha egyszer cserélnénk anyuval? Egyáltalán szeretnénk ilyesmit? Az Így neveld az anyádat című filmben Ansiedad (Cierra Ramirez) megunja nemtörődöm anyja (Eva Mendes) viselkedését, ezért úgy dönt, hogy mihamarabb felnő, hogy az első New York-i busszal leléphessen otthonról. Furcsa módját választja a felnőtté válásnak, mindent elolvas, mindennek utánanéz, amit nővé éréséhez, felnőtté válásához meg kell tapasztalnia. Miután megvan a lista, úgy dönt végig is csinálja az egészet, hadd essen túl rajta minél hamarabb. Barátság, szerelem, csalódás… Persze nem megy minden olyan gördülékenyen, ahogy a tinédzser elképzelte. Mindeközben az édesanya slamasztikájának is szemtanúi vagyunk, karaktere a lányával együtt fejlődik, hogy a film végére végre ő is felnőjön végre és felelősségteljes szülővé válhasson.

Nem férek a bőrödbe
A szerepcsere és az anya-lánya párhuzam egy sokkal viccesebb módját hozza a Jamie Lee Curtis és Lindsay Lohan főszereplésével készült Nem férek a bőrödbe. Vajon megállja a helyét egy harmincas nő egy tizenéves testben, a tizenévesek hétköznapjaiba? És helyt áll a tizenéves anyja unalmasnak tűnő életében? Furcsa szituáció, de persze rengeteget lehet rajta nevetni. Anya és lánya életét két elfogyasztott szerencse süti állítja a feje tetejére, a csodával határos módon testet cserélnek. A következő nap, amit egymás bőrében töltenek el, sok tapasztalattal szolgál mindkettőjük számára. Azonban vészesen közeledik a szombat, amikor Tess frigyre lép jövendőbelijével, s addig anyának és lányának mindenképpen vissza kell jutnia a saját testébe. Aki egy jót akar nevetni a mamával anyák napján, az jól teszi, ha ezt a filmet választja.

https://www.youtube.com/watch?v=5le9W4-DOmQ

A muzsika hangja
Ez a film kilóg a sorból, hiszen a Muzsika hangjában pont az édesanya az, aki hiányzik a szereplők közül. Van viszont egy egészen elképesztő nevelőnő, egy az apáca lét gondolatával kacérkodó zenerajongó ifjú hölgy, aki tesz annyit a rábízott gyerekek boldogságáért, mint bármelyik édesanya. A musicalt Maria von Trapp The Story of the Trapp Family Singers című könyve alapján készítették, és az 1930-as években játszódik az Alpok kapujánál, Salzburgban, ahonnan a von Trapp család is származik. A film főhősnője, Mária gyerekkorában sok időt töltött azzal, hogy egy fán ücsörögve hallgatta az apácák éneklését, és pontosan ez volt az oka annak, hogy úgy döntött, ő is a kolostorban szeretne élni. Viszont hamar kiderül, Mária nem éppen az a tipikusan apáca alkat, folyton énekel, még a templomban is dudorászik, fára mászik, folyton futkos és rohangál, meg úgy általában túlságosan boldog. A zárda vezetője ezért úgy dönt, hogy ad egy esélyt Máriának arra, hogy megismerhesse a kinti életet, még mielőtt végképp lemond róla, így kerül a fiatal nő egy Salzburg közeli vidéki kastélyba, ahol Von Trapp kapitány hét rakoncátlan gyermekének nevelőnője lesz a nyári szünetben. A történet innen már ismerős, lehet folytatni a mamával!

Becéző szavak
Ha inkább érzelmekre és elgondolkodtató történetre vágyunk, jó választás lehet a mamával közös mozizáshoz a Becéző szavak. A sztori egy rendkívül mozgalmas vígjátéknak indul (leginkább Jack Nicnholsonnak köszönhetően), de később drámai fordulatot vesz. A középpontban egy megözvegyült anya, a Shirley MacLaine által megformált Aurora Greenway és lánya, Emma Horton (Debra Winger) három évtizedet felölelő kapcsolata áll. Aurora túlságosan is aggódó anya, katonásan komolyan veszi a gyereknevelést, Emma viszont lassacskán kinő a keze közül és mindenben anyja ellentéte lesz. Anyja próbálja lebeszélni a korai házasságról, de hiába. Évek múlva kiderül, hogy bár a karrierje és az élete befuccsolt, a férje mellett hiába kereste a boldogságot, hiszen az csalja és a szemébe hazudik. Csak anyjához fűzi erős, stabil kötelék, telefonos pletykálkodásokkal, őszinte beszélgetésekkel tűzdelve, mintha csak hasonló sorsú barátnők vagy testvérek lennének. A baj pedig még közelebb hozza őket egymáshoz, ahogy talán a tévé előtt ülőket is.

Bazi nagy görög lagzi
Bazi nagy görög lagzi nem egy tipikus „mamis” film, de rendkívül szórakoztató és remek bizonyítéka lehet annak, hogy a hagyományokhoz még a legszigorúbban ragaszkodó családokban is óriási hatalom van az édesanyák kezében. Ha ők el akarnak érni valamit, akkor az bizony úgy is lesz. Gondoljanak bármit is a férfiak. A történet középpontjában Tula Portokalosz áll, egy középosztálybeli görög-amerikai nő, aki az elvárásokkal ellentétben szerelmes lesz egy felső középosztálybeli, nem-görög fiatalemberbe, Ian Millerbe. És itt jönnek a bajok, a bonyodalmak, rengeteg étel és rengeteg kiabálás…. De a mama segítségével persze minden jóra fordul. Vagy ha nem, hát ott a Windex…


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 85
 •  
  85
  Shares